Recomandări din liceu. Trei cărți pe care să le citești în ultimele zile calde de septembrie

cărți

Vara a fost momentul oportun pentru noi întruniri literare. Tinerii au profitat la maximum de zilele libere și și-au completat lista de lecturi. Deși vara a trecut, echipa #diez încurajează tinerii să citească și să descopere noi istorii uimitoare în continuare. Pentru ultimele săptămâni calde de septembrie, vă recomandăm trei opere literare.

# „Aleea cu licurici” de Kristin Hannah

Fiecare persoane care a citit această carte a spus că anume finalul o face specială. Pentru cei ce n-au mai citit cărți scrie de Kristin Hannah, acest roman va fi cu totul special datorită felului impresionant de scriere al autoarei și a modului de abordare a subiectelor, posibil unii vor vrea să-l citească de două ori pentru a înțelege din alt unghi conținutul. Romanul e despre promisiuni, secrete, trădări, pierderi, dragoste și prietenie.

„Aleea cu licurici” centralizează prietenia dintre Tully și Kate. Povestea celor două începe cu momentul în care Kate pare că s-a împăcat cu faptul că viața nu are să-i mai ofere nimic special. În acele momente, pe strada lui Kate se mută o fată nouă, considerată grozavă de eroină. Momentul cel mai surprinzător pentru Kate a fost când anume acea fată grozavă vrea să-i devină prietenă. Cele două fete erau diferite, Kate era o fată simplă, „condamnată să fie mereu o fată simplă”, Tully însă era plină de mister și cu un secret care o distrugea. Timp de 30 de ani, cele două fete se susțineau una pe alta, au trecut printr-o mulțime de evenimente care le-au pus la încercare prietenia, totul până la un act final de trădare…

# „Fata și noaptea” de Guillaume Musso

…sau o ultimă furtună de zăpadă. Cronotopul romanului e concentrat în jurul Rivierei Franceze și a anului 1992. Vianca Rockwell era o elevă eminentă care avea o relație secretă cu profesorul de filosofie. În iarna anului 1992, din pricina unei furtuni de zăpadă, liceul era închis, iar Vianca fugise cu profesorul. Din acel moment, nimeni nu a mai văzut-o vreodată. În paralel, în primăvara anului 2017, cei mai buni prieteni ai Viancăi, Manon, Thomas și Maxime, cândva nedespărțiți, s-au întâlnit la reuniunea cu colegii de clasă. Aceștia nu-și mai vorbiseră de la sfârșitul liceului. Cei trei sunt legați de o faptă înfiorătoare, care a devenit secretul lor, însă care e pe cale să iasă la iveală. Acest secret e diabolic și vă va uimi pe toți cu siguranță. Dramă, crimă și detectiv într-o singură farfurie, lecturare plăcută!

# „Soldații de zinc” de Svetlana Aleksievici

Svetlana Aleksievici a îndrăznit să vorbească despre Războiul din Afganistan, subiect tabu până și în prezent. Autoarea relatează într-un mod sincer, dureros, cu impact puternic şi răscolitor acest război, prin relatările cutremurătoare ale soldaţilor care au luptat acolo, ale mamelor care şi-au pierdut copii în Afganistan şi ale mai multor femei care au participat la război. În roman, totul pornește de la idea că oamenii sunt niște animale – „Trebuie să pornim de la faptul că oamenii sunt niște animale și că natura asta de animal e acoperită de o pojghiță foarte subțire de cultură – niște mofturi”.

Cele mai pătrunzătoare momente ale operei sunt relatările mamelor, unele au prevestit sau au simţit sfărşitul propiului copil şi au rămas goale pe dinăuntru ducându-şi existenţa mai departe, între serviciu şi drumurile dese la cimitir. Tatiana Aleksievici are foarte multe volume cu impact puternic emotional, dar despre asta vorbim data viitoare.

Schimbăm decorul, un scaun la balcon sau afară (mai ales pe seară) e suficient, citești și simți cum trece definitiv vara (și mai odihnești ochii din când în când privind abudența de culori calde ale apusului). Câte cărți ai reușit să citești vara asta?

Autoare: Nicoleta Lisevici 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine