Patru companii vinocole din țară au obținut 10 premii la un concurs internaţional dedicat produselor alcoolice spirtoase

20006702_big1597923201
Foto:moldpres.md

Companii producătoare de divin din Moldova au participat în premieră la International Wine & Spirit Competition (IWSC), concurs dedicat produselor alcoolice spirtoase, desfășurat la Londra (Marea Britanie). Cele patru companii vinicole din țară – Vinăria-Bardar S.A., KVINT, Chateau Vartely și Călărași Divin – au obținut 10 medalii.

Potrivit MOLDPRES, „Produsele fabricate după o tehnologie specială de distilare a vinului, maturate ale distilatului de vin în butoaie de stejar, au fost apreciate cu șase medalii de argint și patru de bronz. Producătorii moldoveni reuniți sub brandul vinicol de țară «Vinul Moldovei. O legendă vie» au participat la competiție cu 10 mostre de divinuri, opt dintre care au fost susținute de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV)”.

Oficiului Național al Viei și Vinului spune că „prin participarea la acest concurs, Republica Moldova a reușit să se afirme și să ia un loc de frunte printre țările din regiunea Mării Negre, care au tradiții similare în producerea băuturilor spirtoase. Astfel, la IWSC au mai lut parte Armenia și Serbia, care s-au ales cu câte cinci medalii fiecare (dintre care patru din bronz și una de argint), România – cu două medalii (una de bronz și una de argint) și Georgia – cu o medalie de bronz. Câte două medalii de aur pentru calitatea divinurilor au luat Spania și Franța, iar Africa de Sud și Grecia s-au învrednicit cu câte o medalie de aur”.

„Divinul moldovenesc este un produs de calitate, apreciat de profesioniștii din domeniu și care are un mare potențial de afirmare pe piețele internaționale. Această băutură alcoolică cu parcurs istoric aparte este animată din dorința de a cuceri cel mai pretențios și prestigios segment de piață, reprezentat de consumatorii cu gusturi rafinate. Participarea Republicii Moldova și distincțiile obținute la International Wine & Spirit Competition sunt o recunoaștere a calității divinului cu caracter nobil și fin. Totodată, ONVV planifică și încurajează producătorii autohtoni de divinuri să participe și la alte competiții de profil”, a relevat Irina Bîstrițchi, directoare adjunctă a Oficiului Național al Viei și Vinului.

„Calitatea divinului moldovenesc este strâns legată de condițiile climatice favorabile și de o microzonă cu relief unic pentru cultivarea soiurilor de struguri potrivite pentru obținerea celei mai selecte băuturi”, au explicat specialiștii ONVV.

În prezent, în Republica Moldova sunt 20 de companii care produc divinuri. La nivel național, distilatele de vin sunt clasificate după criterii de vârstă și calitate. Spre exemplu, din categoria VS fac parte divinurile cu o vechime minimală de trei ani. Cele cu un grad de maturare minimală de cinci ani sunt atribuite categoriei VSOP. Divinurile cu o vechime de șapte ani și mai mare sunt incluse în categoria XO, iar cele maturate timp de peste 20 de ani – în categoria XXO.

Produsele alcoolice tari au obținut denumirea oficială de „divin” în anul 1993. „Divin” nu este doar denumirea producției, dar și marcă comercială de stat. Asta după ce, anterior, șeful catedrei de vinificație din cadrul Universității Tehnice, profesorul Anatol Balanuța, a propus termenul de „distvin” (de la distilat de vin), iar cunoscutul savant moldovean Emil Rusu a perfecționat denumirea în „divin”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine