(video) Cum poți negocia salariul și alte clauze din contract? Cunoaște-ți drepturile la locul de muncă

Iute Credit

În noua ediție a emisiunii „Află totul despre bani”, vei afla care sunt drepturile tale în raport cu angajatorul și mediul în care lucrezi. De asemenea, vei afla cum se calculează impozitele și cum să semnezi un contract individual de muncă care să corespundă nivelului tău de profesionalism.

Contractul individual de muncă este înțelegerea dintre salariat şi angajator, prin care salariatul se obligă să presteze o muncă într-o anumită specialitate, calificare sau funcție, să respecte regulamentul intern al unității, iar angajatorul se obligă să-i asigure condiţiile de muncă prevăzute de Codul muncii, de alte acte normative, precum şi să achite la timp şi integral salariul.

Un contract individual de muncă te protejează de riscuri nu doar financiare, dar și de sănătate. Asigură-te că ai semnat acest document și nu te jena să incluzi clauze suplimentare în cazul în care realizezi că, de fapt, contractul nu corespunde randamentului pe care îl depui la locul de muncă.

Un alt capitol la tema ediției de astăzi este despre impozite. Cu toții ne întrebăm cum se calculează impozitele și cât constituie ele în funcție de salariu. În Republica Moldova, salariatul plătește 45 % impozit din venitul său lunar. Ca să înțelegi mai bine cum funcționează aceste calcule, îți prezint un exemplu.

Ne imaginăm că Ion activează în baza unui contract individual de muncă, în care este indicat că el are un salariu de 9 522 de lei. După ce angajatorul achită toate impozitele, suma totală se ridică la 11 665 de lei, iar Ion primește un salariu net în valoare de 7 500 de lei. Dar până a ajunge la acest salariu, iată schema de achitare a impozitelor care constituie 45 % din salariul lui Ion:
# pentru Fondul social, se achită 18 % sau 1 714 de lei;
# pentru asigurarea medicală, se achită 9 % sau 857 de lei;
# pentru Fondul de pensii, se achită 6 % sau 571 de lei;
# pentru impozitul pe venit, se achită 12 % sau 1 023 de lei.

În total, angajatorul achită impozitele în valoare de 4 165 de lei, iar Ion ridică salariul mult așteptat de 7 500 de lei. În total, șeful lui Ion achită lunar câte 11 665 de lei pentru salariul brut de 9 522 de lei stabilit în contract.

Pentru ca să fie mai clar care este diferența dintre salariul net, brut și total, ne întoarcem la salariul lui Ion.

Așadar, salariul total este suma totală achitată de angajator (11 665 de lei) pentru plata unui salariu net sau „curat”. Salariul brut este salariul indicat în contractul lui Ion (9 522 de lei). Salariul net este salariul primit după reținerea tuturor taxelor (7 500 de lei).

Știai că?

Poți fi mai eficient și productiv dacă iei o pauză de 17 minute la fiecare 52 de minute lucrate consecutiv. Iar conform unui studiu realizat de Universitatea de Vest din Anglia, persoanele care vin pe jos la lucru sunt cu 40 % mai satisfăcute și productive.

În Republica Moldova, a fost lansată în premieră o platformă care încurajează salariații să raporteze cazurile de încălcare a drepturilor la locul de muncă. Platforma se numește „Încălcarea Drepturilor Angajaților” și poate fi găsită pe site-ul www.ida.md. Sesizările cetățenilor vor fi analizate de o echipă de experți în dreptul muncii și vor fi redirecționate către instituțiile de resort pentru a fi soluționate.

În continuare, te invităm să urmărești noua ediție a Campaniei Naționale de Educație Financiară „Află totul despre bani”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine