În perioada 2016-2020, numărul candidaților care s-au înscris la examenele de bacalaureat a variat de la peste 21 000 în 2016, la circa 17 000 anul acesta. Aici vorbim despre absolvenți de liceu, de colegii, dar și restanțieri din anii trecuți. Nu știm însă dacă doar pentru ei am scris până acum articole despre admitere, dar știm că ei cu siguranță se află printre cei care trebuie să ia o decizie cu privire la cariera pe care vor să o urmeze. Un pas evident pentru mulți este universitatea, iar pentru majoritatea alegerea reprezintă o universitate din Moldova. Din acest motiv, de câțiva ani, #diez a devenit un ghid util pentru tinerii care se gândesc la viitor, iar dacă tot admiterea a luat start deja, ne-am gândit să vă arătăm cum a influențat #diez admiterea la universitățile din Moldova în ultimii cinci ani.
Când cineva ne întreabă care e misiunea #diez, mereu menționăm și despre faptul că suntem un ghid util. Ce înseamnă asta? De exemplu, la #diez nu scriem la general despre „educație”, dar scriem despre fiecare proces în parte pentru că știm că nu toate universitățile, liceele și alte instituții din Moldova au informația bine structurată pe platformele lor, multe dintre ele au început comunicarea pe social media în ultimii doi ani sau mai recent. Astfel, vrem ca la modul propriu tinerii să găsească răspunsuri utile la noi pe site atunci când caută buimaci pe Google „ce să fac ca să devin student la medicină” (de exemplu).
În acest sens, de câțiva ani sub hashtag-uri așa ca #admitere2017, #admitere2018 etc., un viitor student în Moldova găsește tot ce trebuie să știe despre procesul de admitere din acel an. De exemplu:
# oferta de studiu a fiecărei universități;
# tot de ce ai nevoie să știi despre studiile la o anumită specialitate;
# cât costă contractele;
# tot ce trebuie să știi despre cele mai populare universități din țară (de la perioada de admitere la documente necesare și facultăți).
Găsiți arhiva noastră aici:
# Admitere 2016;
# Admitere 2017;
# Admitere 2018;
# Admitere 2019;
# Admitere 2020.
Impact
Am fost curioși să vedem impactul a tot ce a însemnat acest efort al nostru în acești ani, așa că mai jos iată câteva rezultate. Sunt cifre, e adevărat, dar ne plac pentru că este exact audiența noastră țintă și știm că am fost de ajutor pentru mulți dintre tinerii care au mers în această perioadă la universitate.
# Din 2015, articolele despre admitere au acumulat în total peste 500 000 de vizualizări, circa 200 000 dintre care sunt utilizatori unici.
# Listăm mai jos cele mai populare articole, din fiecare an.
2015
ADMITERE 2015: oferta de studii a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”
9 850 de vizualizări
2016
(doc) ADMITERE 2016: când poți depune actele la USM și care sunt taxele de studii în acest an
18 527 de vizualizări
2017
12 427 de vizualizări
2018
10 530 de vizualizări
2019
9 461 de vizualizări
2020
11 085 de vizualizări
# În medie, un articol din această serie are 5 000 de vizualizări.
Proiecte speciale
# Pentru admiterea de peste hotare și studiile la diverse universități din afara țării, am pornit în 2017 proiectul „Universitatea diez”, care este de fapt un jurnal al studenților din afara țării care povestesc în detalii despre viața lor de studenți: profesori, obiecte, examene, sisteme de notare etc.
În total, de la lansare, jurnalele studenților au fost citite de peste 50 000 de tineri care sunt curioși cum au loc studiile peste hotare.
Cel mai popular articol din această serie este un ghid scris de o studentă despre studiile în Germania – 12 454 de vizualizări.
# Pe lângă aceasta, în 2020, în luna aprilie, am lansat un eveniment online de orientare în carieră, prin intermediul căruia am discutat despre 14 specialități care se studiază în Moldova și am avut în total 42 de invitați din diferite domenii, care au oferit detalii din experiența lor, dar și sfaturi utile pentru viitorii studenți.
Emisiunile au fost văzute de peste 100 000 de tineri, absolvenți, dar și elevi care deja sunt interesați să facă o alegere în ceea ce privește cariera lor.