ONU a desemnat data de 12 iulie drept ziua Malalei Yousafzai, care de la o vârstă fragedă s-a impus ca o militară iconică pentru drepturile fetelor. Ea a susținut fără temei accesul la educație pentru fete și la doar 17 ani a devenit cea mai tânără beneficiară a Premiului Nobel pentru Pace în anul 2014.
Malala Yousafzai s-a născut în Mingora, cel mai mare oraş din Valea Swat, în nord-vestul Pakistanului, unde tatăl ei conducea o şcoală de fete. În 2007, când Malala avea zece ani, situaţia comunităţii s-a înrăutăţit din cauza instaurării controlului talibanilor în regiune. Fetelor le-a fost interzis să meargă la şcoală şi să participe la activităţi culturale. S-au răspândit atacurile sinucigaşe, iar campania de teroare a avut ca punct central această opoziţie faţă de educaţia fetelor. Până la sfârşitul anului 2008, talibanii distruseseră 400 de şcoli.
Pe 5 mai 2009, Malala a intrat în categoria „persoanelor strămutate intern” din Pakistan, după ce a fost forţată de război să-şi părăsească locuinţa. Odată ce a revenit acasă, după câteva săptămâni, vocea ei a devenit şi mai puternică. În următorii trei ani, a ajuns cunoscută în toată ţara pentru determinarea de a oferi fetelor pakistaneze acces la educaţie gratuită şi de calitate, bucurându-se de susţinerea tatălui ei. Activismul i-a adus nominalizarea la Premiul Internaţional pentru Pace al Copiilor şi decernarea Premiului Naţional pentru Pace al Tinerilor din Pakistan, în 2011.
Ca urmare a încălcării interdicției dictate de talibani ca fetele să nu meargă la școală, Malala a căzut victimă atentatului din 9 octombrie 2012. Atunci, un grup de talibani a oprit autobuzul școlar în care se afla Malala și a deschis focul asupra ei. Adolescenta a fost grav rănită la cap, însă a scăpat cu viață, fiind operată în spitalul militar din Peshawar.
După atac, recuperarea ei incredibilă şi întoarcerea la şcoală, au început să curgă mesaje de susţinere din întreaga lume pentru Malala. Pe 12 iulie 2013, când a împlinit 16 ani, Malala a vorbit în faţa Naţiunilor Unite, la New York. Mai târziu, în acelaşi an, a publicat prima carte, autobiografia I Am Malala: The Girl Who Stood Up for Education and Was Shot by the Taliban.
„Când întreaga lume este tăcută, chiar o singură voce devine puternică”
„«Eu sunt Malala» (I Am Malala: The Girl Who Stood Up for Education and Was Shot by the Taliban) este povestea extraordinară a unei familii dezrădăcinate de terorismul global, o poveste despre lupta pentru dreptul fetelor la educație, despre un tată care, înființând el însuși o școală, și-a încurajat permanent fiica să se exprime liber și să continue să învețe. Totodată, este mărturia curajului unor părinți care își iubesc cu ardoare fiica într-o societate care prețuieste fiii.”
„Îmi spun povestea nu pentru că este unică, ci pentru că este povestea multor fete”
Malala continuă să promoveze drepturile de educație, iar în 2013 a înființat Fundația Malala împreună cu tatăl ei. Fondul continuă să susțină programe de educație pentru fete din întreaga lume.
În continuare, împărtășim cu voi gânduri culese ale Malalei Yousafzai, vocea notorie pentru drepturile omului, în special cele ale educației adolescenților.
# „Nu aștepta ca altcineva să vorbească în numele tău. Schimbarea începe cu tine.”
# „Extremiștilor le este frică de cărți și pixuri, puterea educației îi înspăimântă. Le este frică de femei.”
# „Mama mea îmi spunea mereu «ascunde-ți fața, oamenii se uită la tine». Eu răspundeam: «nu contează, mă uit și eu la ei».”
# „Ne dăm seama cât sunt de importante vocile noastre doar atunci când nu ni se dă voie să vorbim.”
# „Tot ce îmi doresc este să învăț și îmi este frică că nu aș putea fi lăsată să fac asta.”
# „Pace în toate casele, pe toate străzile, în toate satele, în toate țările – acesta este visul meu. Educație pentru fiecare băiat și fiecare fată din lume.”
# „Nu înțeleg de ce oamenii au împărțit lumea în două grupuri: Vest și Est. Educația nu aparține nici vestului, nici estului. Educația este educație și este dreptul oricărei ființe umane.”