Admitere 2020. Tot ce trebuie să știi dacă vrei să depui actele la centre de excelență, colegii sau școli profesionale

f7866fab2657be7b88f472214cd1c0f1

În luna iulie, admiterea la studii se face nu doar în cadrul universităților, ci și la centrele de excelență, colegii și școli profesionale. La concursurile de admitere se pot înscrie absolvenții de gimnaziu și de liceu, absolvenții școlii medii generale, absolvenții de liceu cu certificat de studii liceale sau echivalente acestora. Admiterea se face pe bază de concurs, după specialități, conform planului de admitere aprobat de guvern în fiecare an.

La etapa actuală, învățământul profesional tehnic din Republica Moldova oferă posibilitatea de a efectua studii în trei tipuri de instituții: școli profesionale, colegii și centre de excelență. Oferta educațională a acestora este variată și cuprinde mai mult de 80 de meserii și 100 de specialități și se ajustează în fiecare an la necesitățile pieței muncii. În prezent, în țară funcționează 11 centre de excelență, 32 de colegii și 44 de școli profesionale. Admiterea la aceste instituții de învățământ, în acest an, începe în data de 13 iulie.

Perioada de depunere a dosarelor este 13 iulie – 31 iulie în colegii și centre de excelență și 13 iulie – 7 august în școli profesionale și centre de excelență.

Vedeți mai jos lista centrelor de excelență, a colegiilor și a școlilor profesionale din Republica Moldova.

# Centre de excelență

Sunt instituții de învățământ cu potențial sporit, care oferă programe combinate de formare profesională și contribuie totodată la dezvoltarea capacităților sistemului de învățământ profesional tehnic de profil.

Centrul de excelență în informatică și tehnologii informaționale

Centrul de excelență în transporturi

Centrul de excelență în construcții

Centrul de excelență în servicii și prelucrarea alimentelor

Centrul de excelență în industria ușoară

Centrul de excelență în economie și finanțe

Centrul de excelență în horticultură și tehnologii agricole

Centrul de excelență în viticultură și vinificație

Centrul de excelență în medicină și farmacie „Rasia Pacalo”

Centrul de excelență în educație artistică „Ștefan Neaga”

Centrul de excelență în energetică și electronică

# Colegii

Sunt instituții de învățământ unde elevii învață după gimnaziu sau liceu de la doi la patru sau cinci ani, în funcție de profil, și obțin o diplomă de specialitate.

# Școli profesionale

Sunt instituții de învățământ unde elevii învață după gimnaziu, liceu sau școală de cultură generală, timp de doi-trei ani și obțin o meserie și certificat de calificare.

# Cum se va desfășura admiterea în condițiile COVID-19

# Regulamentul de organizare

Vă amintim că în acest an pentru învățământul profesional-tehnic secundar se oferă 8 279 de locuri bugetare și 1 000 de locuri cu taxă, iar pentru învățământul profesional-tehnic postsecundar se oferă 3 928 de locuri bugetare și 7 890 de locuri cu taxă. Numărul de locuri pentru fiecare profesie și meserie îl găsiți AICI!

Taguri: #Admitere 2020
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine