Programele și soluțiile tehnice au devenit o prezență constantă în viața noastră, indiferent de domeniul în care activăm. Concomitent, companiile tind să se adapteze rapid noilor tehnologii și să creeze soluții eficiente pentru problemele cu care ne confruntăm. Așa ori altfel, tot mai multe întreprinderi sunt în căutare de specialiști buni, care să facă față exigențelor și să dezvolte rapid competențele necesare prin instruire continuă. Domeniul IT ne oferă posibilități nelimitate, venind la pachet cu salarii atractive, opțiunea de a lucra din orice colț al lumii și pentru o companie internațională, dar și în oficii confortabile, traininguri, cursuri de dezvoltare profesională și echipe puternice, gata să îți vină în ajutor ori de câte ori ai nevoie.
Toate aceste oportunități i-au „făcut din ochi” și Stefaniei Ciutac, care a descoperit domeniul IT pe când era în clasa a X-a. Îndrumată de un prieten, s-a înregistrat pentru un curs gratuit pentru tinerele din regiuni.
Stefanie Ciutac, QA Engineer, compania Noction: „Inițial, am început cu niște cursuri simple, care presupuneau bazele unui limbaj de programare, cum să devii un profesionist în domeniul în care activezi și, mai mult decât atât, un inginer bun și un developer calificat. Am ales să fac cursurile online, ca să înțeleg care ar fi aria și domeniul în care eu aș vrea să activez. Cunoștințele pe care le-am obținut la lecții au generat siguranță mai mare în puterile proprii, iar acest lucru mi-a garantat o integrare ușoară în domeniul IT.”
După ce a absolvit liceul, Stefanie a decis să continue studiile în domeniul tehnologiilor informaționale. A ales Universitatea Tehnică a Moldovei, specialitatea Inginerie Software, cu programul de studii în limba engleză. Și pentru că prietenii buni sunt mereu aproape, un coleg i-a recomandat să aplice pentru un internship de testare QA într-o companie IT. Ulterior, a fost angajată, iar de aproape doi ani muncește cot la cot cu colegii, participând la dezvoltarea soluțiilor pentru problemele cu care ne confruntăm în prezent. Tânăra spune că i-a fost ușor să se integreze în echipă, care susținut-o și a ajutat-o atunci când era mai puțin sigură de unele aspecte.
Stefanie Ciutac, Scrum Master (QA Engineer), compania Noction: „Dacă este să compar prezentul cu perioada inițială, atunci când am venit în echipă, randamentul lucrului în echipă a rămas aceeași. Experiența pe care o obțin prin fiecare item rezolvat mă face mai sigură. Am început să-mi afirm ideile în care cred, am o libertate mare ca să dezvolt anumite programe, iar faptul că lucrez part-time îmi acordă flexibilitate: pot foarte simplu să îmbin universitatea cu jobul, dar și cu alte activități.”
Ținând cont că viitorul este al soluțiilor tehnologizate, Stefanie spune că acest lucru îi permite să mențină în permanență ritmul și să aibă interes față de tehnologiile de programare. Ea a ales domeniul IT pentru că a fascinat-o întotdeauna felul în care resursele tehnice și cele nontehnice sunt îmbinate. În același timp, comunicarea cu rețeaua de oameni care creează, din interiorul companiei, duce la apariția unor soluții inovatoare, de succes pentru întreaga comunitate. Iar entuziasmul ei a propulsat-o la funcția de Scrum Master acum jumătate de an.
Stefanie Ciutac, Scrum Master (QA Engineer), compania Noction: „Rolul de QA Engineer include raportarea problemelor, scrierea, rularea și mentenanța testelor, comunicarea cu resursele tehnice și nontehnice, înțelegerea specificului unui produs software. Dar cel mai provocator mi se părea găsirea soluțiilor la problemele care, aparent, nu au soluții sau ale căror rezolvare pare ireală sau este mai dificilă la prima vedere.”
Tânăra specialistă este convinsă că acest domeniu dispune de cea mai variată gamă de resurse pentru a ne dezvolta și pentru a contribui la extinderea posibilităților pentru comunitate, iar sfera reprezintă o multitudine de proiecte care așteaptă și necesită rezolvare.
Acest material a fost realizat în cadrul Campaniei de promovare a carierei IT, implementată de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei prin intermediul Proiectului Tekwill.
Campania de promovare a Carierei IT, desfășurată de ATIC începând cu anul 2012, își propune să comunice tinerilor care sunt oportunitățile și avantajele pe care le generează activitatea în domeniul IT. Campania încurajează tinerii să afle mai multă informație despre profesiile și oportunitățile din IT, demontând stereotipurile existente și promovând istoriile unor profesioniști care inspiră.