Veaceslav Ioniță: „Vânzările de apartamente din anul trecut au atins recordul absolut”

apartament-de-vanzare-3-camere-valcea-ramnicu-valcea-61731123

În primul trimestru al anului 2020, vânzările/procurările de apartamente au fost de 7 354, record absolut pentru perioada ianuarie-martie. Vânzările din primele trei luni ale anului curent au fost cu 60 % mai mari decât în perioadele similare ale anilor precedenți. Economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, făcând referire la datele Agenției Serviciilor Publice, constată că tranzacțiile pe piața imobiliară din Moldova cresc pentru al 14-lea trimestru consecutiv.

Potrivit economistului, piața imobiliară a trecut pentru prima dată de 30 000 de apartamente anual, înregistrând în primul trimestru al anului curent 31 029 de apartamente vândute/cumpărate. „Acest volum de tranzacții este dublu față de vânzările tradiționale anuale ale Moldovei din ultimii zece ani”, susține Veaceslav Ioniță, reamintind că cota de 20 000 de apartamente anual a fost depășită în ultimul trimestru al anului 2018.

Veaceslav Ioniță constată că piața imobiliară continuă să fie concentrată în municipiul Chișinău, acolo unde au loc aproape 80 % dintre toate tranzacțiile cu apartamente.

Economistul mai constată că numărul de apartamente procurate în ipotecă a înregistrat o ușoară scădere, ajungând la 9 500 de apartamente, comparativ cu 9 700 în 2019. Anul trecut, 40 % dintre apartamente au fost vândute prin intermediul creditelor ipotecare, iar în primul trimestru al anului 2020 acest indicator s-a redus cu până la 30 %. „Oamenii continuă să cumpere tot mai activ apartamente, dar cu un interes mai scăzut față de creditele ipotecare”, susține Veaceslav Ioniță.

Veaceslav Ioniță mai opinează că, deși piața imobiliară este în creștere deja pe parcursul a 3,5 ani, prețul la apartamente rămâne relativ constant. În 2019, a fost înregistrată o ușoară creștere a prețului, în vară, dar acum prețul s-a reîntors la nivelul începutului anului 2019. În prezent, un apartament de 70 m² în municipiul Chișinău costă în medie 36 200 de euro, cea ce este cu 1 100 de euro mai puțin decât în vara anului 2019.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine