Cadou colorat de Crăciun pentru UTM. FabLab a primit două autovehicule nemaiîntâlnite până acum la Chișinău

MPM-Erelis_1-1500×1125

O galerie surprinzătoare, din două autovehicule nemaiîntâlnite până acum la Chișinău, fac intriga acestui început de an. Surpriza stă în marca rarisimă a acestora – MPM Erelis (cunoscută şi ca PS.160), dar mai cu seamă în faptul că au fost parcate în fața FabLab Chișinău, parte a Universității Tehnice a Moldovei, cunoscut drept unul dintre cele mai mari ateliere de prototipare și producţie la scară mică din Europa de Est.

Mașinile au fost donate Fabricii Laborator FabLab de către un partener de proiecte din Polonia – Tau Wistru SRL, companie specializată inclusiv în comerţul cu maşini, echipamente industriale, nave şi avioane, servicii de consultanță și alte activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice în domeniu, transmite site-ul UTM.

Potrivit directorului FabLab, Oleg Sârgu, în vara anului care tocmai s-a călătorit instituția a inițiat o serie de tratative de colaborare cu donatorul. În proiectele comune vizate urmează a fi implicați mai mulți agenți din Republica Moldova, Polonia și Bulgaria. În ceea ce ține nemijlocit de cele două mașini, acestea au fost donate pentru R&D, proiectele însă se află în proces de elaborare-definitivare. Apelul de propuneri asupra acestor proiecte mai este deocamdată deschis, perioada fiind extinsă cel puțin până la finele lunii ianuarie, pornind de la importanța și amploarea oportunităților pe care le deschid proiectele R&D din domeniul automotive. În acest sens, FabLab lucrează asupra a două proiecte orientate spre modernizarea celor două autovehicule, prioritatea revenindu-le însă ideilor și propunerilor parvenite din partea inginerilor-cercetători din cadrul UTM. În special, se mizează pe soluții de cercetate-dezvoltare, de valoare atât științifică, cât și comercială, care să poată fi implementate în condiții reale și, respectiv, să fie atractive pentru investitori.

Actualmente, TagAZ Aquila e produs în una din suburbiile Parisului, de noul producător MPM Motors (de facto Mihail Paramonov Manufacturing). Modelul se numeşte MPM Erelis (sau PS.160). Şi-a făcut debutul în 2018, la Salonul Auto de la Paris. Preț: 16 490 de euro, cu o garanţie de doi ani sau 200 de mii de kilometri parcurşi. Dimensiuni: 4 684 × 1 860 × 1 383 × 2 750 mm, cu ampatament respectiv și greutatea de 1 240 kg. Sub capotă are un nou motor turbo de la grupul PSA, cu trei cilindri în linie şi un volum de 1,2 l, care produce 129 CP şi 238 Nm de cuplu (corespunde celui mai nou standard de emisii Euro 6.2), fiind cuplat la o transmisie manuală în șase trepte, ce pune în mişcare roţile din faţă. Combină la fel un cadru tubular și un corp din materiale compozite, ceea ce face maşina cu 10-25 % mai uşoară decât modelele din acelaşi segment, îi conferă dinamică sportivă, dar și un raport atractiv de putere-greutate. Corpul său compozit e văzut și ca o modalitate excelentă de a reduce prețul pieselor, părţilor componente de schimb. Echipamentul standard include: jante din aluminiu de 18 inchi, scaune sport profilate, oglinzi încălzite, sistem de climatizare, filtru antipolen, sistem audio Hi-Fi cu patru difuzoare cu Radio CD MP3, LCD şi USB port, lumini de zi LED, proiectoare anticeaţă, faruri ce se conectează automat în baza senzorului de lumină, perne de aer, sistem antifurt bazat pe senzori de mişcare, certificat de THATCHAM, geamuri acţionate electric, sistem ISOFIX etc. Noul producător are permisiunea de a produce anual până la 1 000 de vehicule, reuşind deja să realizeze în Europa peste 350 de exemplare. PS.160 este vândut astăzi în Franța, Cehia, Ucraina, Elveția, Germania, Belgia prin intermediul unor dealeri multi-brand.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine