Tinerii și tinerele care își fac studiile în cadrul școlilor profesionale au participat la primul Makeathon „Clubul Tinerilor Makeri”, un atelier captivant în cadrul căruia participanții au proiectat, dezvoltat și testat soluții creative menite să soluționeze o provocare din viața reală. Evenimentul a avut loc pe data de 14 decembrie în incinta FabLab Chișinău și a fost organizat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu sprijinul Fundației „Liechtenstein Development Service” (LED).
Pius Frick, președintele fundației „Liechtenstein Development Service” (LED): „Mișcarea «Maker» este una globală și bucură faptul că a ajuns și în Moldova. Scopul principal este de a oferi elevilor o modalitate captivantă de a petrece timpul, de a experimenta și de a fi ocupați cu noile tehnologii. Ne bucură mult să vedem că elevii sunt foarte entuziasmați de noile activități, iar aceasta e ceea ce ne doream cel mai mult.”
Irina Oriol, manager de proiecte, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC: „Makeathon-ul este o activitate dintr-o serie de evenimente pe care noi le organizăm în cadrul proiectului «Clubul Tinerilor Makeri» susținut de către Fundația «Liechtenstein Development Service», implementat de către Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC. Scopul acestui proiect este susținerea studenților din școlile profesional-tehnice pentru ca ei să capete niște deprinderi și abilități tehnice, să experimenteze, să colaboreze și să creeze împreună cu ceilalți colegi.”
Makeathon-ul s-a desfășurat sub forma unui exercițiu practic pentru tinerii care aspiră să dezvolte soluții inovatoare și interesante. Grupați în echipe, participanții au parcurs procesul de creare a unui produs, de la generarea ideii până la dezvoltarea unui prototip. Pe întreaga durată a evenimentului, echipele au fost ghidate de mentori cu experiență – membri activi ai comunității locale de makeri. Makeathon-ul a culminat cu etapa de prezentare a proiectelor și o ceremonie de premiere, în cadrul căreia au fost recunoscute cele mai bune soluții create.
Victor Bujoreanu, coordonatorul proiectului „Clubul Tinerilor Makeri”, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC: „Elevii din școlile profesionale au fost puși într-o situație de provocare și provocarea era să construiască un dispozitiv sau un obiect, scopul căruia era să decoreze un interior. Elevii au avut la dispoziție lemn, imprimante 3D, instrumente electrice de mână, microntrollere Arduino, LED-uri. Cu toate aceste componente trebuiau să construiască un proiect timp de patru ore.”
Evenimentele de tip „makeathon” sunt focalizate asupra procesului de creare a lucrurilor împreună. În cadrul unui makeathon, participanții au posibilitatea să creeze soluții inovatoare și să învețe lucruri noi într-un mod interactiv și interesant, să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare și lucru în echipă.
Chiril Covali, participant Makeathon „Clubul Tinerilor Makeri” 2019: „Mi-a plăcut că am utilizat în practică chestiile pe care le-am învățat pe parcursul câtorva săptămâni în cadrul Proiectului «Clubul Tinerilor Makeri». Am învățat cum să lucrăm cu Arduino, cu lemnul, cu imprimatele 3D și toate aceste cunoștințe le-am aplicat în practică pentru proiectele noastre. Noi, ca elevi, învățăm să lucrăm în echipă și să facem chiar lucruri inovatoare.”
Proiectul „Clubul Tinerilor Makeri” a fost lansat în octombrie 2019 și are drept scop susținerea elevilor din școlile profesionale în dezvoltarea competențelor tehnice prin intermediul activităților practice, desfășurate într-un mediu modern, tehnologizat, care promovează experimentarea, colaborarea și realizarea unor proiecte autentice. Inițiativa este implementată de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu sprijinul Fundației Liechtenstein Development Service (LED).
Clubul include o serie de ateliere practice, competiții tehnice și tabere de vară, unde participanții vor învăța despre imprimare 3D, echipament cu control numeric (CNC), microcontrolere Arduino și sisteme inteligente cu Raspberry Pi. Activitățile educaționale se desfășoară în perioada noiembrie 2019-august 2020 și sunt gratuite.
Pentru a fi la curent cu oportunitățile din cadrul proiectului, urmărește pagina Clubului Tinerilor Makeri pe Facebook.