(video) Cinemateca #diez. Cinci filme pe care ți le recomandă regizorul Alexandru Kurilov

kurilov

Continuăm cu Cinemateca #diez care e despre filme bune și recomandări din partea oamenilor care iubesc cinematografia, pentru că și noi, cei de la #diez, o iubim și vrem să împărtășim cu voi filmele. Așadar, următoarele cinci filme ți le recomandă regizorul Alexandru Kurilov.

Alexandru este regizorul și producătorul scurtmetrajului de animație „In Exile”, realizat în 2015. Proiectul „In Exile” abordează tema migrației și a copiilor lăsați în urmă de către migranți. Filmul povestește despre un băiețel și visul acestuia, care îl face să-și petreacă mai tot timpul într-un depozit abandonat, pe malul unui râu: „E un soi de exil benevol, dacă vreți. De aici și titlul. Mai pot fi și alte interpretări ale titlului, dacă tot vorbim despre migrație, însă aici lăsăm spectatorii să-și facă concluziile după vizionare”, declara pe atunci Alexandru Kurilov.

Mai jos găsiți cele cinci filme pe care ți le recomandă regizorul.

# The best offer

Regizor: Giuseppe Tornatore
An: 2013
Gen: dramă, romantic
Durată: 124 de minute

Comentariu: Un film realizat de același regizor care a făcut Malena. Este un motiv suficient de bun  pentru a îl vedea. Însă, pe scurt, acest film este unicul pe care l-am văzut vreodată unde povestea unui jaf se povestește prin prisma victimei (spoiler alert).

 # Lost in Translation

Regizoare: Sophia Coppola
An: 2003
Gen: dramă
Durată: 105 minute

Comentariu: Este un film la care te poți uita de foarte multe ori. E cald și foarte intim într-un mod care nu este nici pe departe vulgar.

# Only Lovers Left Alive

Regizor: Jim Jarmusch
An: 2013
Gen: dramă, horror
Durata: 123 de minute

Comentariu: Este unul film foarte contemporan tratat print-o temă foarte veche. Vampirii se schimbă cu locul cu oamenii, vampirii sunt acele ființe empatice și senzuale, iar oamenii sun un soi de „zombi” (apropo așa și sunt numiți în film). Despre mai toate filmele din lista aceasta aș putea să vorbesc ore în șir. Și acesta ar putea fi cel mai „eclectic” din listă, însă pentru acest film cea mai importantă recomandare ar fi soundtrack-ul pe „repeat”.

# Hell or High Water

Regia: David Mackenzie
An: 2016
Gen: crimă
Durată: 102 minute

Comentariu: Este un master class în suspans bine făcut. Acest film este un studiu bun despre motivațiile oamenilor de pe ambele părți ale baricadelor, atunci când fiecare deține adevărul său. Este vorba despre oameni imperfecți și un mediu nici pe departe cinstit. E un „western” modern pe cinste.

# Terminatorul 2

Regizor: James Cameron
An: 1991
Gen: acțiune, ficțiune
Durata: 137 de minute

Comentariu: În afara faptului că a fost clasat timp de mai bine de 20 de ani ca și cel mai bun sequel din istoria modernă a cinematografiei, este pe bune un film de calitate. E bine pus la punct, e distractiv, cu mize mari și scene de anvergură. Dar până la urmă e un studiu optimist despre ce înseamnă să fii om și despre viitorul umanității în general. O poveste care ne încurajează să luptăm chiar și atunci când cunoaștem cu certitudine că sfârșitul lumii se apropie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Stela Televca
Comentarii
  • Știri pentru tine