(video) Cinemateca #diez. Cinci filme pe care ți le recomandă regizorul Mircea Bobînă

mircea bobina

Continuăm cu Cinemateca #diez care e despre filme bune și recomandări din partea oamenilor care iubesc cinematografia, pentru că și noi, cei de la #diez, o iubim și vrem să împărtășim cu voi filmele. Așadar, următoarele cinci filme ți le recomandă regizorul Mircea Bobînă.

Mircea este un tânăr regizor din Moldova, care a studiat la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Este autorul mai multor scurtmetraje și animații.

Mircea menționează că nu se aștepta ca cifra „5” să-i provoace atâta chin: „Sunt o mulțime de filme pe care aș fi vrut să le recomand cu inima fierbinte și cu cât mai puține se cer, cu atât devine mai dureros de ales. După vreo patru topuri făcute, m-am enervat foc, am șters totul și m-am gândit care filme m-au făcut să simt că trăiesc.”

# Rosemary’s Baby

Regizor: Roman Polanski
An: 1968
Gen: dramă, horror
Durată: 2.17

Tare am înjurat după ce am văzut acest film. Când s-a terminat, am avut senzația că după ’68 încoace nu s-a mai făcut nimic la fel de bun. Cu timpul, m-am calmat și am acceptat diversitatea, dar totuși nu am putut uita șocul cultural pe l-am trăit, asemănător cu primul meu zbor din țară, Chișinău-Roma.

# Ba wang bie ji

Regizor: Kaige Chen
An: 1993
Gen: dramă
Durată: 2.51

Un film matur care îmbină cu iscusință un fragment din istoria Chinei, ne povestește despre cultura ei și relația unor frați de scenă. O relație în care bariera dintre operă și realitate adesea dispare. O explozie de emoții contradictorii care ne amintesc din nou cât de complexă este viața. Într-un cuvânt, capodoperă!

# El lado oscuro del corazón

Regizor: Eliseo Subiela
An: 1992
Gen: comedie, dramă
Durată: 2.07

Există în viață acel moment când vrei să scoți capul pe geam și să strigi de bucurie. Asta am vrut să fac după ce am văzut acest film suprarealist plin de frivolitate, pasiune, nebunie, boemie și poezie. Din păcate, era cam târziu.

# The Big Lebowski

Regizor: Joel Coen, Ethan Coen
An: 1998
Gen: comedie, crimă
Durată: 1.57

Nu cred că este nevoie de prezentare când vorbim de frații Coen și Big Lebowski. Dacă încă n-ați văzut acest film, să știți că sunteți foarte norocoși. Vizionare plăcută!

# The Act of Killing

Regizor: Joshua Oppenheimer
An: 2012
Gen: documentar, biografie
Durată: 1.57

Un exemplu clar cum un film poate schimba un om. O „cineterapie” care îți taie respirația și te schimbă ireversibil. Cum? Îndrăzniți și aflați.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Stela Televca
Comentarii
  • Știri pentru tine