(foto) Ce pot face 36 de tineri din nouă țări diferite împreună? Descoperă cinci proiecte democratice scrise în doar câteva zile

Democracy
Foto:Zürichsee-Zeitung

Hai să începem acest articol altfel decât de obicei, ce zici? Îți propun un exercițiu de imaginație: Avem 36 de tineri. Aceștia sunt originari din Moldova, Elveția, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Albania, Kosovo, Slovenia, Muntenegru și Serbia. Timp de cinci zile au fost cazați într-un sătuc din Elveția și au avut mai multe activități în tot acest timp. Acum, poți să-ți imaginezi care ar fi aproximativ produsul final al acestui schimb internațional?

Încă nu pot ști ce ți-ai imaginat, însă eu voi continua cu un alt exercițiu. Să începem: Cu siguranță ai auzit despre democrație (cel puțin ar fi ciudat să nu fi auzit acest cuvânt la școală, la job sau măcar din gura politicienilor). Ce știi tu despre democrație? Este doar un termen sau ceva mai mult? În mediul tău social, toată lumea are acces la democrație?

Până găsești un răspuns la întrebările de mai sus, eu îți voi povesti cum stă treaba cu primul exercițiu. Cei 36 de tineri s-au adunat împreună având un interes comun „accesibilitatea democrației”. Deși vin din societăți și culturi diferite, accesul la democrație este o problemă comună pentru toți. Timp de cinci zile, alături de mai mulți traineri, aceștia au încercat să exploreze toate modalitățile prin care pot face accesibilă democrația în societățile din care vin.

Deci, ai înțeles corect, este vorba despre un schimb internațional. Acesta se numește „We Make Democracy”.

colgdf

Toți tinerii participanți fac parte din ONG-uri care activează în țara lor de baștină și care presupun activitate cu sectorul tineretului. După mai multe exerciții și sesiuni informative, tinerii au fost împărțiți în echipe, iar misiunea lor a fost să scrie proiecte. Rezultatul celor cinci zile de muncă intensivă și explorare a termenului democrație le puteți vedea mai jos.

#1. Implicarea tinerilor în luarea deciziilor

IMG_20190919_154305

Este un proiect care presupune implicarea tinerilor din grupurile marginalizate și a celor din spații rurale în luarea deciziilor. Totodată, aici se pune accent pe cooperarea cu autorități și factori de decizie.

Ce activități include proiectul: Traininguri, workshopuri, leadership, întâlniri formale și non-formale cu tinerii, activități sportive, mese rotunde, vizite de studiu regionale, naționale și internaționale.

Proiectul își propune să implice în aceste activități aproximativ 600 de tineri.

#2. Educație sexuală

IMG_20190919_123640

Un proiect care-și propune dezvoltarea și cultivarea educației sexuale în rândul tinerilor, dar și a părinților, prin intermediul activităților formale și non-formale.

Ce activități include proiectul: Workshopuri în școli, traininguri cu părinți și elevi, elaborarea materialelor informative. De asemenea, tinerii și-au propus să creeze o aplicație pentru tineri, unde aceștia pot găsi toată informația necesară despre educație sexuală. Aplicația va fi online și va fi una interactivă, astfel tinerii vor putea adresa întrebări pentru care nu au răspuns.

Proiectul va fi implementat în opt țări balcanice.

#3. Tineri pentru mediu

IMG_20190919_133656

Este un proiect care-și propune dezvoltarea spiritului de responsabilitate față de mediu în rândul tinerilor.

Ce activități include proiectul: Crearea de „policy paper” pentru organizații de tineret, care i-ar ajuta să se ghideze, mese rotunde, workshopuri, seară de film, proteste, flashmoburi, schimburi internaționale de experiențe.

Proiectul presupune implicarea a șapte țări, printre care și Moldova.

#4. Cum să pornești un startup atunci când ești tânăr

IMG_20190919_113359

Un proiect prin care se propune dezvoltarea abilităților și practicilor de business în rândul tinerilor astfel încât tinerii să fie pregătiți și să știe cum să pornească un startup.

Ce activități include proiectul: Crearea unei platforme cu informație utilă pentru tineri, ghidarea tinerilor în scrierea unui plan de investiții, mese rotunde, activități de găsire a sponsorilor și finanțelor.

Proiectul este destinat tinerilor din țările balcanice.

#5. Spații sigure și incluzive pentru tineri

IMG_20190919_162125

Proiectul presupune crearea spațiilor incluzive și sigure pentru persoanele tinere cu dizabilități.

Ce activități include proiectul: Școli de vară, crearea materialelor promoționale, întâlniri cu factori decizionali, activități de echipă, traininguri, campanii de informare atât online, cât și offline.

Proiectul își propune să implice tineri interesați de subiect din mai multe țări.

IMG_20190917_173301

Toate aceste proiecte au fost elaborate în echipe internaționale. Așa că dacă ți-a făcut din ochi unul dintre acestea, să știi că cel mai probabil vei auzi despre implementarea acestuia, ba chiar mai mult, vei avea posibilitatea să fii parte a programului. Deocamdată, proiectele se află la faza inițială, acest lucru nu trebuie să te descurajeze, până devin acestea oportunități pentru tine, nu uita să gândești și să te implici în activități care ar face posibil accesul la democrație pentru cât mai multe persoane din jurul tău!

Totodată, îți sugerez să urmărești activitatea organizațiilor care s-au implicat în scrierea acestor proiecte: A Different Generation – ADGRotaract Club ChisinauAIESEC Bosnia & HerzegovinaKOM 018 – Club for Youth Empowerment 018/Klub za osnaživanje mladih 018Mladinska postaja MostePreoblikovalnicaMultikulturaJugendarbeit WädenswilSAJV – CSAJ – FSAGIC LotosYouth Activities CenterNAŠA DJECA ZenicaYouth Can – Младите МожатSokolska mladina.

Și pentru ca să nu rămâi cu întrebări fără răspunsuri, hai să clarificăm cum stăm cu democrația (termen pe care l-am abordat în cel de al doilea exercițiu, propus la început de articol). Cel care ne va ajuta să găsim un răspuns succint la întrebările de mai sus este Cristian Slobodeaniuc, coordonatorul echipei din Moldova, în cadrul proiectului „We make democracy”.

„Democrația funcționează doar prin implicarea tinerilor, crearea inițiativelor civice și participarea activa în procesele decizionale. Aceste inițiative reprezintă motorul de lucru al organizației Generația Altfel pe care o conduc și care oferă tinerilor modalități de implicare în proiecte locale și internaționale.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine