În Moldova, Olanda sau America, tinerii absolvenți din țară optează pentru studii de calitate fie acasă, fie peste hotare. Mulți dintre ei și-au ales facultăți la mii de kilometri, pe când alții au decis să-și continue studiile aproape de cei dragi. Dacă tot sunt în febra pregătirilor pentru depunerea dosarelor la universități și alegerea unui domeniu, pe care urmează ulterior să-l profeseze, ne-am propus să aflăm unde își vor face studiile elevii cu patru de 10 la BAC.
# Ana-Maria Secrieru – Marea Britanie, Universitatea din Aberdeen, Facultatea de inginerie mecanică
Ana-Maria este o visătoare perseverentă, tânăra este convinsă că soarta nu trebuie să o lași în voia stelelor, ci să muncești mult pentru a ajunge acolo unde îți dorești. Absolventa și-a dorit să ajungă în Marea Britanie, pentru a-și continua studiile de licență. „Am aplicat din decembrie la o universitate din Marea Britanie și am primit o ofertă condiționată. Aveam nevoie de media 9.00 la BAC pentru a fi acceptată definitiv la facultate. O medie destul de mare, din această cauză aveam emoții înainte de a-mi afla rezultatele”.
Interviul cu Ana-Maria îl vedeți aici.
# Cristiana Grosu – Germania, Facultatea Chirurgie plastică și reconstructivă
Cristiana Grosu este absolventa liceului Prometeu-Prim din Capitală. Fiind înconjurată de medici, cel mai mare vis al Cristianei era să urmeze exemplul membrilor familiei sale. Prin urmare, timp de 12 ani de școală, eleva a muncit mult pentru a obține rezultate frumoase, care ar ajuta-o la înscrierea în cadrul universității.
Găsiți aici interviul cu Cristiana.
# Laura-Andrea Schimbător – Olanda, University of Groningen, Facultatea Computing Science
Laura-Andrea este absolventa liceului „Aristotel” din Capitală. În sesiunea de bază a examenelor de bacalaureat tânăra a luat, înainte de contestații, trei de 10. „Am fost mulțumită și de media de 9.75, obținută inițial. Totuși am decis să scriu o cerere de contestație, deoarece singura notă de 9 a fost cea de la limba română, acolo unde baremul de verificare poate fi interpretat diferit de către evaluatori. Îmi ziceam că sunt realistă, fiind destul de sigură că nu voi reuși să acumulez cele 3 puncte care mă despărțeau de nota 10. Acum realizez că eram, de fapt, sceptică.”
Interviul cu Laura-Andrea îl vedeți aici.
# Luciana Apachiței – Danemarca, AarhusVIA University College, Facultatea Global Business Engineering, la VIA University College
Luciana Apachitei a absolvit liceul „Mircea Eliade” din Capitală. La sesiunea de bacalaureat din 2019, tânăra a reușit să se alăture, după contestații, elevilor cu 10 pe linie la examene. „Nu mi-am pus în plan să am așa rezultate”. Totuși, tânăra a muncit mult pentru a le obține.
Interviul cu Luciana îl găsiți aici.
# Maria-Magdalena Teacă – Moldova, Universitatea de Stat de Medicina și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Facultatea Medicină Generală
Maria-Magdalena a susținut trei probe de bacalaureat, fiind scutită cu 10 din oficiu de la examenul de limbă engleză. „Am susținut TOEFL, acesta fiind un atu pentru mine și oferindu-mi un pic mai mult timp pentru pregătire înainte de celelalte examene și mai puține situații stresante”. Tânără a luat 10 la istorie și chimie. „Când am aflat rezultatele inițiale, era ora 5:30 dimineața, pentru că eram nerăbdătoare, ca și orice absolvent probabil, i-am trezit pe toți din casă cu lacrimi de bucurie. Cu toate că încă era 9 la limba și literatura română, pe lângă notele de 10 de la istorie, engleză și chimie, aveam o stare de euforie și nu credeam ca pot fi mai fericită, pentru că mă așteptam la rezultate bune, dar nici chiar atât de bune”.
Interviul cu Maria-Magdalena îl vedeți aici.
# Daniela-Patricia Covali – Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Facultatea Medicină generală
Chiar dacă nu a avut stresul celor patru examene, Daniela recunoaște că avea mari emoții înainte de a-și vedea rezultatele. „M-am trezit foarte devreme și după ce am accesat platforma m-am bucurat mult. A fost ca o confirmare a efortului meu împreună cu cel al profesorilor. Le-am spus imediat părinților care s-au bucurat și mai mult”.
Interviul integral cu Daniela îl găsiți la acest link.
# Elena Grosu – România, Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Economie și Gestiunea Afacerilor, specialitatea Finanțe și Bănci
Chiar dacă pare rupt din filele unor filme fantastice pentru unii, Elena e convinsă că oricine depune multă străduință, reușește să atingă culmile la care aspiră. Tânăra absolventă nu a fost scutită de la vreun examen, prin urmare, le-a scris pe toate alături de colegii săi.
Mai multe detalii despre tânăra absolventă vedeți într-un material anterior.
# Mihaela Eșanu – Statele Unite ale Americii, Harvard, Facultatea de Științe politice
Mihaela este una dintre tinerii cu patru de 10 la examenele de bacalaureat. Tânăra a fost scutită de trei probe cu nota 10 din oficiu. Prin urmare, eleva nu a fost nevoită să se prezinte la examenele de BAC: de limba și literatura română, de fizică și de limba străină (franceză).
Interviul cu Mihaela îl vedeți aici.
# Mihaela Lozan – Olanda, Erasmus, Facultatea Administrarea Afacerilor Internaționale
Mihaela este absolventa liceului „Dante Alighieri” din Capitală. În sesiunea de bacalaureat 2019, tânăra a avut patru de 10 la examene. Mihaela a studiat la profilul umanist și a susținut cu brio trei discipline: limba și literatura română, istoria și examenul la alegere. Tânăra a fost scutită de examenul la limba italiană, pentru că a susținut examenul CELI, vara trecută.
Interviul cu Mihaela îl vedeți aici.
# Nicolae Odagiu – Olanda, University of Amsterdam, Specialitatea Studii europene și economie
Chiar dacă a avut emoții mari, Nicolae era sigur că va obține rezultatele cu care se va putea mândri. „Am trecut și peste examenul maturității. Eram sigur că voi avea rezultate bune, dar mă așteptam la un scenariu un pic mai modest.” În cele din urmă, în carnetul de note la rubrica: „reușita la examenele de bacalaureat”, tânărul va avea patru de zece.
# Cvintilian Roșca – România, Universitatea Politehnică din București, Facultatea Automatică și Calculatoare, Tehnologia Informației
Cvintilian Roșca a absolvit liceul „Miguel de Cervantes” din Capitală. Tânărul a susținut doar două examene, dat fiind faptul că a fost scutit cu nota 10 din oficiu de la alte două testări, deoarece a obținut locuri de frunte în cadrul olimpiadelor republicane la limba spaniolă și geografie. Proaspătul absolvent, elev la profilul umanist, a avut de susținut doar limba și literatura română și istoria.
Interviul integral cu Cvintilian îl găsiți aici.
# Cristina Susanu – Olanda, University of Groningen, Facultatea economics and business economics
În dimineața zilei de 26 iunie, înainte de a afla rezultatele, frica și incertitudinea au pus stăpânire pe Cristina, ulterior, aceste emoții s-au transformat în fericire. „Am fost plăcut surprinsă. Am primit multe felicitări din partea colegilor, rudelor, felicitări sincere, de care mă bucur foarte mult”.
Materialul cu proaspăta absolventă îl vedeți aici.
# Ioana Vataman-Mărgineanu – Stockholm School of Economics in Riga
Stresați de rezultatele examenelor de bacalaureat mulți elevi nu dorm nopțile și verifică la fiecare 5 minute dacă acestea nu au apărut. Nu este și cazul Ioanei. Tânăra a aflat că are 10 pe linie în dimineața de după balul de absolvire, care a coincis cu frumoasa aniversare a zilei sale de naștere.
Interviul integral cu Ioana îl puteți găsi la acest link.
Unii dintre elevii cu 10 pe linie la BAC au fost acceptați la mai multe universități peste hotarele țării. Prin urmare, acum încă nu s-au determinat în raport cu universitatea la care urmează să-și facă licența. Lista se actualizează.