Examenele de bacalaureat reprezintă un final care încununează 12 ani de muncă asiduă pe băncile școlii. În acest an, 18 elevi au reușit să ia 10 pe linie la examene, demonstrând astfel că munca sistematică și eforturile depuse pe parcursul anilor pot fi răsplătite din plin. Laura-Andrea Schimbător este una dintre absolvenții care au reușit să ia note maxime, după analizarea contestațiilor, la examenele de bacalaureat.
Laura-Andrea este absolventa liceului „Aristotel” din Capitală. În sesiunea de bază a examenelor de bacalaureat tânăra a luat, înainte de contestații, trei de 10. „Am fost mulțumită și de media de 9.75, obținută inițial. Totuși am decis să scriu o cerere de contestație, deoarece singura notă de 9 a fost cea de la limba română, acolo unde baremul de verificare poate fi interpretat diferit de către evaluatori. Îmi ziceam că sunt realistă, fiind destul de sigură că nu voi reuși să acumulez cele 3 puncte care mă despărțeau de nota 10. Acum realizez că eram, de fapt, sceptică.”
„Ideea de a avea 10 pe linie la BAC mi se părea destul de îndrăzneață”
Tânăra crede că examenele de bacalaureat, de fapt, reprezintă o muncă în echipă, iar rezultatele se împart într-o măsură egală profesorilor, părinților și elevului. „Datorită profesorilor care au știut să ne facă întotdeauna curioși, în toți acești ani am învățat din plăcere. Pregătirea anume pentru BAC a început destul de târziu. La matematică și informatică am rezolvat testele din anii precedenți, iar la limba română am recitit unele opere studiate și am învățat cum se redactează compunerile de utilitate socială. De la examenul de limba engleză am fost scutită, datorită certificatului TOEFL obținut.”
În ziua în care planifica să vadă rezultatele contestațiilor, colegii i-au luat-o cu mult înainte. Prin urmare, Laura-Andrea s-a trezit de la felicitările prietenilor. Prima care a felicitat-o a fost Ioana, absolventa care avea deja patru de 10 și nu a trecut prin experiența contestațiilor. „Chiar a fost o surpriză pentru mine, pentru că ideea de a avea 10 pe linie la BAC mi se părea destul de îndrăzneață, motiv care face ca această realizare să fie și mai frumoasă. Primii cărora le-am dat vestea au fost părinții, care s-au bucurat enorm și care sunt, probabil, chiar mai entuziasmați decât mine!”
Tânăra crede că unicul pariu pe care merită să-l faci în cadrul examenelor e cu tine însăți. „Mi-am zis că ceea ce contează cel mai mult nu e nota, ci să știu că am dat tot ce-am putut. Părerea mea e că întotdeauna este loc pentru mai bine. De data asta, însă, cred că am reușit să-mi întrec propriile așteptări.”
„Dacă aș închide ochii și aș pune la întâmplare degetul pe hartă, pe o țară, probabil că aș avea colegi care își vor continua studiile acolo”
În vara de după BAC, Laura-Andrea are un program intens. Planifică să se reîntoarcă la pasiunile ignorate în perioada examenelor și să urmeze o tabără de vară. „Pasiunile mele, pianul, chitara și lectura au fost puțin ignorate în ultima perioadă, care a fost una destul de încărcată. Acum că voi fi mai liberă, plănuiesc să le dedic mai multă atenție. Apoi urmează Tabăra de Vară de Jocuri Intelectuale și, desigur, cât mai mult timp petrecut cu familia și prietenii, pe care nu îi voi mai vedea până la următoarea vacanță.”
În cele din urmă, Laura-Andrea se pregătește pentru studenție. Tânăra a optat pentru o facultate departe de casă. „Dacă aș închide ochii și aș pune la întâmplare degetul pe hartă, pe o țară, probabil că aș avea colegi care își vor continua studiile acolo. Marea majoritatea a prietenilor mei vor învăța departe de Moldova. Eu nu pot spune cu capul sus că sunt printre cei care rămân. Studiile universitare le voi face în Olanda, acolo unde am fost deja acceptată la câteva universități. Sper, totuși, ca după trei ani să mă întorc acasă, și nu doar în vacanțe.”
Citește și:
(foto) Laura-Andrea Schimbător a obținut două medalii la Campionatul Mondial de Telegrafie-viteză