(foto) „Nu mi-am propus vreodată un asemenea obiectiv”. Experiența Alinei Tarlapan, absolventa cu 10 pe linie la examenele de bacalaureat

collage

Pentru unii absolvenți, examenele de bacalaureat sunt o loterie, nu știi vreodată dacă extragi biletul norocos, pentru alții o recunoaștere a muncii depuse sistematic în toți cei 12 ani de liceu. Alina Tarlapan e una dintre tinerii care a luat 10 la toate examenele de bacalaureat, pentru că zi de zi e evitat scuzele și a găsit, în locul lor, mijloace, pentru a excela și a-și satisface propriile așteptări de la sine. 

Alina este absolventă a liceului „Mihai Eminescu” din Bălți. În sesiunea de bacalaureat 2019, tânăra a fost scutită de la două examene, cu nota „10” din oficiu. Prin urmare, eleva nu s-a prezentat la proba de limbă franceză, deoarece obținuse certificatul DALF C1 și ulterior locul I la Olimpiada Republicană, și la proba de istorie, disciplina la solicitate, deoarece a luat locul III la Olimpiada Republicană.

„Nu am reușit să mă eliberez de tensiunea examenelor decât atunci când am văzut rezultatele”

Deși a avut de susținut doar două probe, emoțiile erau pe măsură. „Îmi făceam griji și în general așteptarea a fost dificilă pentru mine, nu am reușit să mă eliberez de tensiunea examenelor decât atunci când am văzut rezultatele. Eram… sunt încă foarte fericită, e un fel de „levitație” plăcută  senzația asta. Le doresc tuturor să o trăiască, deși nu e neapărat să susții bacalaureatul pentru un asemenea moment.”1  

Alina a reușit să-și îndeplinească dorința la care uneori se temea să viseze, prin multă exersare. „Am rezolvat probabil toate testele de pe site-ul Agenției de Curriculum și Evaluare. Această experiență a fost foarte utilă în cadrul examenelor”. 

Chiar dacă era sigură că va avea o notă bună la examene, punctajul maxim și cei doi de zece au luat-o prin surprindere. „E adevărat că nu mi-am propus vreodată un asemenea obiectiv: la examene era prioritar să răspund propriilor exigențe, rezultatul final nu mi se părea decisiv.  Nici pariu nu am făcut, prefer să las „instanțele superioare” (providența, destinul, ce o fi orchestrând lumea asta mare ) să își spună cuvântul.”

2

Pentru rezultatele Alinei s-au bucurat toți și zecile de felicitări nu au întârziat să apară. „Atât colegii și profesorii, cât și familia au împărtășit acest moment de împlinire. Le mulțumesc, de altfel, pentru aportul adus la devenirea mea ca personalitate și  pentru încrederea insuflată în momentele în care tot ce am obținut acum părea mult mai puțin tangibil”. 

„Acum urmează să aleg între oferta academică franceză și cea din România”

„Ultimele luni de libertate”, cum le numește tânăra, absolventa urmează să le petreacă alături de cei dragi. „Îmi doresc, de asemenea să fac unele lecturi pentru facultate”. 

3

În ceea ce ține de domeniul pe care urmează să-l descopere din toamnă, Alina a optat în favoarea studiilor economice. „Acum urmează să aleg între oferta academică franceză și cea din România”. 

Tinerilor care urmează să susțină examenul maturității, Alina le recomandă să perceapă BAC-ul ca pe o parte inerentă a parcursului lor personal. „Este o probă care vă va propulsa la o altă etapă a traseului, mai aproape de propriile vise. Or, pentru cei care își asumă această certitudine, nu există ceva insurmontabil.”

Taguri: #BAC 2019
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine