14 curiozități despre căderea Bastiliei pe care trebuie să le cunoști de Ziua Națională a Franței

paris-1
Foto:binhtrung.org

Vive le 14 juillet! (Trăiască 14 iulie!) Este o exclamație pe care o poți auzi astăzi în permanență pe străzile Franței. De ce? Ziua Națională a Franței sau Ziua Bastiliei este celebrată astăzi pe tot teritoriul ei.

Acum 228, închisoarea Bastilia a fost cucerită de revoluționarii care căutau acolo praf de pușcă. O mulțime dezlănțuită, de peste 40 000 de oameni, a pătruns în fort și a luat cele peste 30 000 de puști și 12 tunuri păstrate în interiorul fortului. Acestă zi a marcat începutul revoluției franceze, care a cauzat apariția democrației și a naționalismului.

În prezent, 14 iulie este sărbătorită ca Ziua Națională a Franței. Cu această ocazie, poți să-ți iai un pahar de vin, un croissant, să îți pui o beretă și să citești aceste 14 curiozități despre faimoasa zi.

# Bastilia nu trebuia să fie închisoare

Numele „Bastille” provine din cuvântul bastide, ceea ce înseamnă „fortificație”. Când construcția a început în 1357, scopul său principal nu era de a ține prizonierii, ci de a nu permite intrarea armatelor invadatoare, deoarece la vremea respectivă, Franța și Anglia au fost angajate în războiul de o sută de ani.

# Au fost omorâți foarte puțini oameni

Deși revoluționarii francezi se așteptau să găsească nenumărați deținuți, închisoarea era aproape goală. Au fost găsiți doar șapte captivi, care păreau să aibă o stare de sănătate relativ bună, chiar și după explozie.

# Un festival pompos a avut loc exact după un an de la prăbușirea Bastiliei

În 14 iulie 1790, Franța funcționa deja sub o monarhie constituțională, un aranjament care, pentru o vreme, a divizat cel puțin puterea dintre Regele Ludovic al XVI-lea și Adunarea Națională, iar populația franceză a decis să sărbătorească această reușită.

# Ziua Națională a Franței putea să nu fie 14 iulie

Alternativele au fost numeroase. Pentru unii, 21 septembrie a părut atractivă, deoarece Republica Franceză a fost creată în acea zi în 1792. Alții au favorizat 24 februarie, care au marcat nașterea celei de-a doua republici a Franței. O altă opțiune a fost 4 august, aniversarea desființării sistemului feudal.

# Ziua Bastiliei este cea mai mare și mai veche paradă militară din Europa

Această tradiție iubită a Parisului datează până în 1880. În primii 38 de ani, traseul paradei a variat mult, dar începând din 1918, procesul a mers mai mult sau mai puțin consistent pe Champs-Elysées, cel mai faimos bulevard din Franța.

# În această zi, stațiunile de pompieri fac serbări

Noaptea de 13 sau 14 iulie, oamenii din întreaga Franță o trăiesc la departamentele locale de pompieri. Cele mai multe stații vor da petreceri de dans mari care sunt deschise întregului cartier.

# Luvrul oferă intrare liberă

Dacă sunteți la Paris în Ziua Bastiliei și nu vă deranjează mulțimile mari, spuneți „bonjour” Monei Lisa.

# Cheia de la Bastilia încă mai există

La a doua zi după lovitura Batiliei, marchizul Lafayette a devenit comandantul Gărzii Naționale de la Paris. În urma asediului din Bastilia, i sa dat cheia clădirii. Ca o mulțumire – și pentru a simboliza noua revoluție – Lafayette a trimis-o la Muntele Vernon din Washington, unde relicva mai trăiește astăzi.

# Ziua Bastiliei este celebrată nu numai în Franța

Cu siguranță cunoscută în toată lumea, Ziua Bastiliei este, de fapt, o sărbătoare internațională. Începând cu gazda principală – Franța, ea continuă și în țările vorbitoare de franceza ca Belgia, Canada, unele regiuni franceze din Italia și Africa, Elveția etc.

# Unele piese ale închisorii au fost vândute

Imediat după demolarea Bastiliei, niște comercianți și escroci au luat părți mari din închisoare și au făcut mulți bani pe vinderea lor.

# Bombardarea Bastiliei a dus la o mișcare de panică în masă

După căderea Bastiliei, parizienii s-au înarmat la fel de bine și s-au pregătit pentru un contraatac. În ziua următoare, rezultatul a devenit clar pentru Ludovic al XVI-lea și el a încercat să se împace cu publicul. Explozia Bastiliei a condus la o scurtă perioadă de panică generală în timpul căreia circulau zvonurile unui „complot de foamete” al aristocraților au dus la atacarea caselor de conac. De asemenea, a dus la escapadele numeroșilor membri ai nobilimii în țările vecine.

# De fapt, nu se celebrează numai asediul Bastiliei

Se consideră și o continuare a serbării națiunii, care a avut loc cu un an mai târziu, în 1970. Francezilor le place mai mult să creadă că sărbătorească acea din urmă, deoarece „nu are gust de sânge”.

# Focurile de artificii sunt un simbol al vremurilor vechi

Acestea sunt un simbol al monarhiei franceze, fiind descoperite de rege în preajma nunții sale. Însă nimeni nu știe de ce au rămas un simbol până în prezent.

# 14 iulie este ziua Națională a Franței abia din 1880

Până atunci a fost celebrată pe 22 septembrie (din 1793, până în 1803), 15 august, în cinstea lui Napoleon (din 1803, până în 1813), 30 iunie, pentru o expozitie internațională (1878).

Pentru a trăi sărbătoarea comme un véritable français, poți privi și video de mai jos, cu încă 5 curiozități despre festivitate!

Autoare: Liuba Țobenco

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine