Universitatea Agrară de Stat din Moldova (UASM) pregăteşte specialişti la învăţământ de zi şi cu frecvenţă redusă în limbile română şi rusă. Studiile în universitate prevăd două trepte: ciclul I – licenţiat (studii la zi şi frecvenţă redusă) şi ciclul II – masterat (studii la zi). La specialitatea Medicina veterinară, studiile sunt integrate (licenţă + masterat). Perioada de studii la ciclul I, învăţământ de zi este: la toate specialităţile economice şi specialităţile Ecologie şi Turism – 3 ani, la celelalte specialităţi – 4 ani. La învăţământ cu frecvenţă redusă perioada de studii este cu un an mai mare.
Ofertă educațională
#Facultatea de agronomie
În cei 80 de ani de ani de activitate facultatea a pregătit cca 8800 de specialişti, dintre care 276 cetăţeni străini din 23 de ţări ale Europei, Asiei, Africii şi Americii Latine. La facultate au fost pregătiţi 23 doctori habilitaţi şi circa 200 de doctori şi ştiinţe. Actualmente în cadrul facultăţii îşi fac studiile peste 300 de studenţi la 2 specialităţi, în 2 cicluri.
Specialități:
Ciclul I
- Agronomie
- Ecologie
Ciclul II
- Tehnologii avansate în fitotehnie
- Genetică, ameliorare și biotehnologii vegetale
- Agroecologie
- Agricultură conversativă
#Facultatea de horticultură
Învăţământul superior horticol din Republica Moldova s-a creat şi s-a dezvoltat în tradiţia învăţământului mediu horticol, viticol şi vinicol înfiinţat la Chişinău în anul 1836 şi a învăţământului superior agrar înfiinţat în anul 1933 în prezent Universitatea Agrară de Stat din Moldova (UASM).
Specialități:
Ciclul I:
- Protecția plantelor
- Horticultură
- Silvicultură şi grădini publice
- Viticultură şi vinificaţie
Ciclul II:
- Ştiinţe horticole şi agrosilvice
- Ştiinţe horticole
- Managementul ecosistemelor forestiere
- Evaluarea ecosistemelor viticole pentru producţia vitivinicolă cu denumire de origine
- Protecţia integrată a agroecosistemelor
- Siguranţa alimentelor de origine vegetală
- Protecţia integrată a plantelor
#Facultatea de economie
Facultatea Economie este parte componentă importantă a celei mai prestigioase instituţii de învăţământ agronomic din R. Moldova – Universitatea Agrară de Stat din Moldova. Este o facultate deja cu tradiţii de 48 ani de activitate. Obiectivul facultăţii este pregătirea de specialişti cu cunoştinţe teoretice şi practice din domeniul ştiinţelor economice, serviciilor publice, cât şi din domeniul tehnologiilor agricole.
Specialități:
Ciclul I
- Economie generală
- Business şi administrare
- Marketing şi logistică
- Achiziţii
- Finanţe şi bănci
- Contabilitate
- Turism
Ciclul II
- Economie şi management în sectorul agroalimentar
- Economie şi politici de dezvoltare rurală
- Administrarea afacerilor în sectorul agroalimentar
- Marketing agroalimentar
- Finanţe şi control în sectorul agroalimentar
- Cooperare agricolă şi integrare economică europeană
- Contabilitate şi audit în sectorul agroalimentar
- Contabilitatea întreprinderilor sectorului agroalimentar
- Auditul întreprinderilor sectorului agroalimentar
- Turism rural
#Facultatea de inginerie agrară şi transport auto
Facultatea de Inginerie Agrară şi Transport Auto este prima facultate care a început să pregătească cadre inginereşti pentru economia Republicii Moldova fiind înfiinţată în anul 1950. Având tradiţii şi experienţă bogată în procesul de pregătire a cadrelor inginereşti Facultatea şi astăzi îşi menţine şi îmbunătăţeşte nivelul procesului didactic, ştiinţific şi educativ.
Specialități:
Ciclul I
- Mecanizarea agriculturii
- Electrificarea agriculturii
- Ingineria şi tehnologia transportului auto
Ciclul II
- Mentenanţa şi fiabilitatea autovehiculelor
- Electrotehnologii în mediul rural
- Sisteme şi tehnologii avansate în ingineria transportului auto
- Tehnologii și mijloace tehnice pentru obținerea bioenergiei
- Agroinginerie
#Facultatea de cadastru şi drept
Facultatea de Cadastru şi Drept este o diviziune a Universităţii Agrare de Stat din Moldova dispunând de un înalt nivel ştiinţific şi tradiţii frumoase. Obiectivul ei este de a realiza eficient activitatea didactică şi de cercetări ştiinţifice în domeniul managementului resurselor hidrofunciare prin programe de licenţă (4 ani), masterat (2 ani) şi doctorat (3-4 ani), contribuind astfel la dezvoltarea social-economică a Republicii Moldova. Aceasta misiunea o orientează spre performanţe pentru a spori competivitatea, atât la nivel naţional cât şi internaţional.
Specialități:
Ciclul I
- Ingineria mediului
- Cadastru şi organizarea teritoriului
- Evaluarea imobilului
- Drept
Ciclul II
- Hidroamelioraţie
- Evaluarea şi managementul imobilului
- Consolidarea terenurilor agricole
- Drept patrimonial
#Facultatea de medicină veterinară şi Ştiinţa Animalelor
Facultatea de Medicină Veterinară și Știința Animalelor, unica unitate de învățământ de acest gen din Republica Moldova acreditată de Stat, a fost formată prin comasarea, în 2016, a Facultății de Medicină Veterinară (cu o istorie de peste 40 de ani ) cu cea de Zootehnie și Biotehnologii (fondată în 1940). La etapa actuală, facultatea, formată din 7 catedre, dispune de un bogat potenţial ştiinţific şi instructiv didactic.
Specialități:
Ciclul I
- Medicina Veterinară
- Zootehnie
- Biotehnologii Agricole
- Siguranţa produselor agroalimentare
Ciclul II
- Biotehnologii în obţinerea şi prelucrarea produselor animaliere
- Biotehnologii în reproducţia animalelor
- Siguranţa alimentelor de origine animală
Taxe de studii
Procesul de admitere
#Termeni de organizare și contacte
• Depunerea cererilor 24.07 – 31.07.2017;
• Anunţarea rezultatelor intermediare 01.08 – 03.08.2017;
• Depunerea actelor în original 03.08 – 07.08.2017;
• Anunţarea rezultatelor finale 07.08 – 09.08.2017.
În caz că la unele specialităţi nu se vor completa locurile în sesiunea de bază, Comisia de admitere va organiza sesiuni suplimentare de admitere, în condiţii identice cu cele ale sesiunii de bază înainte de începutul anului universitar.
(Deplasarea: de la Piaţa Centrală (str. Armenească) cu microbuzul nr. 114; de la Grădina Botanică cu microbuzul nr. 154; din str. G. Bănulescu-Bodoni cu troleibuzul nr. 29).
#Organizarea concursului de admitere
Concursul de admitere în UASM, ciclul I, studii superioare de licenţă, pentru deţinătorii diplomelor de bacalaureat se va efectua în baza formulei de concurs, după cum urmează:
MC = 0,4MGB + 0,6NMG
unde,
MC – Media de concurs
MGB – Media generală a examenelor de bacalaureat
NMG – Nota medie generală (din anexa la Diploma de bacalaureat)
Pentru grupele cu predare în limba engleză
MC = [ (0,4MGB + 0,6NMG) + NEE]/2
unde,
MC – Media de concurs
MGB – Media generală a examenelor de bacalaureat
NMG – Nota medie generală (din anexa la Diploma de bacalaureat)
NEE – Nota la Examenul de limbă engleză, din cadrul admiterii
Concursul de admitere pentru deţinătorii diplomelor de studii medii de specialitate (colegiu) şi pentru deţinătorii diplomelor de studii superioare universitare /de licenţă, care solicită domeniul corespunzător profilului specialității studiate în colegiu/instituţia de învățământ superior sau care solicită un alt domeniu, decât profilul specialităţii studiate în colegiu/instituţia de învățământ superior se va efectua în baza mediei de concurs, care constă din media examenului de stat/licenţă.
Dacă ai mulţi candidaţi înregistrează aceleaşi medii de concurs, drept criteriu suplimentar de departajare a candidaţilor va fi considerată media generală pe anii de studii.
În cazul în care au rămas locuri neacoperite la categoria deţinătorilor diplomelor de bacalaureat, deţinătorii diplomelor de studii medii de specialitate (colegiu) şi de studii superioare universitare /de licenţă, care solicită domeniul corespunzător profilului specialităţii studiate în colegiu /instituţia de învăţămînt superior, se înmatriculează la locurile respective.
Deţinătorii diplomelor de studii medii de specialitate (colegiu) şi deţinătorii diplomelor de studii superioare universitare/de licenţă, care solicită un alt domeniu decât profilul specialităţii studiate în colegiu/instituţia de învăţămînt superior, participă la concursul de admitere în UASM la locurile rămase neacoperite, prioritate acordându-se în următoarea consecutivitate:
1. La locurile pentru deţinătorii diplomelor de studii medii de specialitate,
2. La locurile pentru deţinătorii diplomelor de bacalaureat mediu rural;
3. La locurile pentru deţinătorii diplomelor de bacalaureat, mediu urban.
#Acte necesare pentru înscriere
Dosarul candidatului la admitere în ciclul l-studii superioare de licenţă va cuprinde următoarele documente:
- buletinul de identitate + 2 xerocopii
- certificatul de recrut (livretul militar) + 1 xerocopie
- actul de studii, în original, cu anexa respectivă;
- certificatul medical-tip (nr.086/e), eliberat în anul admiterii; în funcţie de specialitate/domeniu de formare profesională, instituţia de învăţămînt poate organiza un examen medical suplimentar;
- diplomele de gradul I-III, obţinute de către candidaţi la concursurile şcolare republicane sau internaţionale, la disciplinele de studiu, precum şi diplomele ce atestă participarea la diferite concursuri (olimpiade), expoziţii etc., organizate de Ministerul Educaţiei sau de ministerele de resort;
- 6 fotografii 3×4 cm;
- adeverinţa eliberată de organul teritorial de tutelă şi curatelă, pentru copiii orfani şi copii rămaşi fără îngrijirea părinţilor care au statut de copil orfan;
- certificatele medicale corespunzătoare care atestă gradul de invaliditate al candidatului sau al părinţilor acestuia;
- certificatul care confirmă că unul din părinţii candidatului a participat la acţiunile militare pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova sau în războiul din Afganistan ori la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl. eliberat de organele abilitate; adeverinţă care confirmă participarea candidatului la operaţiunile militare post-conflict cu caracter umanitar în Irak;
- certificatul despre componenţa familiei şi copiile certificatelor de naştere ale fraţilor/surorilor (pentru candidaţii care provin din familii cu patru şi mai mulţi copii);
- confirmarea apartenenţei la familii de romi;
- extrasul din Carnetul de muncă (pentru persoanele angajate în cîmpul muncii);
- certificatul de studii, cu notele obţinute la examenele de bacalaureat şi situaţia şcolară pe anii de studii, pentru absolvenţi de licee din România, promoţia din anul admiterii, urmînd ca Diploma de Bacalaureat să fie prezentată ulterior;
- copia Certificatului de naştere al unuia din părinţi, pentru cetăţenii statelor membre ale C.S.I. şi ai ţărilor baltice de naţionalitate moldoveni (români);
- chitanţa de plată a taxei de înscriere.
Notă:Copiile documentelor menţionate mai sus, avizate, în baza originalelor, de către Comisia de admitere, se vor anexa la cererea de înscriere la concurs.
În cazul în care candidatul la studii intenţionează să participe la concursul de admitere doar în instituţia dată, acesta poate anexa la cererea de înscriere documentele în original.