Moldova se află pe locul 96 în clasamentul The Legatum Prosperity Index 2016, un top anual, de mare amploare, realizat de Legatum Institute din Londra. În tabel sunt incluse 149 cele mai prospere țări din lume, iar Norvegia a fost detronată de pe prima poziție, după ce a condus timp de șapte ani consecutiv.
Republica Moldova se află pe locul 96în acest top. Despre țara noastră se spune că „fiind cea mai săracă țară din Europa, nu este surprinzător faptul că Moldova se situează în apropierea celei de-a treia părți a indicelui de prosperitate. Deși a înregistrat progrese modeste în ultimul deceniu, în special în mediul său de afaceri, livrarea prosperității este limitată de calitatea economică și educațională slabă, de corupția și de guvernarea ineficientă. Este, de asemenea, una dintre țările cu cele mai slabe performanțe din sub-indicele “Mediul natural”, clasându-se pe locul zece în ansamblu.”
Rezultatele au fost făcute în baza venitului pe cap de locuitor și a numărului de persoane angajate cu normă întreagă, a numărului de servere securizate de internet pe care le are un stat sau cât de odihniţi se simt locuitorii în viaţa de zi cu zi. Alte criterii au fost calitatea economică, mediul de afaceri, guvernarea, educaţia, sănătatea, siguranţa şi securitatea, libertatea personală, capitalul social şi mediul natural.
Printre țările cu cel mai mare indice de prosperitate se numără:
#1. Noua Zeelandă — Oficial, Noua Zeelandă a devenit cea mai prosperă țară de pe Pământ, potrivit Legatum Institute. Aceasta s-a plasat pe primul loc atât în ceea ce privește capitalul social, cât și calitatea economică și pe locul al doilea la mediul de afaceri și la guvernare.
#2. Norvegia — După ce a condus în acest clasament timp de șapte ani consecutivi, Norvegia și-a pierdut în acest an coroana, cea mai bună poziție a sa fiind al treilea loc la subindicele legat de guvernare.
#3. Finlanda — Stat prosper din nordul Europei, Finlanda are cea mai bună guvernare din lume, potrivit clasamentului Legatum Institute.
#4. Elveția — Elveția este situată frecvent în topul unor clasamente precum cel al prosperității, mulțumită educației sale fantastice (primul loc) și a unui sistem de sănătate foarte bun (locul trei la acest subindice).
#5. Canada — Vecina din nord a Americii, Canada este mult mai prosperă decât aceasta, potrivit acestui clasament, fiind clasată pe locul al treilea la capitalul social și la mediul de afaceri. De asemenea, se află pe locul al doilea în ceea ce privește libertatea personală.
#6. Australia — Faimoasă pentru stilul de viață relaxat și pentru vremea bună, nu este nici o mirare că Australia se află pe locul doi în ceea ce privește subindicele capitalului social urcând cu o poziție în top față de 2015.
#7. Olanda — Olanda se clasează pe locul secund atât în ceea ce privește educația cât și calitatea economică. De asemenea ocupă locul al cincilea la alți doi subindici.
#8. Suedia — Imediat deasupra vecinei sale, Danemarca, Suedia e plasată pe locul al treilea în ceea ce privește calitatea economică și pe locul al cincilea la guvernare. Totuși, per total, a căzut pe locul al optulea de pe al cincilea ocupat în 2015.
#9. Danemarca — Scandinavia este faimoasă pentru standardele sale ridicate de viață, însă Danemarca este cel mai puțin prosperă dintre statele din această regiune. Scorul său cel mai mare a fost locul cinci la securitate și siguranță.
#10. Marea Britanie — În ciuda Brexit-ului, Marea Britanie a urcat în Topul Prosperității din acest an pe locul 10 de pe locul 15 ocupat în 2015. Cea mai bună poziție deținută în subindici a fost locul al cincilea la mediul de afaceri.