(foto, video) Nume noi în industria modei. Licențiatele de la Design Vestimentar, UTM, și-au prezentat primele colecții la Tekwill

IMG_7868
Foto:Vasile Prepeleac

Forfotă mare, lumini puternice ale reflectoarelor, un podium, modele machiate și toate detaliile vestimentare bine puse la punct. Centrul Tekwill a găzduit în acest weekend, în premieră, un fashion show, în cadrul căruia, viitoarele creatoare de modă și-au prezentat colecțiile de debut. Încăperea a fost împânzită de un amalgam de emoții și mândrie pentru rodul muncii asidue și al nopților nedormite. Cele 22 de tinere au avut parte de o seară uimitoare, în cadrul căreia a avut loc și concursul care urma să promoveze cele mai bune colecții prezentate la eveniment.

Organizarea unui fashion show este o premieră pentru UTM, cu toate acestea orice detaliu a fost bine pus la punct. Pentru a susține un spirit competitiv sănătos, s-a hotărât că ar fi oportună constituirea unui concurs la șase nominații: etno, elegance, pret-a-porter de lux, casual, art-print și street-style. Colecțiile au fost jurizate de mai mulți experți în domeniu, iar președinte al juriului a fost ales Sergiu Botezatu.

În cadrul evenimentului, rectorul UTM, Viorel Bostan, a menționat: „Se crede că universitatea noastră, dacă e tehnică, pregătește doar ingineri sau tehnicieni. Ne bucurăm că nu e chiar așa și putem să oferim podiumul tinerelor care au muncit atât de mult să ne bucure. Eu consider că seara de azi este primul lor pas spre o carieră fascinantă”.

Timp de mai bine de jumătate de an, fetele au muncit mult și spre deosebire de licențiatele de la alte universități, unde se propune instruirea specialiștilor în acest domeniu, au pus accent, în primul rând, pe practicitatea colecțiilor. Faptul că prezentarea lucrărilor de diplomă a studentelor se desfășoară în premieră în acest format prezintă un start-up perfect pentru acestea.

Republica Moldova cu siguranță are tradițiile sale în cultura vestimentației, iar aceste tinere au și ele un cuvânt de spus în ceea ce privește dezvoltarea și promovarea culturii vestimentare din țară. Urmează să prezentăm colecțiile câștigătoare la fiecare dintre cele șase nominații.

Etno

Colecția Marinei Balan se numește „La crochete”. Fiecare detaliu, chiar și cel mai minuscul, își are menirea sa pe stofele fine, în special pentru că totul a fost croșetat manual. Piesele vestimentare create de tânăra designer evocă noblețe și feminitate, inspirată din stilul Boho, conturează spiritul libertății și cel al creativității. De la idee, Marinei i-a luat practic șase luni de zile să creeze colecția. A avut de parcurs un drum lung până când ne-am putut delecta cu ceea ce am văzut pe podium. După ce ideea, schițele și materialele i-au fost aprobate, studenta a început să muncească. Tânăra a calculat și cheltuielile pentru un produs vestimentar efectuat de ea – 4.560 de lei, întrucât au fost implicate foarte multe materiale de calitate, personal calificat, dar și croșetare manuală.

Elegance

La această nominație locul de frunte l-a obținut colecția „Fortuni’s art”, elaborată de Anișoara Ursu. Un element dominant în modelele prezentate de tânăra designer a fost pliseul, care este un constituent clasic, ce perpetuează în modă. Acest element, ales deloc întâmplător de studentă, conferă formei o plasticitate elegantă și senzuală. Colecția „Fortuni’s art” emană rafinament și feminitate.

Pret-a-Porter de Luxe

„Pasiunea neamului” este colecția prezentată de Nina Bulat, care s-a bucurat de locul întâi la această nominație. Nina a pus accent pe valorificarea tehnicii tradiționale – laseta românească, iar colecția ei în întregime a fost efectuată manual. Nina a muncit mult la crearea acesteia, aproximativ un an, iar o lasetă înglobează munca de o lună întreagă. Piesele vestimentare sunt lucrate manual, de aceea prețurile din această colecție sunt relativ mari, explică studenta.

Casual

Numele ei este Olga Cojocari, iar colecția „Fluffy mood” se poate mândri cu locul de frunte la nominația Casual. A pus accent pe expresivitatea volumelor și a textilelor care elucidează viziunea originală a autoarei. Olga crede că și hainele casual pot exprima feminitate, pot creiona adevărata valoare, temperamentul, dar și lume lăuntrică a celei care le poartă.

Street-Style

Colecția „Wadding”, realizată de Eliza Bezman, a obținut locul întâi la nominația street-style. Colecția este destinată tinerilor consumatori, dar și celor mai în vârstă, datorită vatinului și tricotului care oferă un aspect deosebit. Din octombrie a lucrat la conceptul colecției sale și s-a inspirit de la felul în care arată vatinul, material termoizolant. Studenta mărturisește că are posibilitatea să cumpere stofele angro, deoarece pentru realizarea unui model are nevoie de mai puțin material. Eliza spune că ar fi complicată comercializarea obiectelor vestimentare din colecție, pentru că acestea ar depăși cu mult suma de 1.000 de lei pentru o unitate.

Art-Print

Creatoarea de modă Valentina Budu se bucură de locul întâi în cadrul acestei nominații, cu „Fishwave”, colecție care valorifică protecția faunei acvatice naționale moldave. Utilizarea motivelor zoomorfe i-a impresionat atât de mult pe membrii juriului, încât Valentina a devenit și câștigătoarea premiului mare din seara cu pricina. Crearea conceptului, de la idee până la final, a durat o jumătate de an, iar lucrul propriu-zis, ne mărturisește Valentina, a durat trei luni, o muncă intensă, din noapte până în noapte. S-a inspirat din plaiul nostru natal, de la fauna râurilor, dar și din cultura japoneză. A utilizat în exclusivitate stofe naturale, iar hainele din colecția ei depășesc puțin prețul de 1.000 de lei.

Juriul, de asemenea, a desemnat șase tinere, care urmează să primească o invitație de participare la Moldova Fashion Days, desfășurat în luna octombrie a anului curent. Norocoasele care vor avea ocazia să prezinte creațiile sale unui public select sunt: Nina Bulat, Anișoara Ursu, Olga Cojocari, Nadejda Traianovscaia, Valentina Budu și Silvia Jalbă.

Evenimentul a fost organizat de departamentul Design Vestimentar al Facultății Textile și Poligrafie a UTM în parteneriat cu Centrul de Excelență și Accelerare în Design și Tehnologii ZIPhouse cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională USAID Moldova și Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (SIDA). Modele la eveniment au fost tinerele de la agenția de modă Prestige.

Valeria Batereanu

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine