Mulţi dintre noi fac sport, merg la sală, încearcă diferite diete, însă puţini ştiu că şi lungile plimbări zilnice sunt un bun aliat în lupta cu kilogramele în plus, după cum arată numeroase studii.
Bright Side ne arată care sunt regulile pe care trebuie să le respectăm pentru ca mersul pe jos să înlocuiască un întreg set de exerciţii. Principalii factori care influenţează arderea caloriilor în timpul mersului sunt distanţa acoperită, viteza şi greutatea corporală, scrie adevarul.ro.
Pentru cele mai bune rezultate, trebuie să urmaţi un program regulat şi să utilizaţi un dispozitiv sau o aplicaţie de numărat paşii. Acest dispozitiv vă va spune cât de mult aţi mers pe parcursul unei zile. Dacă acoperiţi o distanţă mare, dar totuşi nu pierdeţi în greutate, puteţi calcula câţi paşi trebuie să adăugaţi.
Câţi paşi trebuie să faceţi pe zi pentru a pierde în greutate
Această estimare aproximativă vă va ajuta să vă creaţi propriul program (reţineţi că depinde mult de caracteristicile individuale, stilul de viaţă, obiceiurile alimentare şi starea de sănătate):
100 kcal = 2.000 de paşi = 1.6 km 1 kg = 140 000 de paşi = 7 000 kcal = 112 km
Modalităţi de prelungire a plimbărilor:
– Încercaţi să circulaţi mai puţin cu maşina sau cu autobuzul.
– Duceţi copiii la şcoală şi înapoi acasă.
– Nu mai utilizaţi lifturi şi scări rulante.
– Plimbaţi câinele mai mult timp.
Pentru a vă face plimbările mai interesante, încercaţi următoarele:
– Ia un prieten să-ţi ţină companie.
– Ascultaţi muzica preferată sau un audiobook.
– Mergeţi în locuri necunoscute şi alegeţi noi rute.
În timpul iernii, puteţi continua să practicaţi mişcarea acasă dacă aveţi o bandă de alergare. Acesta vă va permite să vizionaţi filme sau emisiuni TV în timp ce vă menţineţi în formă.
Cum să mergeţi corect
Reţineţi că paşii dumneavoastră sunt neuniformi şi pot varia ca măsură. Pentru a număra lungimea paşilor, măsuraţi o distanţă de 10 până la 20 de metri şi parcurgeţi-o în ritmul obişnuit, în timp ce număraţi paşii. Împărţiţi distanţa în centimetri (1.000 sau 2.000) după numărul de paşi pe care i-aţi făcut.
– Mai puţin de 70 de paşi /min
Pentru o persoană sănătoasă, un astfel de ritm nu are niciun efect de antrenament. Este recomandat pentru persoanele care se recuperează după un atac de cord sau suferă de angina severă.
– 71-90 paşi/min, 3-4 km/h
Recomandat pentru persoanele cu boli cardiovasculare.
– 91-110 paşi/min, 4-5 km/h
O solicitare bună pentru corpul dumneavoastră, potrivită pentru orice persoană sănătoasă.
– 111-130 paşi/min
Un exerciţiu extraordinar pentru corpul dumneavoastră, dar chiar şi oamenii sănătoşi au dificultăţi în menţinerea unui astfel de ritm pentru mult timp.
Reguli de mers pe jos
1. Începeţi cu o sarcină uşoară, crescând treptat durata şi ritmul. Ar trebui să creşteţi mai întâi durata plimbărilor şi numai apoi să măriţi ritmul. Intervalul trebuie să fie adecvat pentru sănătatea dumneavoastră.
2. Practicaţi mersul pe jos în mod regulat. O plimbare pe săptămână nu va avea niciun efect. Dacă nu puteţi să faceţi plimbări în fiecare zi, faceţi-o cel puţin de 2-3 ori pe săptămână. Se poate face în orice moment convenabil, dar nu mai devreme de o oră-o oră şi jumătate după masă.
3. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră şi faceţi o examinare medicală o dată sau de două ori pe an.
4. Fiţi atenţi la postura corpului în timp ce mergeţi. Trunchiul şi umerii trebuie să fie drepţi şi stomacul supt.
De asemenea, trebuie să vă amintiţi că o plimbare lentă pe o distanţă scurtă va fi inutilă, în timp ce dacă mergeţi prea repede şi prea mult timp, fiind nepregătiţi, vă puteţi face rău.