Oficiul ONU pentru drepturile omului invită persoanele din grupuri vulnerabile la violările de drepturile omului, în special persoanele în etate, persoanele cu dizabilități, persoanele aparținând minorităților etno-lingvistice, persoanele de etnie Roma, persoanele din mediul rural, să participe la o serie de instruiri și ateliere de lucru în domeniul drepturilor economice, sociale și culturale, privind monitorizarea acestor drepturi și raportarea alternativă pentru Comitetul ONU pentru drepturi economice, sociale și culturale.
Ca rezultat al instruirilor, cu suportul Oficiului ONU pentru drepturile omului, grupurile vor elabora rapoarte alternative pentru Comitet.
Persoanele, care se vor implica cel mai activ și vor prezenta cele mai comprehensive rapoarte, au șansa să participe la concursul de selecție a reprezentanților societății civile, care vor reprezenta Moldova la sesiunea Comitetului ONU din Geneva, în perioada 21-22 septembrie 2017, când va fi revizuită situația drepturilor economice, sociale și culturale în Republica Moldova.
Drepturile economice și sociale, precum dreptul de a nu fi supus formelor extreme de sărăcie, dreptul la sănătate, dreptul la hrană și sanitație, dreptul la muncă sunt printre cele mai importante preocupări ale populației Republicii Moldova. În acest context, observațiile concludente ale Comitetului privind situația în domeniul drepturilor economice, sociale și culturale vor oferi Republicii Moldova premisa pentru îmbunătățirea situației.
Implicarea grupurilor vulnerabile în procesul de raportare este importantă, fiindcă anume aceste persoane suferă cel mai des de pe urma violărilor drepturilor omului.
Pentru a asigura promovarea constatărilor din cadrul rapoartelor alternative depuse de organizațiile societății civile și a furniza informații obiective venite din partea grupurilor vulnerabile, reprezentanții acestora se vor implica în activități de promovare a rapoartelor la nivel internațional.
Pentru a participa la instruirile și atelierele de lucru, persoanele/organizațiile interesate urmează să depună aplicații și să întrunească următoarele condiții:
# Să reprezinte un grup vulnerabil la violările de drepturile omului (ex: Persoane de etnie Roma, alte minorități etno-lingvistice, persoane cu dizabilități, persoane în etate, persoane din mediul rural);
# Să nu reprezinte ,,organizațiile experte” în promovarea drepturilor omului;
# Să dorească depunerea unui raport alternativ separat sau în comun cu alte organizații/persoane către Comitetul pentru drepturile economice, sociale și culturale;
Pentru a participa în acest proces, organizațiile/persoanele urmează să expedieze până la 18 iunie 2017, pe adresa de email: olesea.perean@one.un.org, următoarele documente:
# Scrisoare de motivare în cadrul căreia se va reflecta în ce măsură persoana corespunde criteriilor enunțate mai sus;
# CV-ul persoanei/organizației;