Cum e să treci de la baroc la romantism în doar câteva ore? Pe o căpiță de fân, cu mirosul unei ploi demult uitate condimentat de aroma „rădăcinilor” celor de la Cimișlia, cu oameni buni alături, și cu Beethoven, Dvorak, Wagner, Bach, Verdi sau Strauss transpuși atât de viu în note nobile de Orchestra simfonică a Filarmonicii naționale „Serghei Lunchevici” și Capela corală academică „Doina”. A doua ediție a festivalului „DescOperă” a amintit de succesul anului trecut și a adus încă odată cele mai faimoase opere muzicale clasice în colțișorul de rai din centrul Moldovei – Orheiul Vechi.
Diezuri, becaruri și bemoluri, chei de sol, fa și do, tempouri grave, lente sau alegre – ceremonia de inaugurare a festivalului „DescOPERĂ 2017” a adus sute de vizitatori la Orheiul Vechi pentru a descoperi pentru al doilea an măiestria și solemnitatea muzicienilor din Moldova.
Monica Babuc, ministra Culturii: „Bucuria mea este enormă din mai multe considerente, pentru că se întâmplă „DescOPERĂ” în ciuda acestei ploi care ne-a necăjit noaptea și ziua la Chișinău, dar și pentru că dumneavoastră ați sfidat această ploaie. Totuși, vedeți că Dumnezeu ține cu noi, ține cu acești minunați muzicieni. Vreau să le mulțumesc cu tot sufletul colectivului Filarmonicii naționale „Serghei Lunchevici”, dar și partenerilor care au făcut posibil acest eveniment.”
În celelalte două zile, scena festivalului își va schimba locația, oferind vizitatorilor noi perspective de vizionare și audiție a spectacolului. Dacă în prima seară, la festival au răsunat Uvertura „Egmont” de Beethoven, Dansul slav al lui Dvorak, Preludiul la actul 3 din opera „Lohengrin” de Wagner, Aria din Suita numărul 3 de Bach, Fantezie pe teme din opera „Rigoletto” pentru clarinet și orchestră de Verdi, Uvertura din opereta „Fledermaus” de Strauss, dar și alte creații renumite, atunci pentru următoarele zile repertoriul se schimbă. Astfel, sâmbătă, de la ora 19:00, artiștii Teatrului național de operă și balet „Maria Bieșu” vor prezenta opera „Carmen” de Georges Bizet. Duminică, de la aceeași oră, la Butuceni îl veți descoperi pe Johann Strauss, regele valsului. Dirijorul austriac Friedrich Pfeiffer propune un program alimentat cu „Sânge vienez”, prin „Tunet și fulger”, cu „Pași imperiali pe „Valurile Dunării”, alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii naționale.
James Pettit, ambasadorul SUA în Republica Moldova: „Acest eveniment ne demonstrează că muzica are o capacitate uimitoare de a uni oamenii și de a creea legături emoționale puternice. Un concert de muzică în aer liber, într-un loc atât de pitoresc precum Orheiul Vechi, creează o experiență de neuitat. Guvernul SUA este mândru să susțină festivalul „DescOPERĂ”. Acesta merită atenția turiștilor, având potențialul de a poziționa Republica Moldova pe harta mondială a evenimentelor cultural-turistice.”
Signe Burgstaller, ambasadoarea SUA în Republica Moldova: „Și Guvernul Suediei este fericit să sprijine acest festival de muzică clasică. Sunt încântată să văd rezultatele frumoase care pot fi obținute atunci când urmărim o schimbare pozitivă. „DescOPERĂ” demonstrează că muzica poate deveni un catalizator important pentru industria turismului din Moldova. Turiștii pot savura acuma și în Moldova un eveniment de calibrul celor din Italia sau Marea Britanie.”
Festivalul este organizat de Ministerul Culturii, Teatrul național de operă și balet „Maria Bieșu” și Filarmonica națională „Serghei Lunchevici” cu suportul strategic al Proiectului de Competitivitate din Moldova finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Agenția Suedeza pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare (Sida) și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare în Republica Moldova.
Prima ediție a Festivalului de muzică clasică în aer liber – „descOPERĂ” a avut loc în perioada 4-5 iunie 2016. Spectacolele grandioase – opera „Rigoletto” și creația vocal-simfonică „Messa da Requiem” de Giuseppe Verdi, au fost susținute de 14 soliști și orchestra Teatrului național de operă și balet „Maria Bieșu”, formată din 70 instrumentiști și 100 de artiști de cor.
Detaliile evenimentului le puteți urmări pe Facebook.
În continuare, urmăriți o galerie foto realizată de fotograful #diez, Dinu Bubulici, de la prima zi a festivalului: