Cum participă femeile și bărbații în politică? Ce crede societatea despre asta? Aceste întrebări au fost abordate astăzi în cadrul evenimentului de lansare a cercetării „Barometrul de Gen”. Primul studiu de așa de gen a fost realizat în 2006, iar acum, la zece ani distanță, un nou studiu comprehensiv explică cum s-a schimbat situația în ultimul deceniu și care este nivelul de acceptare al valorilor de gen în Moldova.
De cealaltă parte, percepțiile cu privire la participarea femeilor în politică și procesul decizional au evoluat foarte mult. Întrebați dacă în administrația publică, politică sau locul de muncă este de preferat să conducă bărbatul, femeia sau genul nu contează, 72% din respondenți au ales ultima opțiune, cu 11% mai mult decât la primul studiu, efectuat în 2006.
Totuși, cu cât funcția politică este mai importantă, cu atât crește preferința respondenților pentru un bărbat. Aproximativ 10,8% din respondenți afirmă că pentru funcția de președinte al Comitetului de părinți la școală ar prefera un bărbat, în timp ce 31,6% ar opta pentru o femeie. În funcția de director de școală, 17,8% respondenţi ar da întâietate unui bărbat, iar 23,5% – unei femei. Funcția de primar este asociată preponderent cu genul masculin (33,2% optează pentru un bărbat și doar 11,7% ar accepta o femeie). Cel mai mare decalaj a înregistrat opţiunea pentru funcţia de președinte al țării – 40,5% din respondenţi ar prefera un bărbat în fruntea statului și doar 7,6% – o femeie.
Cercetarea a fost realizată de Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, în cadrul programului ONU „Femeile în Politică”, iar versiunea completă poate fi găsită aici.