Cine sunt câștigătorii primei ediții a concursului naţional „Surse de energie regenerabilă”

IMG_0753

Colector solar parabolic ce încălzeşte apa, electro-termocentrală ce consumă energie regenerabilă, sistem de reciclare a uleiului folosit în alimentaţie, microhidrocentrală şi turbină eoliană ce generează energie electrică, instalaţie solară de purificare a apei – sunt doar câteva din proiectele prezentate de cele 32 de şcoli din toată ţara ce au trecut în etapa finală a Concursului „Surse de energie regenerabilă”, aflat în acest an la prima ediţie.

65 de tineri din 32 de şcoli şi-au promovat lucrările în zilele de 26-27 mai în faţa juriului. 11 din proiectele care au acumulat punctaj maxim au fost desemnate câştigătoare. Vedeţi mai jos primii trei câştigători:

Premiul Mare: „Microhidrocentrală şi turbină eoliană ce generează energie electrică”, Ion Ursu şi Ion Mereacre, liceul din s. Costeşti, raionul Ialoveni.

Premiul 1: „Electro-termocentrală ce produce energie din surse regenerabile”, Andrei Lupașco şi Dumitru Burlacu, Liceul Constantin Stere, Soroca.

Premiul 1: „Producere de biodiesel şi săpun din ulei prăjit”, Petronela Ciobanu şi Olivia Enache, liceul din s. Nicoreni, raionul Drochia.

 

IMG_0746

Fiecare câştigător a primit o diplomă şi un premiu bănesc acordat de Ministerul Educaţiei.

Petronela Ciobanu şi Olivia Enache sunt din echipa olimpicilor energiei verzi. Ele au câştigat acest titlu datorită proiectului de reciclare a uleiului, folosit în prepararea bucatelor. „Uleiul prăjit provoacă coroziunea sistemelor de canalizare. Iată de ce este important să nu îl aruncăm după utilizare. El poate fi transformat în biodiesel, iar din deşeurile uscate rămase poate fi obţinut săpun sau decofrant, material folosit în turnarea cofrajelor din construcţii”, spun autoarele proiectului, care, în echipă cu profesoara lor, au convins un agent economic să lanseze o iniţiativă de colectare a uleiului în raionul Drochia.

 

IMG_0892

IMG_0871

Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este un proiect de trei ani realizat în 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane de Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. El continuă prima etapă a proiectului, implementat în 2011-2014, cu un buget total de 14,56 milioane de Euro, oferiţi de Uniunea Europeană (14 milioane de Euro) şi PNUD (560.000 de Euro).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine