Atunci când vremea este prielnică, mulţi oameni evadează din oraşe şi se retrag în sălbăticie. Bright Side dezvăluie cum poţi avea parte de o vacanţă perfectă şi care sunt cele mai bune metode pentru a face faţă situaţiilor neplăcute care ar putea apărea într-o astfel de escapadă.
Reguli pentru un picnic ideal
1. Faceţi focul pe nisip sau piatră. Dacă nu găsiţi locul potrivit, râcâiţi pur şi simplu stratul de la suprafaţa solului
2. Când aprindeţi focul, nu vărsaţi gazul deasupra flacărilor – recipientul ar putea exploda în mâinile dumneavoastră. Aprindeţi lemnul imediat după ce aţi turnat gazul, altfel se poate evapora.
3. Pentru a împiedica furnicile să se urce pe masă, puneţi fiecare picior al mesei într-un recipient cu puţină apă. Dacă faceţi picnic pe o pătură, puneţi nişte mentă uscată sau coajă de castravete în jurul ei. Mirosurile emanate vor speria furnicile.
4. Ţânţarii pot fi ţinuţi la distanţă cu ajutorul rozmarinului sau a salviei. Împrăştiaţi câteva frunze pe cărbunii încinşi de la foc sau de la grătar.
5. Pentru a menţine mâncarea proaspătă, folosiţi o pungă de congelare sau pungi de vidat cu capac. Atunci când apăsaţi capacul, aerul din pugă este eliberat. Fără oxigen, bacteriile nu pot apărea.
6. Dacă sunteţi în apropierea unei ape, nu spălaţi vasele direct în bazin şi nu vă spălaţi pe mal. Utilizaţi o găleată sau un lighean şi asiguraţi-vă apoi că aţi turnaţi apa murdară pe sol.
Dacă găsiţi o căpuşă pe corp
– Nu încercaţi să îndepărtaţi căpuşa imediat.
– Trataţi acest proces cu atenţie şi cu grijă.
– Acoperiţi zona muşcăturii cu ulei vegetal;
– Faceţi un laţ dintr-un fir de aţă şi prindeţi-l între capul şi corpul căpuşei;
– Trageţi uşor firul în sus şi scoateţi căpuşa;
Pentru a verifica riscul de a fi infectat cu encefalită de căpuşe, duceţi căpuşa la un laborator în interval de două zile de la îndepărtarea ei.
În caz de arsură
Dacă arsura este mică:
1. Tăiaţi un cartof crud sau un morcov şi puneţi-l pe arsură.
2. Turnaţi apă rece pe zona arsă şi presăraţi sare. Aşteptaţi să se usuce sarea şi să pice Dacă arsurile sunt serioase (băşici sau se decojeşte pielea) Aplicaţi un strat subţine de Panthenol Spray sau o cremă antibiotică pe zona arsă şi aplicaţi un bandaj. În caz contrar, materialul se va lipi de rană.
Dacă aţi fost înţepat de albină
Numai albinele îşi lasă acul în urmă. Dacă aţi fost înţepat de o viespe, nu încercaţi să găsiţi acul. Smulgând acul, vă veţi alege doar cu o infecţie. Pentru a elimina acul de albină, folosiţi un card de plastic obişnuit: poziţionaţi-l la un unghi de 45° în faţa acului şi, apăsând puţin pe piele, treceţi-l peste zona afectată. Apoi trataţi rana cu un produs antiseptic obişnuit.
Dacă v-aţi tăiat
Primul ajutor în cazul rănilor şi tăieturilor începe cu o evaluare corectă a situaţiei:
Cât de gravă este rana şi sângerarea? Există o şansă de infectare?
Dacă rana este mică, dar nu aveţi niciun produs antiseptic la îndemână: Spălaţi tăietura şi aplicaţi o răşină de conifer deasupra. Pisaţi nişte frunze de pătlagină pentru a obţine o pastă şi aplicaţi-o pe rană. Fixaţi-o pe loc cu un bandaj. Dacă sângerarea este puternică şi pulsantă, înseamnă că o arteră a fost afectată şi trebuie aplicat un bandaj de compresie. Acesta trebuie aplicat cu 1,5-2 centimetri mai lung decât vasul de sânge spart. Bandajul de compresie funcţionează doar o oră, aşa că va trebui să ajungeţi imediat la spital, scrie adevarul.ro
Dacă v-aţi otrăvit
Trebuie să vă curăţaţi corpul de otravă şi să neutralizaţi toxinele cât mai repede posibil. În afară de metoda clasică de clătire cu o soluţie care conţine mangan sau folosind un carbune activ, puteţi încerca şi următoarele soluţii:
– Adăugaţi 2 linguri de rădăcină de ghimbir măcinat în 600 ml de apă clocotită, amestecaţi-le şi apoi strecuraţi conţinutul. Beţi câte 50 ml din această infuzie caldă pe parcursul zilei.
— Fierbeţi 3-5 linguri de scorţişoară timp de 5 minute, apoi strecuraţi. Beţi 2-3 ceşti din amestecul rezultat cât este încă fierbinte.
– Nu beţi alcool dacă aţi fost otrăvit. Efectele alcoolului asupra corpului vor face ca lucrurile să se înrăutăţească.
Dacă vă iese un şarpe în cale
Dacă aţi observant că un şarpe se târăşte pe sol, nu vă mişcaţi, daţi-i şansa să plece. Şerpii atacă doar atunci când se simt ameninţaţi.
Primul ajutor în cazul muşcăturii de şarpe: Încercaţi să încetaţi complet mişcarea membrului afectat, deoarece mişcarea accelerează circulaţia sângelui prin vase, răspândind veninul în tot corpul într-un ritm mai rapid. Dezinfectaţi rana şi plasaţi un bandaj steril peste ea. Aplicaţi un bandaj de compresie, dar nu mai mult de 30-40 de minute. În caz contrar, puteţi împiedica alimentarea cu sânge a ţesutului afectat. Mergi la doctor cât mai repede cu putinţă.