Trei ateliere de lucru pentru tineri s-au desfășurat în incinta Parlamentului Republicii Moldova. Astfel de exerciții au avut loc pentru prima dată, au fost organizate în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral și au avut loc în cadrul Zilelor Parlamentului Republicii Moldova.
Potrivit unui comunicat de presă, 85 de tineri întruniți în cadrul celor trei ateliere, fiind îndrumați de deputați și traineri, au desfășurat dezbateri asupra unui proiect de lege, au simulat exercițiul de vot și au discutat despre egalitatea de șanse.
La atelierul de simulare a exercițiului de modificare a legislației în baza unui caz practic a participat președinta Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Raisa Apolschii și deputatul Vladimir Odnostalco. Participanții au fost împărțiți în reprezentanți ai fracțiunilor din Parlament și implicați în ședința unei comisii parlamentare. Fiecare dintre ei, având ocazia să exprime opinia fracțiunii pe care o reprezintă, asupra proiectului propus.
La atelierul cu genericul „Egalitatea de șanse – premisă pentru o societate democratică” a fost prezentă președinta Comisiei parlamentare relații externe și integrare europeană Valentina Buliga. În cadrul acestui grup au fost analizate remediile și mecanismele naționale împotriva discriminării, precum și modalitatea de adresare către Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurării egalității.
O zi a funcționarului electoral a fost simulată de participanții celui de-al treilea atelier. Aici a fost amenajată o secție de votare, iar participanții au ocupat roluri de funcționari electorali, observatori și alegători. Aceștea au primit consultații de la deputații Igor Vremea, Lilian Carp și președinta Comisiei Electorale Centrale Alina Russu.
La finele exercițiilor, participanții s-au întâlnit la un dialog cu președintele Parlamentului Andrian Candu în sala de ședințe plenare.
Legislativul organizează, în premieră, acțiuni dedicate Zilei Parlamentului Republicii Moldova. Evenimentele prilejuite de cea de-a 26-a aniversare au loc în perioada 20 – 23 mai curent. La 23 mai 1991, în conformitate cu Hotărârea Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti de legislatura a XII-a, fosta republică unională, RSSM, este redenumită în Republica Moldova, iar Sovietul Suprem devine primul Parlament al Republicii Moldova.