Kendo poate fi calificat ca scrimă japoneză. Doar că, în loc de săbii din metal, se folosesc săbii din bambus – shinai. Kendoka (persoana care practică kendo) poartă în timpul luptei o armură specială, care îl protejează de loviturile primite. Un kendoka este nevoit să-și folosească kiai-ul (un fel de strigăt de luptă, care reprezintă cât de puternic este spiritual luptătorului).
Kendo în Moldova
Clubul Kendo a fost format în 1995 în Republica Moldova, de către Vitalie Oncea, instructor de aikido, clubul inițial a existat pe baza entuziasmului persoanelor implicate în acest tip de arte marțiale. La început, Federația Română de Kendo a avut un aport mare la dezvoltarea artei marțiale Kendo în Republica Moldova. În luna martie a anului 2000 a fost fondată Federația de Kendo din Republica Moldova (în continuare FKRM). În aprilie, anul 2001, au fost transmise 20 de seturi de echipamente (Bogu) și shinai-uri de către Ambasada Japoniei în Ucraina, din partea All Japan Kendo Federation (AJKF).
„Pentru mine, prima luptă de kendo pe care am văzut-o cu ochii mei a fost ceva din afara obișnuitului, nu era genul de luptă pe care le vezi în filme. Rapid, grațios și … perfect. Am făcut cunoștință cu acest sport datorită prietenului meu, care este și el kendoka.
Inițial, mergeam cu echipa locală de kendo la diverse demonstrații de arte marțiale, unde participau și ei, iar eu îi fotografiam. Cu toate că deja practic și eu kendo, încă mai fac asta” spune Dorina Bucatari.
Kendo on film #kendoka #kendo #kendomoldova #localsmd
O postare distribuită de Dorina Bucatari (Iris) (@dorina_bucatari) pe
Ce este Kendo?
Kendō (剣道), în traducere înseamnă „Calea Sabiei”, este arta marțială japoneză a scrimei. Kendō s-a dezvoltat din tehnicile tradiționale japoneze de luptă cu sabia, cunoscute sub denumirea de kenjutsu. Totodată este o activitate solicitantă fizic și mental care combină valorile solide ale artelor marțiale cu elemente fizice specifice sportului. Practicanții de kendō sunt numiți kendōka (cel care practică kendō) sau kenshi (spadasin).
Kendō este una din căile ce compun budō și înglobează esența artelor marțiale japoneze. Se practică de către kendoka purtând o îmbrăcăminte în stil tradițional japonez și o armură pentru protecție numită bogu. Ca arme se folosește unul (sau două) săbii din bambus numite shinai. Kendō poate fi privit ca stilul japonez de scrimă, însă el diferă foarte mult de scrima europeană prin mișcările sau tehnicile folosite. Acest lucru se datorează faptului că sabia folosită este diferită, la fel cum diferă și modul în care aceasta este folosită. Antrenamentul de kendō este foarte „gălăgios” prin comparație cu alte arte marțiale sau sporturi pentru că un kendōka folosește strigătul, kiai, pentru a-și exprima spiritul gata de luptă, însoțit de o mișcare a corpului hotărâtă înainte.
Conceptul de bază în kendo este Ki ken tai no ichi – adică uniunea dintre spirit – Ki, exemplificat prin kiai, sabie – ken și corp – tai.
Folosind o imitație de sabie realizată din fâșii de bambus, și purtând apărătoare, un practicant de kendo se luptă cu un oponent conform unor modalități de a înscrie puncte și reguli prestabilite.
Numărul practicanților de kendō este estimat astăzi la opt milioane de oameni, din care aproximativ șapte milioane de practicanți în Japonia.
Conceptul de Kendo
Conceptul de Kendo a fost stabilit de All Japan Kendo Federation în 1975. Conceptul de Kendo este de a disciplina caracterul uman prin aplicarea principiilor Katana (sabie).
Scopul practicării kendō
#. Formarea minții și corpului,
#. Cultivarea unui spirit sănătos și puternic,
#. Prin intermediul unor antrenamente corecte și stricte,
#. Depunerea tuturor eforturilor pentru îmbunătățirea artei marțiale Kendo,
#. Aprecierea la înaltă valoare a amabilității și onoarei umane,Să fii sincer cu alții,
#. Și întotdeauna să ne îmbunătățim pe noi înșine.
Aceasta ne va permite fiecăruia: Să-și iubească țara și societatea, să contribuie la dezvoltarea culturii și la promovarea păcii și prosperității printre toți oamenii.
În momentul de față, membrii Federației de Kendo din Republica Moldova se pregătesc intensiv pentru Campionatul European de Kendo, care va avea loc în Budapesta. În istoria campionatelor europene, acesta este al 28-lea.
Înainte de acest campionat, FKRM a mai participat la Cupa Română în luna aprilie a lui 2017, precum și la al 27-lea Campionat European, care s-a desfășurat în Macedonia.
Pentru cei interesați, antrenamentele au loc în fiece luni, miercuri și vineri, între orele 20:00 și 21:30, la Universitatea Cooperatist – Comercială din Moldova (UCCM) (Bulevardul Iuri Gagarin, 8). Mai multe detalii pe pagina de Facebook.