Principalele centre educaționale din Europa tind să fie găzduite de orașe importante precum Londra, Berlin și Paris. Dar inima inovației europene nu este o metropolă majoră, ci un mic oraș din regiunea Flandra din Belgia. Aceasta este concluzia celui de-al doilea clasament anual al celor mai inovatoare universități din Europa, realizat de Reuters. Lista identifică și clasifică instituțiile de învățământ care fac cel mai mult pentru a promova știința, a inventa noi tehnologii și a contribui la stimularea economiei globale, scrie Agerpres.
Conform acestui clasament publicat la 3 mai, cea mai inovatoare universitate din Europa, pentru al doilea an consecutiv, este KU Leuven din Belgia. Această instituție de aproape 600 de ani a fost fondată de papa Martin al V-lea, dar în prezent este mai bine cunoscută pentru tehnologie decât pentru teologie: KU Leuven menține una dintre cele mai mari organizații independente de cercetare și dezvoltare din lume.
Cum poate o universitate catolică relativ mică să depășească în materie de inovații instituții mai mari și mai bine cunoscute din Europa? KU Leuven a câștigat primul loc în clasament în parte prin producerea unui mare număr de invenții influente. Cercetătorii săi prezintă mai multe brevete decât majoritatea celorlalte universități de pe continent, iar cercetători din afara acestui centru citează frecvent invențiile KU Leuven în propriile lor cereri de brevet. Acestea sunt criterii cheie în clasamentul Reuters al celor mai inovatoare universități din Europa.
Cea de-a doua cea mai inovatoare universitate din Europa este Imperial College London, instituție ai cărei cercetători au fost responsabili pentru descoperirea penicilinei, dezvoltarea holografiei și inventarea fibrei optice. Locul al treilea este ocupat de Universitatea din Cambridge, care a fost asociată cu 91 de laureați ai premiilor Nobel de-a lungul istoriei sale de 800 de ani. Iar instituția de pe locul al patrulea, Universitatea Tehnică din München, a dus la crearea a peste de 800 de companii din 1990, inclusiv o varietate de startupuri high-tech în diverse industrii, precum energie regenerabilă, semiconductori și nanotehnologie.
În general, aceleași țări care domină politica și afacerile europene domină și clasamentul celor mai inovatoare universități din Europa. Universitățile germane reprezintă 23 din cele 100 de instituții de pe listă, mai mult decât orice altă țară, iar Marea Britanie se află pe locul al doilea, alături de Franța, fiecare cu câte 17 instituții.
Republica Irlanda are doar trei școli în această listă, dar, cu o populație de mai puțin de 5 milioane de locuitori, aceasta se poate lăuda cu mai multe universități inovatoare pe cap de locuitor în top 100 decât orice altă țară din Europa. Pe aceeași bază pe cap de locuitor, a doua țară cea mai inovatoare pe listă este Danemarca, urmată de Belgia, Elveția și Olanda. Germania, Marea Britanie și Franța se situează în mijloc, ceea ce ar putea indica faptul că performează mai puțin decât vecinii lor mai mici. Având în vedere calculul pe cap de locuitor, niciuna dintre aceste țări nu deține nici măcar jumătate din cât are Irlanda.