(live video) Flashmob privind retragerea votului uninominal și votului mixt din Parlament

124

Zeci de oameni participă astăzi un flashmob pentru a cere retragerea votului uninominal și votului mixt din Parlament.

(Update 13:10) „Acum fiecare trebuie să aleagă. Fie e cu ei, fie e cu noi aici. Nu există o cale de mijloc. Este un apel la trezirea. Sarcina noastră e una simplă”, a spus Dumitru Alaiba.

„Facem parte din oamenii care nu pot fi intimidați și nu pot fi îngenuncheați. Noi am fost într-un turneu extraordinar și ne-am întâlnit cu cetățenii noștri și credeți-mă că dacă ar fi fost în Moldova, ar fi fost aici cu noi. Toată lumea este contra votului uninominal și mixt. Nu schimbăm sistemul, vă schimbăm pe voi”, a menționat interpretul Cătălin Josan, prezent la protest.

„Adevărul este aici. Este absolut clar că dacă ajungem la uninominal, vom trăi și mai rău. Este clar pentru toți acest joc murdar. Ei vor să credem că nu putem schimba nimic, doar că ăsta e un fals, pentru că putem schimba lucrurile spre bine”, a susținut și Pasha Parfeni.

(Update 13.00) „Trebuie cu toții să înțelegem că exisă un punct din care lucrurile vor devenit foarte grave și acum este acest moment. Prin aceste legi suntem privați de drepturi pentru a schimba puterea. Nu e vorba doar de democrație și de libertatea noastră de a alege conducerea, dar și de bunăstare. Nu poate exista bunăstare într-un regim autoritar”, a declarat lidera PAS în cadrul protestului.

Cetățenii scandează că se opun schimbării sistemului electoral și îi invită pe cei care susțin votul uninominal să vină și ei la protest pentru a se informa despre această schimbare.

(Update 12.30) Participanții la protest sunt împotriva tandemului PD-PSRM care a votat împreună pentru schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova. Aceștia au convenit să se adune zilnic în fața Parlamentului. Protestele vor avea loc în fiecare seară începând cu ora 18.00.

„Este un eveniment sută la sută cetățenesc. Este un început de rezistență organizată. Deja ne-am înțeles că ne vom întâlni zilnic până vom ajunge la un mega protest”, susține Ilian Cașu.

„E de datoria noastră să ne apărăm țara de cei care ne fură viitorul! Când un Parlament ilegitim și compromis ia decizii anti-cetățenești cu riscul instaurării unei dictaturi, noi avem datoria să apărăm democrația și statul de drept”, a menționat Maia Sandu.

„Democrația este în pericol! Parlamentul a încălcat toate regulile de procedură și bunul-simț. Cui îi pasă de respectarea regulilor, a statului de drept și a democrației, veniți la un flash-mob în fața clădirii Parlamentului să solicităm retragerea proiectelor 123 și 60 (uninominal și mixt)” scrie Arcadie Barbăroșie în evenimentul organizat pe Facebook.

Reamintim că vineri, 5 mai, în cadrul ședinței Parlamentului, comisia parlamentară juridică a propus ca cele două proiecte inițiate de democrați și de socialiști, cu privire la schimbarea sistemului electoral, să fie comasate. În continuare se va crea un grup de lucru în acest sens. Parlamentul a aprobat propunerea prin 74 de voturi.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine