Situația în Chișinău la această oră: Peste 300 de voluntari au participat la acţiunile de evacuare a crengilor rupte

unnamed (5)
Foto:Primăria mun. Chişinău

Primăria municipiului Chişinău informează despre situaţia în oraş, ca urmare a condiţiilor meteo și a consecințelor lăsate în urma ninsorilor abundente de ieri, 21 aprilie.

(Update, ora 18:00) 

# Angajaţii serviciilor municipale de profil au acţionat la evacuarea copacilor doborâţi şi a crengilor rupte de pe străzi, la deblocarea accesului în interiorul curţilor blocurilor locative şi pe teritoriile instituţiilor de învăţământ şi sănătate. Crengile rupte se depozitează, temporar, pe teritoriul Stadionului „Republican”, pentru a economisi timp şi a folosi la capacitate maximă unităţile de tehnică specializată.

# ÎM „Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi” a acţionat cu 450 de muncitori şi 37 de unităţi de transport. De asemenea, peste 300 de voluntari au participat la acţiunile de curăţare şi evacuare a crengilor rupte.  În total, au fost evacuate 59 de rute de crengi rupte. Pe parcursul zilei, s-a intervenit după cum urmează:

  • Sectorul Centru – str. Armenească, Parcul „Valea Morilor” (au fost deblocate scările care asigură accesul cetăţenilor în parc, dinspre Universitatea de Stat din Moldova şi Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice), bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, str. V. Korolenko, str. Gh. Asachi, str. A. Mateevici;
  • Sectorul Ciocana – bd. Mircea cel Bătrân, str. Nicolae Milescu-Spătaru, str. Vadul lui Vodă, str. Podul Înalt, str. Maria Drăgan;
  •  Sectorul Buiucani – str. A. Mateevici, str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni, str. 31 august 1989, str. M. Kogălniceanu, str. N. Iorga, precum şi teritoriile grădinilor publice din centrul Chişinăului;
  • Sectorul Râşcani – bd. Grigore Vieru, bd. Renaşterii Naţionale, Calea Orheiului, str. Doina, str. Studenţilor, str. Kiev, str. Dumitru Râşcanu, str. Braniştii, bd. Moscova, str. Miron Costin;
  •  Sectorul Botanica – şos. Munceşti, Scuarul „S. Lazo”, bd. Dacia, str. Trandafirilor, bd. Cuza Vodă (a fost deblocat accesul în curţile blocurilor de locuinţă nr. 15 şi nr. 17), str. Sarmizegetusa, str. Salcâmilor.
  • Direcţia generală locativ-comunală şi amenajare, prin intermediul întreprinderilor municipale de gestionare a fondului locativ a mobilizat 347 de muncitori, 28 de pădurari (care taie copacii mari ce au fost doborâţi), 12 unităţi de tehnică specializată „HACO”, 22 de tractoare şi 6 maşini cu remorcă.
  •  ÎM Regia „Lumteh” a intervenit la refacerea reţelei de iluminat public din oraş, în teren fiind antrenate 7 echipe, dotate cu tehnică specială, iar 18 specialişti din cadrul întreprinderii au lucrat împreună cu echipele serviciilor de salubrizare. De menţionat că în urma ninsorii, au fost doborâţi 124 piloni de electricitate, au fost înregistrate peste 1000  de rupturi de fire electrice şi au fost rupte 326 de cabluri torsadate de iluminat public, o situaţie fără precedent în istoria oraşului Chişinău.
  • Pe parcursul zilei, la lichidarea consecinţelor intemperiei au acţionat peste 500 de carabinieri, angajaţi ai Direcţiei Situaţii Excepţionale şi ostaşi ai Armatei Naţionale, precum şi circa 500 de poliţişti.

În legătură cu posibilele inundaţii cauzate de cantitatea mare de precipitaţii căzută în ultimele zile, Primăria face următoarele precizări:

  • Pe parcursul zilei, albia râului Bâc  a fost curăţată de către angajaţii ÎM „Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi”, Serviciului Piscicol, Agenţiei „Apele Moldovei”, militarii Forţelor Armate şi carabinieri, fiind evacuaţi copacii doborâţi şi crengile rupte. La moment, pe teritoriul municipiului Chişinău, blocaje pe albia râului Bâc nu se înregistrează. Nivelul apei este ridicat, însă râul nu este revărsat. Totuşi, conform estimărilor specialiştilor, există riscul revărsării apelor, în anumite zone (str. Albişoara, în perimetrul  străzilor Puşkin – Petru Rareş, sub podul de la Circ).
  • Bazinele acvatice de pe teritoriul municipiului Chişinău, în special iazul din comuna Grătieşti şi lacul „Ghidighici”, nu se află în situaţia de a se revărsa.
  • Prin urmare, în condiţiile enunţate mai sus, deocamdată autoritățile consideră că inundaţii în Chişinău nu vor avea loc, dar pot fi înregistrate revărsări pe anumite porţiuni ale râului Bâc.

(Update, ora 13:00) Angajaţii serviciilor municipale de profil acţionează la evacuarea copacilor doborâţi şi a crengilor rupte, de pe străzi, din interiorul curţilor blocurilor locative şi de pe teritoriilor instituţiilor de învăţământ şi sănătate. Crengile rupte se depozitează, temporar, pe teritoriul Stadionului „Republican”, pentru a economisi timp şi a folosi la capacitate maximă unităţile de tehnică specializată. În teritoriu se intervine, după cum urmează:

# ÎM „Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi” – 450 de muncitori şi 37 de unităţi de transport;

# Direcţia generală locativ-comunală şi amenajare, prin intermediul întreprinderilor municipale de gestionare a fondului locativ – 347 de muncitori, 28 de pădurari (care taie copacii mari ce au fost doborâţi), 12 unităţi de tehnică specializată „HACO”, 22 de tractoare şi 6 maşini cu remorcă.

# Sectorul  preturii de sector, 50 de ostaşi ai Forţelor Armate, care lucrează pe malul răului Bâc, unde evacuează crengile rupte, 50 de carabinieri pe străzile din centrul istoric şi 50 de ostaşi ai Forţelor Armate, pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt.

# Sectorul Râşcani – pretura a mobilizat peste 350 de muncitori şi în teren se acţionează cu 16 unităţi de transport. Se intervine la evacuarea arborilor doborâţi şi a crengilor rupte pe străzile Grigore Vieru, Renaşterii Naţionale (inclusiv în zona din preajma Circului din Chişinău), Calea Orheiului, Doina, Ceucari, Studenţilor, Moscova, Kiev, Bogdan Voievod, Florilor, Miron Costin, Dimo.

# Sectorul Botanica – pretura acţionează pentru deblocarea căilor de acces în interiorul curţilor blocurilor de locuinţă şi curăţarea teritoriilor instituţiilor de învăţământ, evacuând copacii doborâţi şi crengile rupte. Se intervine cu mai multe echipe pe bd. Decebal, unde a fost afectat destul de serios iluminatul public.

# Sectorul Ciocana – de dimineaţă, pretura intervine pe următoarele străzi: Otovasca, Uzinelor, Mircea cel Bătrân, Studenţilor, Voluntarilor, Meşterul Manole şi Coloniţa. Se acţionează, de asemenea, la evacuarea arborilor doborâţo şi a crengilor rupte de pe teritoriul instituţiilor medicale şi de învăţământ.

# Sectorul Buiucani – pretura a început intervenţia de la str. Puşkin, str. M. Kogălniceani, în direcţia spre Calea Ieşilor. Arborii tăiaţi şi crengile rupte se evacuează direct la depozitul din zona Pruncul.

# ÎM Regia „Lumteh” intervine la refacerea reţelei de iluminat public din oraş, în teren fiind antrenate 7 echipe, dotate cu tehnică specială, iar 18 specialişti din cadrul întreprinderii lucrează împreună cu echipele serviciilor de salubrizare. De menţionat că în urma ninsorii, au fost doborâţi 108 piloni de electricitate, au fost înregistrate 650 de rupturi de conductoare şi au fost rupte 326 de cabluri de iluminat public, o situaţie fără precedent în istoria oraşului Chişinău.

# ÎM Regia „Autosalubritate” evacuează gunoiul conform unui grafic special, având în vedere că toate platourile de depozitare a deşeurilor sunt pline în mare parte cu crengi rupte. De asemenea, întreprinderea a pus la dispoziţia serviciilor de salubrizare mai multe unităţi de tehnică specializată, pentru evacuarea crengilor.

# Pe mai multe adrese au intervenit grupuri de voluntari, care lucrează alături de serviciile municipale.
Pe această cale, facem repetat apel către cetăţeni să se implice, în măsura posibilităţilor, la lichidarea consecinţelor intemperiei. În mod prioritar, să elibereze căile de acces de crengi.

Pe întreg teritoriul municipiului Chişinău se acţionează în continuare, pentru lichidarea consecinţelor ninsorii.

(ora 09:00) Astfel, potrivit autorităților:

# În dimineaţa zilei, toate rutele de troleibuz şi-au reluat activitatea, cu excepţia rutei nr. 3. În acelaşi timp, rutele de troleibuz nr. 4, nr. 10, nr. 24, nr. 2 şi nr. 13 circulă pe trasee modificate, iar itinerarele rutelor nr. 10 şi nr. 24, au fost scurtate până la str. 31 august 1989 (Teatrul „Licurici”). La traseu au fost emise 197 de troleibuze, din 215, conform graficului zilei de sâmbătă.

# Parcul Urban de Autobuze activează în regim obişnuit. A fost restabilită circulaţia autobuzelor pe toate rutele urbane şi suburbane, iar la linie au fost emise toate unităţile de transport, conform graficului zilei de sâmbătă.

# Pe parcursul nopţii, ÎM Regia „Exdrupo” a intervenit la curăţarea mecanizată a străzilor, a căilor de acces în curţile blocurilor de locuinţă şi spre suburbii cu 52 de unităţi de transport. De asemenea, s-a acţionat la desfundarea şi curăţarea gurilor de canalizare pluvială. La moment, 2 unităţi de tehnică specializată sunt blocate la intrarea în satul Cheltuitor. Pe parcursul zilei se va interveni cu 10 unităţi de tehnică.

#De dimineaţă, ÎM „Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi” acţionează la evacuarea copacilor doborâţi şi a crengilor rupte, pe străzi şi în interiorul curţilor blocurilor de locuinţă, cu 450 de muncitori şi 37 de unităţi de transport.

# În teren acţionează, de asemenea, şi echipele de intervenţie din cadrul ÎM „Lumteh”, ale RED Union Fenosa, ale preturilor de sector, întreprinderilor municipale de gestionare a fondului locativ şi întreprinderilor pentru servicii locative (circa 500 de persoane).

Continuă reconectarea consumatorilor la sistemul centralizat de încălzire, iar la moment agentul termic se livrează după cum urmează:
a)      În toate grădiniţele din Chişinău;
b)      În toate spitalele municipale, inclusiv maternităţi;
c)      În peste 300 de blocuri de locuinţă.

Primăria face apel către cetăţeni să se implice, în măsura posibilităţilor, la lichidarea consecinţelor intemperiei. În mod prioritar, să elibereze căile de acces de crengi. Pe întreg teritoriul municipiului Chişinău se acţionează în continuare, pentru lichidarea consecinţelor ninsorii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine