Vineri, 21 aprilie 2017, a avut loc ședința Comisiei pentru situații excepționale, prezidată de către prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, unde au toți reprezentanții ministerelor și instituțiilor competente de gestionarea situației excepționale în urma ninsorilor.
În acest sens, au fost raportate toate acțiunile întreprinse de către fiecare instituție și raportată situația din țară în general. Respectiv, în țară mai rămân deconectate circa 220 localități din sudul și centrul țării, unde echipele lucrează pentru restabilirea energiei.
Cifra localităților variază de la ora la ora, iar în Chișinău în ultimele 24 de ore au fost înregistrați circa 1 mie de copaci căzuți sup greutatea zăpezii. Pentru ridicarea acestora au lucrat reprezentanții Spațiilor Verzi, salvatori, pompieri, carabinieri și polițiști.
Totodată, echipele de salvatori au acționat pentru deblocarea și tractarea a peste 200 mijloace de transport, unde se aflau circa 400 persoane, inclusiv minori. Angajații SPCSE au acordat ajutor de transportare pentru două femei însărcinate, din raioanele Taraclia și Căușeni, care au fost predate instituțiilor medicale, dar și pentru un pacient cu ictus cerebral din raionul Cimișlia, transportat tot către spital.
Menționăm că, toate forțele activează în regim alert pentru lichidarea consecințelor și ajutor cetățenilor. Mai mult, s-a cerut activitatea celulei de criză, activată în cadrul SPCSE, unde activează toate instituțiile competente și capabile să gestioneze o situație excepțională, printre care Ministerul Afacerilor Interne cu subdiviziunile Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, Inspectoratul General de Poliție, Inspectoratul Național de Patrulare, Departamentul Trupelor de Carabinieri, dar și Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătății și Gas Natural Union Fenosa, și respectiv Ministerul Apărării Naționale.
În total, în ultimele 24 de ore, au intervenit 4146 angajați ai subdiviziunilor MAI cu 602 unități de tehnică.
Oamenii sunt îndemnați să nu iasă din locuințe dacă nu au necesități urgente, și mai ales să nu pornească la drumuri lungi, întrucât avem drumuri locale în raioanele de sud și centru ale țării, unde se circulă cu mari dificultăți. Premierul a îndemnat oamenii să dea dovadă de calm, răbdare și să asculte indicațiile autorităților. Cetățenilor le sunt amintite numerele de urgență, 901 și 902, la care trebuie să apeleze pentru ajutor.