Spectacolele desfăşurate la Teatrul Național „Mihai Eminescu” în această lună

13319770_895120657277409_1057680353562213922_n
Foto:Facebook: Mihai Eminescu

Teatrul Național „Mihai Eminescu” te invită la spectacol. În această lună actorii ți-au pregătit un repertoriu interesant pentru toate vârstele. Astăzi la ora 18.00 ești așteptat la „Pomul vieţii”, o poveste tristă a oamenilor calzi, emotivi, temperamentali, care sorbesc cu patimă din cupa suferinţelor omeneşti. Condimentarea spectacolului cu efecte comice este oportună, evoluţia actorilor atingînd coardele sufletului omenesc.

Joi, 20 aprilie, ora 18.00 – „În ochii tăi fermecători” –  „vorbeşte” tulburător despre iubirea interzisă, pătimaşă, de neatins; transmite dramatic setea de pur şi ideal, de necunoscut şi de nemărginire, erotica obsesivă ce animă opera lui Gib Mihăiescu (în interbelic, a fost avocat la Chişinău). În ritm de tangou şi romanţă eternă, aventura scenică ne teleportează către întruchiparea misterului feminin, „rusoaica” din lecturi sau din vise. Fiecare ascunde în inimă femeia ireală,„pe veci pierdută, pururi adorată” adulmecată în toate făpturile întâlnite.

Vineri, 21 aprilie, ora 18.00 – „Casa Mare” de Ion Druță – revine pentru a treia oară pe scena Naționalului, acum în regia lui Alexandru Cozub. Premiera face parte din suita manifestărilor dedicate aniversării a 25-a de la semnarea Declarației de Independență a Republicii Moldova. Piesa tratează valori des întâlnite în creația lui Druță: relația dintre uman și moral, sacru şi profan, ecologia naturii și spiritului, impactul tehnologizării…. E, în fond, şi o frumoasă poveste de dragoste: un motiv în plus să nu rataţi spectacolul! Primele rânduri din stal sunt rezervate protagoniștilor montărilor anterioare precum și spectatorilor de odinioară.

Sâmbătă, 22 aprilie, ora 12.00 „Peppi Ciorap Lung” –  un musical aducând în scenă istorii haioase şi doldora de înţelesuri, mișcare, dans şi melodii de neuitat; năstrușnica Peppi nu se lasă bătută cu una, cu două, face doar ce-i tună prin cap. După o întâlnire cu eroina noastră până şi hoţii se lasă de meserie! Să privim lumea prin lentil imaginaţiei lui Peppi şi de acum în colo nici o zi nu va mai semăna cu alta!

18.00 „Douăsprezece scaune” de Ilf şi Petrov – comedie muzicală despre corupţie şi birocraţie, după piesa cu acelaşi nume, o nouă adaptare, toată trupa în scenă. Subiectul, acelaşi: goana după bogăţii, corupţie, temă actuală şi în Moldova. Eroii – puţin modificaţi (caractere naţionale) sunt Ostap Bender, „maestru al combinaţiilor”, cu cei doi amici ai săi – Ippolit Matveevici şi părintele Fiodor, care sunt meru în căutarea comorii ascunse.

Marți, 25 aprilie, ora 18.30 „The Lucky Strike” –  după piesa Jerry și Tom a dramaturgului american Rick Cleveland, regizat de Vitalie Drucec și îi are în distribuție pe Nicu Suveică, Alexandru Pleșca și Ghenadie Gâlcă. Un om, legat de scaun și cu o cagulă pe cap, le spune bancuri torționarilor săi care așteaptă de la șef, din Chicago, permisiunea de a intra în acţiune sau, mai pe scurt, a-i face de petrecanie.Între bancuri -doar-doar o trece timpul – se deapănă amintiri evocând șeful care le este ca un tată, mentor adulat. „O porție generoasă de afaceri murdare…echilibrând personalități caricaturale cu elemente fioroase de gen noir”.

Miercuri, 26  aprilie, ora 18.00 „Tache, Ianche şi Cadâr” – readuce în scenă una dintre cele mai populare şi longevive piese clasice din dramaturgia românească, în care actorul are posibilitatea de a se descoperi, a se întrece pe sine însuşi. Un spectacol cu umor irezistibil despre trei bătrâni puşi mereu pe şotii, doi tineri îndrăgostiţi, multe mofturi de mahala în toată splendoarea lor, dar şi despre toleranţă, prietenie, compasiune. Aşadar, spectacolul „Tache, Ianche şi Cadâr” este istoria noastră, a celor care trăim sub acelaşi soare şi împărtăşim aceleaşi gânduri şi aspiraţii omeneşti.

Joi, 27 aprilie, ora 18.00 „Casa Zoikăi” – În varianta inițială, Bulgakov vedea piesa ca pe: „o bufonadă tragică prezentând, pe sub măști”. O comedie virtuoasă și mistică – personajele visează cu ochii deschiși iluzii pariziene, spulberate de realitățile crude. Deși piesa are aproape un secol (fiind scrisă în anii ‘20), montarea vizionarului Vitalie Drucec ne arată că e actuală și astăzi, când corupția, protecționismul și crima ne stăpânesc viețile împingându-ne spre exod. Zoia Denisovna, femeie de afaceri, organizează în apartamentul său o casă de toleranță sub paravanul unui atelier de modă. Zoia beneficiază de înaltul patronaj al atotputernicului Boris Semenovici Gus. Niște interlopi chinezi fac trafic de cocaină în subsolul spălătoriei și i se strecoară Zoiei sub piele. La apogeu, unul din chinezi atacă, ucide și jefuiește nemilos și dispare. Împrejur roiesc amenințător reprezentanți obscuri ai forțelor „de ordine”. „Iadul e gol, iar toți diavolii sunt aici”.

Vineri, 28 aprilie, ora 18.00 „Aveţi ceva de declarat?” – Doar bună dispoziţie, bucuria de a trăi. Și de a juca de dragul spectatorului fidel! Sub bagheta dirijorală a maestrului Petru Hadârcă, orchestra interpreţilor de frunte ai Naţionalului metamorfozează una din piesele cele mai jucate pe mapamond într-un tonic estetic, adevărat cocteil de emoţie, energie și forţă imaginativă. „Puricele în ureche” scris de genialul comediograf francez George Feydeau poposește pe scena noastră în timpuri nu prea vesele, un motiv în plus să nu ratăm spectacolul. Să ne copleșească iureșul de muzică, situaţii haioase și quiproquo-uri voioase, încântătoare cum n-a văzut Parisul!

Sâmbătă, 29 aprilie, ora 12.00 „Prinţesa Lia salvează împărăţia” – Ţara regelui Zamosis și a reginei Iunona e în mare primejdie. O oștire dușmană cucerește fortăreață după fortăreață. Cotropitorii năvălesc în cetatea de scaun și asediază palatul regal. Oștenii îşi trădează regele, aruncă armele și dau bir cu fugiţii. Când totul pare pierdut, împărăţia este salvată de către doi copii viteji, Lia și Dragoș.

Sâmbătă, 29 aprilie, ora 18.00 „Cântec de leagăn” –  o dramă a oamenilor de la sat, care îşi duc cu greu povara vieţii. Teofil Augustinovici, directorul şcolii săteşti este, practic, cea mai mare persoană de încredere a satului, fără de care nu se petrece absolut nimic. Spectacolul este condimentat cu efecte comice. Limbajul şi comportamentul eroilor aminteşte de perioada anilor 80-90, perioada „Marii restructurări sovietice”. Acest spectacol ne îndeamnă să ţinem la focul din vatră și la casa părintească.

Duminică, 30 aprilie, ora 18.00 „Filumena Marturano sau Divorţ în stil italian” –  un spectacol cu mare succes la public: povestea relaţiei amoroase care a durat 26 de ani între Domenico Soriano, napolitan înstărit din lumea bună şi Filumena, fostă cocotă, cucereşte iremediabil prin sinceritate şi adevăr.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine