„Protestele organizate de structurile sindicaliste din domeniul educației au motive politice, dar și personale, ale liderilor sindicali, care încearcă astfel să obțină susținători pentru alegerile interne din organizațiile sindicale dar și să ascundă propriile salarii enorme, mai mari chiar și decât al premierului”. Declarația a fost făcută miercuri de șeful Cabinetului de Miniștri, Pavel Filip, în contextul unui nou protest din centrul Chișinăului.
Pavel Filip a comparat protestele de miercuri cu cele organizate în 2015 de Platforma Demnitate și Adevăr, în care oamenii au fost folosiți în interesele politice ale liderilor protestului, care și-au făcut propriul partid.
„Motivele reale ale acestor proteste sunt altele. Mi-ar plăcea ca să nu fie nicio legătură politică, dar din câte înțeleg, la baza acestor proteste, pe de o parte, unul din motive este cel politic. Și atunci eu vreau ca toată lumea să se gândească și să-și aducă aminte de protestele din 2015, când s-au jucat pe nevoile oamenilor, au folosiți și finalitatea care a fost: a fost o abordare foarte cinică pentru că s-a dovedit de fapt că substanța acestor proteste sau mai bine zis scopul celor care organizau aceste proteste a fost ca să fie înființată o formațiune politică”, a declarat Pavel Filip după ședința Guvernului.
În acest sens el a amintit și de protestele așa-numiților agricultori, care, de fapt, s-au dovedit a fi persoane care nu au nimic în comun cu acest domeniu. „Au scos agricultorii în fața Guvernului, chiar dacă noi am reușit să recuperăm din restanțele pe subvențiile în agricultură, au venit cu agricultori care nu și-au primit compensațiile pentru înghețuri și apoi s-au adeverit de fapt sunt cei care nici nu au livezi și nici nu au avut de suferit în urma acestor înghețuri”, a adăugat premierul.
Un alt motiv al organizării acestor acțiuni, în opinia lui Pavel Filip sunt alegerile din cadrul organizațiilor sindicale, iar organizatorii pur și simplu vor să se mențină în funcție pentru a-și păstra și veniturile fabuloase în comparație cu salariile profesorilor, dar chiar și cu cele ale primelor persoane în stat. „Ori am văzut la protestele precedente un placat prin care se spunea că eu schimb salariul de profesor pe salariul unui deputat. Eu vreau să le spun liderilor sindicaliști că și eu astăzi sunt gata să schimb salariul de prim-ministru pe salariul unui lider sindical. Ar trebui cel puțin să aibă obraz și să nu agite spiritele pentru ași ascunde salariile mari pe care le primesc ei”, a punctat Pavel Filip.
Amintim că, despre salariile grase ale liderilor sindicali, dar și despre interesele ascunse ale acestora au scris chiar protestatarii. O profesoară a trimis presei o scrisoare deschisă în care îi critic dur pe liderii sindicali care cheamă pedagogii l proteste, dar ei primesc salarii de zeci de mii de lei. În cest sens, profesoara îi menționează pe Mihail Paladi, președintele Consiliului Teritorial Chișinău al FSES care primește 20 de mii de lei pe lună și Maria Sîrbu – președintele Consiliului Municipal Chișinău al FSES – 25 de mii.
„Și atunci mă întreb și vă întreb – cum putem avea încredere în cineva care pretinde că-ți apără interesele, dacă este la zeci de mii de lei distanță de situația noastră? Cum poți avea încredere în aceste persoane care primesc un salariu de zeci de mii de lei, fără să se gândească la faptul că ai lor colegi iau de zece ori mai puțin?”, a scris profesoara.