Filip: Oficiul de legătura al NATO în Republica Moldova va fi deschis în luna iunie

Pavel Filip

NATO deja a nominalizat reprezentantul care va fi la Chișinău, iar în iunie va fi deschis oficiul de legătură. Anunțul a fost făcut de către premierul Pavel Filip în cadrul briefingului de presă de după ședința săptămânală a conducerii Partidului Democrat.

„Am reinterat deschiderea Moldovei de a avea o bună colaborare cu alianța nord-atlantică. Am vorbit despre deschiderea oficiului de legătură din iunie. Am făcut absolut tot ce trebuia să facă Republica Moldova. Cei de la NATO au nominalizat și reprezentantul care va fi la Chișinău. Republica Moldova trebuie să beneficieze în urma colaborării cu NATO pentru că NATO nu reprezintă doar o bază militară mare, dar are și multe proiecte interesante și binevenite pentru țara noastră”, a declarat prim-ministrul Filip.

Totodată, premierul a făcut un bilanț al discuțiilor pe care le-a avut săptămâna trecută cu înalți demnitari europeni. Acesta a precizat că a discutat cu Comisarul pe Comerț, Cecilia Malmstrom, despre faptul că multe din cotele de export au atins deja 100% și au convenit la mărirea acestor cote. „Este vorba în primul rând de cele de struguri de masă negri, mere și prune, există o deschidere din partea Uniunii Europene  și acum colegii tehnic vor înainta în această direcție”, a menționat sursa.

De asemenea, șeful cabinetului de miniștri spune că a convenit cu Comisarul pentru Politica Regională a UE, Corina Creţu, despre posibilitatea participării Republicii Moldova în unele proiecte îndeosebi cele care țin de Dunăre. Potrivit sursei, este foarte important să micșorăm cota de coparticipare a Republicii Moldova mai jos de 10% în proiectele de dezvoltare regională a UE.

O altă discuție importantă a fost cu comisarul pe politică de vecinătate și negocieri de extindere Johannes Hahn. Despre situația politică din țară și perspectivele Republicii Moldova, premierul a discutat cu înaltul reprezentant al UE Federica Mogherini. „Vreau să vă spun că mesajele sunt pozitive din partea Uniunii Europene, acest parcurs european al țării noastre prinde contur de aceea este important să nu micșorăm sau să nu încetinim ritmul reformelor aici la Chișinău”, a conchis prim-ministrul.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Cristina Aramă
Comentarii
  • Știri pentru tine