Noua femei care au luptat cu prejudecățile și au schimbat cursul storiei

collagefem

Viața noastră este mai ușoară datorită invențiilor din trecut. Iată, că mai jos vă prezentăm nouă femei care și-au lăsat amprenta în istoria omenirii și au demonstrat că prin dăruire și muncă poți muta munți sau programa calculatoare.

#1. Jeanne Barre

wx1080

Prima femeie care a facut o călătorie în jurul lumii. Deghizată în bărbat, a ajuns la bordul unei nave în calitate de slujitor al unui botanist francez. Câțiva ani mai târziu, a revenit la Paris și a prezentat 3000 de specii necunoscute de plante la Muzeul de Istorie Naturală, pentru care a primit mulțumiri și o pensie pe viață de la rege.

#2. Harriet Tubman

AP_0604190595-2

Este considerată „Moise” în lupta pentru libertatea afro-americanilor. La vârsta de 13 ani a fost grav bătută, deoarece a refuzat să bată împreună cu supraveghetorul un sclav fugar. În timpul războiului civil a fost asistentă medicală, spion, scriitoare și a participat la introducerea reformelor sociale în Statele Unite ale Americii. Ea a inspirat mii de oameni în lupta pentru libertate, indiferent de culoarea pielii.

#3. Maria Curie

mrie

Este considerată una dintre mințile luminate ale științei. Cercetătoarea a primit două premii Nobel, deschizând calea științei pentru sute de mii de femei. Împreună cu soțul ei, a descoperit elementele radiu și poloniu, a studiat radioactivitatea și a devenit prima profesoară femeie la Sorbona.

#4. Vera Obolensky

YHYtHhzwN0I_783x0

Printesă rusă și eroină a mișcării de rezistență din Franța, a lucrat ca model și secretară. A fost implicată în activități de spionaj, precum și în organizarea scoaterii prizonierilor britanici din țară. A fost arestată de naziști, pe care i-a surprins prin curaj, persistența și devotamentul față de Rusia, Franța, și principiile umanității. Ea a inspirat sute de bărbați și femei să lupte împotriva naziștilor.

#5. Eleanor Roosevelt

© Wally cNamee/CORBIS
© Wally cNamee/CORBIS

Prima doamnă a lumii. În ciuda poziției sale, Eleanor publica articole pentru a atrage atenția asupra problemelor sociale, și-a ajutat în mod activ soțul în chestiuni politice, a inventat și a creat Organizația Națiunilor Unite, a elaborat Declarația universală a drepturilor omului și a luptat pentru egalitatea și libertatea femeilor.

#6. Grace Hopper

grace

Programator, femeia care a învățat calculatoare să înțeleagă limbajul uman. A devenit prima femeie doctorandă în matematică, la 37 de ani a devenit voluntară în Marină, a scris programe de calculator pentru Mark I, explică foarte simplu conceptul de „nanosecundă”. Numele ei este purtat de un distrugător militar, un supercomputer, și în onoarea ei, în fiecare an, se acordă subvenții pentru tineri programatori.

#7. Billie Jean King

billi

A învins un bărbat într-un meci de tenis, cunoscut sub numele de „Bătălia sexelor”, pentru a demosntra că femeile merită drepturi egale cu bărbații în sport. Deține recordul după numărul de victorii la Wimbledon, a câștigat toate turneele „Grand Slam”. La inițiativa ei a fost creată Asociația de Tenis Femeilor. A avut o contribuție enormă la dezvoltarea sportului feminin.

#8. Malala Yousafzai

malala

De la 11 ani deține un blog unde scrie despre viața în regimul taliban, precum și punctele de vedere cu privire la dezvoltarea educației fetelor. Pentru acest fapt a fost împușcată în cap, a supraviețuit și continuă să lupte pentru dreptul la educație al copiilor din Est. În Liban a deschis o școală pentru fetele refugiate din Siria. La cei 19 ani ai săi Malala este cea mai tânără câștigătoare al Premiului Nobel și este considerat un simbol al luptei pentru drepturile și libertatea fetelor.

#9. Natalia Bekhtereva

maxresdefault (1)

Fiica unui „dușman al poporului”, a ajuns la orfelinat și a supraviețuit războiului pentru ași dedica viața medicinei și studiul creierului. Este fondatoarea Institutului Creierului Uman, a dezvoltat sute de metode pentru tratamentul tulburărilor sistemului nervos. Bekhtereva a crezut în puterile supranaturale ale creierului nostru pe care știința încă nu le-a explicat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine