În luna februarie, timp de mai mult de o săptămână, la biblioteca municipală „B. P. Hasdeu” a fost instalată o expoziție mai neobișnuită. Ideea centrală a conceptului a fost de a aduce din societate elementul abstract al unui miliard de dolari şi de a-l transpune în volum real spre a fi vizualizat. #diez a întrebat inițiatorii proiectului ce s-a întâmplat cu cele 1 milion de bancnote de 100 de dolari expuse după închiderea expoziției.
Potrivit managerului proiectului, Traian Chivriga, principalele destinații ale bancnotelor expoziției au fost:
# către participanții „Ce? Unde? Când?” – bancnotele au ajuns să fie foițe pentru notițe la competiția intelectuală;
# către biblioteca B.P. Hasdeu – urmează a fi folosite de angajații bibliotecii drept suport de scris notițe sau alte detalii;
# către centrele de reciclare;
# către oamenii străzii care au ajutat la instalarea expoziției. Aceștia urmează să utilizeze bancnotele în scopuri personale, fie ca material de foc, fie că îl vor vinde ca maculatură pentru a câștiga niște bani;
Lansarea expoziției a avut loc joi, 16 februarie, și a putut fi vizitată până pe 28 februarie, în incinta Bibliotecii Naționale B.P. Hașdeu, unde au fost instalate mai multe blocuri din hârtie, aranjate simetric, în rând, fiecare construcție fiind alcătuită din numeroase foi albe de mărimea unei bancnote de 100 de dolari. În total, instalația cântărea peste cinci tone, iar numărul bancnotelor reprezenta cu exactitate suma de un miliard.
„Faptul că un miliard a dispărut din sistemul bancar m-a impulsionat cumva să cercetez, să găsesc, să aflu cât e asta. Ciudat e că am simțit un gol, nu în suflet, un gol informațional, nu-mi dădeam seama cât reprezintă exact această sumă și curiozitatea mea a fost atât de mare, încât am început să caut în presa locală…, dar cu părere de rău nu am găsit ca cineva să fi conturat cumva cifra aceasta în volumul dat”, spunea pentru #diez Ștefan Eșanu, autorul proiectului, la evenimentul de lansare.