Moldova are acum GenderPulse – platforma online care transformă indicatorii statistici în grafice interactive

egalitateadegen

Platforma online GenderPulse oferă posibilitatea utilizatorilor ca cu un singur click să afle ce salarii au femeile în comparație cu bărbații în diverse sectoare ale economiei și cum au evoluat acestea de-a lungul timpului, sau care e starea de sănătate a femeilor și bărbaților din orașe și sate, sau care este raportul de gen în organele de luare a deciziilor și multe altele. Instrumentul a fost creat cu suportul Organizației Națiunilor Unite, în parteneriat cu Biroul Național de Statistică.

GenderPulse este destinat tuturor celor interesați de problematica de gen: reprezentanților administrației publice centrale și locale, implicați în luarea de decizii în domeniul politică, socială și economică, precum și reprezentanților organizațiilor neguvernamentale, mediului academic, mass-media, care monitorizează și analizează situația egalității de șanse, dar și publicului larg.

„Vizualizarea și prezentarea interactivă a statisticilor este un subiect foarte popular în acest moment pentru majoritatea oficiilor de statistică. Trăim în era multitudinii de date și informații statistice, care poate ușor să-i ”dezorienteze” pe utilizatori, iar crearea unor instrumente de vizualizare a datelor într-un mod cât mai simplu posibil, dar, de asemenea, ilustrativ și interesant este mai mult ca niciodată important atât pentru producători, cât și pentru utilizatori de statistici sensibile la dimensiunea de gen”, a afirmat Ala Negruța, Directoare Generală Adjunctă a Biroului Național de Statistică.

GP_1200x900_2

Indicatorii vizualizați în GenderPulse sunt sincronizați cu Banca de date statistice StatBank, care întrunește date colectate din diferite instituții și validate de Biroul Național de Statistică. Pentru a face femeile și bărbații vizibili în statistici, datele sunt dezagregate pe sexe. Astfel de date permit înțelegerea rolului femeilor și a bărbaților în societate, a activităților pe care le desfășoară, modalităților în care femeile și bărbații interacționează, diferențelor existente în accesul și folosirea resurselor, în potențialul și oportunitățile de care dispun.

Statisticile de gen ne arată cum este distribuită puterea și influența între femei și bărbați – prin pozițiile de conducere sau de execuție care le revin acestora în funcții publice, în business sau în activitatea civică. Nivelul de educație, starea de sănătate, remunerarea pentru munca efectuată vorbesc despre independența economică de care se bucură femeile și bărbații. Felul în care femeile și bărbații participă la munca casnică confirmă sau nu egalitatea în distribuția rolurilor în administrarea gospodăriilor și a sarcinilor de familie pentru care nu se plătește. Pentru a discuta despre integritatea fizică și confortul psihologic în viața de zi cu zi apelăm la datele despre violența manifestată față de femei, bărbați sau copii.

Datele vizualizate pe GenderPulse sunt grupate în 5 domenii tematice relevante pentru analiza problematicii de gen: demografie, participare în procesul decizional, educație, sănătate și abilitare economică.

În iulie 2016, ONU în Moldova a lansat profilurile statistice pe înțelesul tuturor ale 10 grupuri de fete și femei din Republica Moldova.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine