Legea celor 2%: ONG-urile care ne îndeamnă să le acordăm impozitul pe venit pentru activitățile desfășurate

collagemain

Din acest an a intrat în vigoare prevederile Legii 2%, iar asociațiile obștești, fundațiile, instituțiile private, cultele religioase și părțile componente pot fi beneficiare ai acestor bani. Câteva organizații au creat mesaje adresate persoanelor fizice, potențiali donatori pentru a-i motiva să doneze cele 2% din taxe organizației lor. Mai jos  vedeți cum opt organizații încearcă să vă motiveze să-i susțineți.

#1. Asociația Presei Independente vă îndeamnă să donați 2% pentru a susține presa liberă.

API

 

#2. Centrul pentru Jurnalism Independent , organizația dată spune că redirecționând 2% din impozit, veți asigura:

# Acordarea asistenței juridice gratuite jurnaliștilor și instituțiilor media precum și reprezentarea acestora în instanțele de judecată;
# Instruire de calitate în domeniul jurnalismului oferită de Școala de Studii Avansate în Jurnalism;
#Promovarea unei prese libere și independente prin organizarea Clubului Anual de Presă și desemnarea celor 10 jurnaliști ai anului.

*Codul fiscal (IDNO) al Centrul pentru Jurnalism Independent este: 1009620000479.

picasion.com_5e68e4007e843346a8f504664d3e544a

 

#3. ALTFilm este o altă organzație care te îndeamnă să-i donezi 2% din taxele tale.

Fondată în 2008 de trei entuziaști, iubitori de film și visători cu ochii deschiși, ALTFilm urma să devină în scurt timp unul din principalii actori pe piața culturală din Moldova. Scopul primordial a fost și rămâne (re)definirea cinematografiei moldovenești. „Ne-am poziționat din start ca o casă de training, producție, distribuție și lobby. Am decis să le încercăm pe toate, ca să înțelegem unde anume se împiedică un cineast (sau o cinematografie)”.

ALTFilm se regăsește în lista organizațiilor de utilitate publică și fiecare contribuabil persoană fizică poate redirecționa 2% din impozitul pe venit către Asociație, utilizând Codul Fiscal (IDNO): 42751016

altfilm

 

#4. Asociaţiei Tinerilor Artişti „Oberliht”

Organizația îți propune să direcționează 2% din impozitul tău de venit pentru cultură vie și spații publice deschise și accesibile în Chișinău. Membrii organizații te îndeamnă să contribui la promovarea culturii vii, să susții producții noi de artă contemporană realizate de tineri artiști, să contribui la amenajarea unor noi spații publice și la formarea unor comunități active în cartierele din Chișinău, încurajînd participarea locuitorilor și contribuind la consolidarea unor platforme publice libere și accesibile.

*Codul fiscal (IDNO) al asociației „Oberliht”: 1011620005103.

banner2_ro_web_400px

 

#5. CCF Moldova te îndeamnă să donezi 2% din impozitul pe venit copiilor

ccfmoldova

 

#6. Приют для бездомных собак/ программа ОСВ „Живи” – „Live Life” Dog Shelter

Asociația „Areal” vă îndeamnă să donați 2% din impozite pentru binele tuturor animalelor fără adăpost din oraș. Voluntarii organizației doresc ca din acești bani să creeze o reclamă TV socială pentru a explica necesitatea sterilizării și atitudinii responsabile față de animale. Astfel, banii donați vor merge pentru un scop comun, spun membrii organizației.

upo

 

#7. Asociației Cineaștilor Independenți vine cu cinci motive care să te determine să transferi cele 2% Alternative Cinema:

# Alternative Cinema organizează anual evenimentul cinematografic și cultural de mare anvergură, Zilele Filmului Românesc la Chișinău, care are scopul de a aduce cele mai importante filme românești la Chișinău.
# Planifică crearea unei școli independente de film, care ar aduce profesioniști relevanți pentru toate domeniile principale de film, cu experiență actuală.
# Organizează în fiecare an masterclass-uri/workshop-uri de specializare în domeniul cinematografic (regie, actorie de film, producție, scenaristică, scenografie, machiaj de film, montaj, etc.);
# Planifică să organizeze un festival internațional de film, de ficțiune și documentar, care să se includă în circuitul festivalier european. Astfel, ar participa la animarea cinematografiei în Moldova.
# Un alt proiect pentru viitorul apropiat este Moldavian Short Cut – platformă de promovare a filmelor autohtone de scurt-metraj în cadrul secțiunii Short Film Corner a Festivalului Internațional de Film de la Cannes. Filmele vor fi selectate pe bază de concurs, de un juriu internațional.

alternativa

 

#8. Guvern24, prima platformă de crowdfunding din Moldova te îndeamnă să redirecționează 2% pentru o societate mai bună! Iar, pentru a te convinge îți dă trei motive:

# Guvern24 dezvoltă comunitatea de crowdfunding din Moldova.
# Guvern24 urmărește dezvoltarea proiectelor și ideilor din RM
# Guvern24 activează pentru beneficiul tău

*Codul IDNO al Guvern24 este 1015620000472.

Redirecționeazăv2-845x423

 

Cei care doresc să direcționeze 2% din suma impozitului, trebui să realizeze următorii pași:

#1. Alege un beneficiar din Lista Beneficiarilor desemnării procentuale;
#2. Notează Numărul de identificare de stat (IDNO) al beneficiarului ales;
#3. Completează Declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit (Formular CET 15);
#4. În secțiunea „Desemnarea procentuală” introdu Codul fiscal (IDNO) al beneficiarului ales (vezi pasul 2);
#5. Prezintă organului fiscal (fie pe suport de hârtie fie în format electronic) Declarația (Formular CET 15) nu mai târziu de 30 aprilie 2017;
#6. Achită obligațiile privind impozitul pe venit în termen (30 aprilie), în cazul în care există obligația spre plată.

#9. La Strada Moldova

lastrada

Nu mai este de ajuns să auzim despre drepturile omului, ca şi noţiune abstractă. Deja suntem conştienţi că este despre noi toţi şi nu despre altcineva, altundeva. Astăzi simţim cu toţii că putem, vrem şi trebuie să ne unim în grupuri mai mici sau mai mari de oameni dedicaţi, care răspund nevoilor unei comunităţi. A ne uni eforturile pentru o cauză comună înseamnă să facem fiecare ce poate mai bine.

Am început acum cincisprezece ani şi jumătate, când un amestec exploziv de curaj, dedicaţie şi speranţă ne-a făcut să pornim la drum. A fost ca un experiment care s-a soldat cu…

asistarea juridică sau psihologică în instanţă a peste 450 de femei și copii victime ale violenței în familie și exploatării sexuale;

…fondarea şi menţinerea Liniei Fierbinţi Anti-trafic – 0 800 77777, care a înregistrat până la această oră peste 101 000 de apeluri. Asta e ca și cum fiecare locuitor, de exemplu, al raionului Drochia, de la mic la mare, din toate cele 40 de localități, ar fi sunat cel puțin o dată pentru ajutor la Linia Fierbinte și ar fi primit consiliere și sprijin;

…administrarea Telefonului de Încredere pentru Femei – 0 8008 8008, care oferă consiliere și suport în regim 24/24 de ore și este unicul serviciu național de consiliere telefonică. Pentru ajutor au apelat până acum peste 11 000  de persoane;

…lansarea și administrarea primului portal informațional din Moldova care promovează un Internet sigur pentru copii www.siguronline.md. Consultanţii răspund zilnic întrebărilor legate de siguranţa online a copiilor;

…realizarea a zeci de cercetări, rapoarte și studii, care au stat ulterior la baza mai multor acte legislative, mecanisme de colaborare naționale și regionale, programe de asistență și suport pentru victime și grupuri de risc.

Pentru a ne continua activitatea avem nevoie de susţinere. Poţi face asta donând 2% din impozitul tău de venit. La compartimentul „Desemnarea procentuală” în declaraţia de venit, scrie numărul de identificare de stat (IDNO) al Centrului Internaţional „La Strada”: 1009620003492.

Vă invităm să ne adresaţi întrebări sau să ne spuneţi cum vedeţi voi protejarea eficientă a intereselor femeilor şi copiilor, la adresa electronică: office@lastrada.md. Pentru apeluri, formaţi +373 (22) 234 906.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine