Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova și Ambasada României la Chișinău au premiat câștigătorii primei ediții a Concursului republican pentru elevi „Limba noastră-i o comoară”. Marele trofeu a fost luat de grupul de elevi de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din or. Telenești, iar locurile I la cele două categorii ale concursului au fost obținute de tinerii de la Liceul Teoretic din s. Țipala, r-nul Ialoveni și de grupul de elevi ai Gimnaziului „Emil Loteanu” din s. Clocușna, Ocnița.
Elevii au elaborat filmulețe originale care, în maximum 15 minute, ilustrează diverse activităţi curriculare și extracurriculare, prezentări de proiecte individuale și de grup ce includ practici de cultivare a comunicării corecte în şcoală și în comunitate, situaţii de implicare în scopul promovării culturii comunicării.
Pentru marele premiu, la etapa republicană au concurat 50 de filmulețe, care au fost apreciate de către un grup de experți în domeniul filologiei și literaturii. Evaluarea s-a desfăşurat pe două niveluri de vârstă şi de pregătire: clasele V–VIII și clasele a IX–XII. Criteriile de apreciere au vizat titlul materialului, prezentarea aspectelor relevante din activitatea elevului şi a profesorului în vederea cultivării comunicării corecte, valoarea estetică, educativă, instructivă a produsului, originalitatea viziunii, stilul comunicărilor.
Filmulețul care a luat Premiul Mare:
Elevii învingători și profesorii acestora au primit dicționare, seturi de carte, diplome și premii bănești.
Iată lista câștigătorilor:
La competiție au participat peste 1000 de elevi ai claselor a V-a – a XII-a de la instituții de învățământ preuniversitar cu predare în limba română, precum și cu predare în limbile minorităților naționale. Etapele regionale ale concursului au avut loc pe parcursul lunilor ianuarie-februarie 2017, la gimnazii și licee toate raioanele țării, inclusiv la instituții de învățământ din stânga râului Nistru.
Concursul republican ”Limba noastră-i o comoară” este inițiat de Ministerul Educației și face parte din acțiunile întreprinse în vederea realizării Programului Naţional pentru îmbunătăţirea calităţii învăţării limbii romane în instituţiile de învăţământ general cu instruire în limbile minorităţilor naţionale pentru anii 2016-2020. Totodată, în 2017 se împlinesc 100 de ani de la publicarea poemului ”Limba noastră” de Alexei Mateevici, devenit în 1995 imnul Republicii Moldova.