(foto) Ghid de plantare: Instrucțiuni detaliate cum să plantezi corect un copăcel

stefan_hillinger_15_3_2017_11_4_16_526
Foto:Instagram / @stefan_hillinger

Iniţiativa Seed It Forward parte a Asociaţiei obşteşti EcoVisio a realizat un ghid de plantare unde prezintă principalii pași și principii, pentru a oferi puieților plantați cât mai multe șanse de supraviețuire.

Primul, și cel mai important: în timpul plăntarii aveți grijă ca rădăcinile puieților să fie protejate de soare și vânt uscat. Aceasta se face prin mocirlire, sau folosind un sac de pânză umedă în care se ascund rădăcinile puieților.

collage1

Începem cu groapa, care trebuie să aiba cel puțin 40 cm adîncime sau proporțională cu rădăcina, dar mai adîncă și mai largă decît ar avea nevoie rădăcinile.

collage2

Orientativ, faceți groapa în mediu de două hârlețe adâncime și două hârlete lățime. Din câteva motive:

# Pentru a mobiliza solul și a ajuta creșterea rădăcinilor în continuare
# Pentru inversarea orizontului, adică stratul de jos de lut și nisip se va înlocui cu pământ fertil de la suprafață
# Pentru acumularea precipitațiilor
# Pentru ca puietul să crească într-o mică adâncitură unde este puțin mai umbrit si răcorit. Se recomandă în clima cu veri călduroase și secetoase.

*Pentru a săpa mai ușor o groapă adîncă, recomandăm să o faceți de la bun început mai largă.

collage3

Recomandăm, pământul fertil de la suprafața să puneți de-o parte, pentru a pune apoi la fundul gropii, și lutul tot de-o parte pentru a face mai apoi terasare sau marginea vetrei.

collage4

*Fertilitatea și capacitatea solului de a reține umiditatea este factorul decisiv pentru supraviețuirea puieților.

Verificați dacă groapa este suficient de adîncă: rădăcina încape cu rezervă în groapă.

Ghid-de-plantare-38

Odată ce groapa este suficient de mare:
1) marginile gropii se taie și se surpă în interior cu hîrlețul, pentru a face vatra și a pune la fund sol fertil.
2) cu sapa se lărgește vatra pîna la dimensiunile dorite, minimum 60 cm diametru.

Scopul vetrei este acela de a reține apa și materialul de mulcire, și pentru a evita sufocarea puietului de către rădăcinile buruienilor din jur.

collage5

Se fărâmițează pamântul negru scos din groapă.

collage6

Se introduce puietul în mijlocul gropii, se ține vertical și începem să punem ușor pământ peste rădăcinile sale. În acest moment evident este nevoie de două persoane.

collage7

Se acoperă rădăcina pâna la jumătate, după care se tasează ușor cu piciorul, astfel încât să nu rănim rădăcinile puietului, începând din exteriorul gropii spre interior. Se trage puțin de puiet pentru a elibera rădăcinile și se continuă acoperirea cu pământ.

collage8

În acest moment este mai ușor de tras pământul în groapă cu sapă.

Se pune pământ până se acoperă coletul puietului – locul în care rădăcina și tulpina se întâlnesc (puțin deasupra rădăcinii). Două degete deasupra coletului trebuie să fie acoperite cu pământ.

collage9

Se acoperă puietul complet și iarași se tasează pamântul cu piciorul.

Pământul rămas se trage spre vale pentru a ține apa în momentul când vin precipitațiile. În cazul unei plantări pe câmpie, vatra se face de jur împrejur și se face o margine în fiecare parte a puietului.

collage11

Recomandăm udarea puieților chiar dacă solul este suficient de umed, apa tasează solul, îl așază mai bine în jurul rădăcinilor. Este necesar o căldare de apă, deci 5-10 litri.

collage10

Recomandăm mulcirea – umplem vatra cu materialul utilizat pentru mulcire, cel mai bine cu frunze căzute din copaci. Mulcirea ajuta pentru reținerea umezelii în sol, apără de temperaturi extreme, îmbogățește solul cu materie organică și ajută dezvoltarea miceliilor de ciuperci, ce sporesc suprafața de absorpție a rădăcinilor arborilor.

collage12

Acesta este un copăcel plantat corect.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine