Tezele oferite la comandă au devenit o afacere tot mai răspândită în R. Moldova. Numeroase oferte, cu toate informaţiile adiacente, pot fi accesate simplu pe internet. Deşi plagiatul şi vânzarea tezelor sunt interzise de lege, nicio instituţie de drept nu se autosesizează şi nu investighează acest fenomen, în scopul deconspirării persoanelor care stau în spatele acestor afaceri dubioase şi ilegale.
Internetul abundă de anunţuri prin care sunt oferite teze la comandă la toate specialităţile, fiind incluse tezele de an, de licenţă, de master. De la o comandă la alta, diferă preţul şi timpul în care este scrisă lucrarea. Din cele relatate de „vânzători”, aceştia ar fi persoane cu experienţă, motiv din care nu duc lipsă de clienţi.
Preţul unei teze începe de la 150 de euro
Comanda unei teze se efectuează foarte simplu. E suficient să dai o căutare pe google şi îţi apar zeci de oferte, dintre care poţi alege exact ce cauţi. De obicei, „vânzătorii” postează pe internet numere de telefoane, adrese electronice, numele de skype. În unele cazuri, e nevoie să completezi un formular cu date despre tine şi despre tema tezei care te interesează. Ulterior, în mai puţin de 5 minute, aceştia îţi trimit un răspuns electronic. Răspunsul conţine date despre costurile tezei şi timpul în care poate fi elaborată. Dacă toate condiţiile impuse de ei îţi convin, trebuie doar să confirmi comanda la telefon şi să achiţi 25% din sumă, după care poţi sta liniştit şi fără bătăi de cap în privinţa tezei. Ei elaborează pentru început planul tezei şi îl pot modifica după cum cere coordonatorul de teză al studentului, după care elaborează lucrarea cap-coadă, iar studentului nu-i rămâne decât să o înveţe şi să o prezinte. În realitate, plagiatul în R. Moldova e o procedură foarte simplă.
În regim standard, costul unei teze de an începe de la 150 de euro şi aceasta poate fi elaborată în termen de zece zile. Teza de licenţă este gata în curs de două săptămâni şi costă în jur de 200 de euro, iar teza de master poate fi scrisă în 30 de zile, costul acesteia fiind de 250 de euro şi mai mult. În regim de urgenţă, acestea pot fi efectuate în decurs de o zi până la patru zile, în funcţie de comandă, preţul fiind şi el majorat.
Totul se face „legal”
Ofertanţii promit confidenţialitate, în acest sens fiind semnat şi un contract care „garantează” unicitatea tezei, termenele de realizare a comenzii, sistemul anti-plagiat şi suma care se dă în avans. În alte cazuri, se completează o recipisă cu dovada sumei achitate în avans, domnişoara care preia comenzile asigură că, în recipisă, sunt introduse chiar şi datele ei din buletinul de identitate şi că totul ar fi legal. Aceasta asigură că nici chiar persoana care scrie teza nu cunoaşte numele clientului, confidenţialitatea fiind un punct forte al tranzacţiei.
Modificările ulterioare, care apar în urma prezentări lucrării coordonatorului, sunt făcute pe gratis. De obicei, cei care stau în spatele tezelor, adică autorii lucrărilor, sunt foşti profesori care nu mai activează în domeniu, dar s-au reprofilat în scrierea tezelor la comandă.
O fostă absolventă îşi vinde propria teză
O fostă absolventă, care actualmente este profesoară de limba engleză şi traducătoare, în 2010 a susţinut teza de licenţă, iar în 2012 pe cea de master, ambele cu note de zece. Acum, aceasta şi-a scos teza de vânzare cu 150 de euro, pentru că, zice ea, de ce să nu facă un bine cuiva care nu se descurcă în elaborarea unei teze. Aceasta dă asigurări că teza este perfectă, argumentând că a fost notată cu zece. Totodată, aceasta susţine că ar putea face unele modificări, dacă le-ar cere coordonatorul, deşi este sigură că nu s-a strecurat nicio greşeală. „Vânzătoarea” ne mai asigură că profesorii care erau în 2010, cei care au făcut parte din comisie, sunt plecaţi de mult, aşa că lucrarea nu ar putea fi recunoscută, mai ales că de atunci şi până acum au fost prezentate mai multe teze, iar cu timpul acestea se uită. Pentru a ne convinge să cumpărăm teza, aceasta ne spune că cea mai bună variantă de cumpărare a unei teze este cea a unui fost absolvent care a prezentat deja lucrarea şi care a luat o notă mare. Pe când tezele la comandă nu-ţi garantează o lucrare şi o notă bună.
Nu devii profesionist cu o teză cumpărată
Ilia Catereniuc, doctor habilitat, conferenţiar universitar, şeful catedrei de anatomie descriptivă de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţeanu” din Chişinău, susţine că viitorii doctori, cu tezele cumpărate, nu pot devenii medici buni în adevăratul sens al cuvântului. „La catedra de anatomie lucrul acesta nu merge. Noi avem o cerinţă pentru toţi studenţii care fac la noi teză – să facă partea practică pe materialul anatomic, iar aici nu poţi să copiezi fotografiile de undeva. Noi vedem cine şi ce ne demonstrează la teza de susţinere. Un lucru vreau să subliniez: la medicină, cu cumpăratul tezelor nu merge”, ne asigură acesta.
Citește continuarea pe Ziarul de Gardă.