Ministerul Educației pregătește o concepție de dezvoltare a învățământului dual

focusign_9_3_2017_16_52_34_859

Ministerul Educației a organizat joi, 9 martie, o ședință de lucru cu privire la concepția de organizare și desfășurare a învățământului dual în Republica Moldova. Documentul este elaborat cu sprijinul proiectului „Reforma structurală în învăţământul profesional tehnic (ÎPT) în Republica Moldova”, implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ).

În deschiderea ședinței, Ministra educației, Corina Fusu, a menționat că învățământul dual reprezintă o componentă importantă a învățământului profesional tehnic și astfel o prioritate a Ministerului Educației.

„Ne exprimăm speranța că noua concepție va fi un document intersectorial și va uni eforturile tuturor actorilor interesați să dezvolte acest domeniu de învățământ, pentru a obține un model reușit de implementare a formării profesionale prin sistem dual, de care să beneficieze atât ucenicii cât și agenții economici”, a precizat Ministra educației.

Philipp Johannsen, Director de Țară, GIZ Moldova, a reiterat interesul și angajamentul GIZ de a sprijini în continuare dezvoltarea și perfecționarea cadrului legal pentru învățământul dual din Republica Moldova.

 

rsz_1_35

 

Concepția privind organizarea și desfășurarea învățământului dual, aflată în curs de elaborare, reprezintă un document de politici care vine să ofere o viziune nouă asupra dezvoltării învățământului dual, prin analiza cadrului legal și normativ existent și propuneri de eficientizare a acestuia.

Documentul stabilește funcțiile și atribuțiile instituțiilor responsabile de organizarea și desfășurarea învățământului dual. Un element nou îl constituie consolidarea rolului Camerei de Comerț și Industrie (CCI) care va reprezenta mai activ agenții economici în acest proces.

În cadrul discuțiilor, participanții s-au referit la mai multe aspecte de organizare și desfășurare a învățământului dual care necesită reglementări suplimentare, inclusiv relațiile contractuale dintre agentul economic-angajator și elevul-ucenic, relațiile de cooperare între ÎPT și agentul economic, asigurarea calității, procesul educațional și altele.

Concepția privind organizarea și desfășurarea învățământului dual urmează să fie revizuită în cadrul Grupului de lucru instituit de Ministerul Educației și aprobată oficial.

Învățământul dual este pilotat în Republica Moldova începând cu anul 2014. În prezent, 15 companii și 9 școli profesionale practică această formă de instruire de care beneficiază 220 de elevi.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine