Unele localități din Moldova ar putea primi statut de stațiune turistică

chumash__1_3_2017_12_20_25_623
Foto:Instagram / @chumash

Satelor şi oraşelor sau unor părţi/cartiere ale acestora, care dispun de patrimoniu turistic şi infrastructură turistică, în care activităţile economice susţin preponderent prestarea serviciilor turistice li se va putea atribui statut de localitate turistică sau staţiune turistică.

Comisia administrație publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice a desfășurat, astăzi, audieri publice asupra modificării și completării unor acte legislative din domeniu.

Potrivit autorilor, în plan geografic, destinaţiile turistice se divizează în ţări, zone turistice, localităţi turistice, staţiuni turistice şi obiective turistice. Zonele turistice urmează a fi determinate în urma evaluării unităţilor administrativ-teritoriale referitor la deţinerea potenţialului turistic şi vor fi reflectate în Planul de amenajare a teritoriului naţional, aprobat de Parlament. Statutul de zonă turistică naţională, localitate şi staţiune turistică se va acorda prin hotărâre de Guvern, la propunerea autorităţii centrale de turism.

Totodată, normele metodologice privind evaluarea unităţilor administrativ -teritoriale referitor la deţinerea potenţialului turistic şi privind determinarea zonelor turistice se va aproba de către autoritatea centrală de turism. La fel, autoritatea centrală de turism va elabora cerinţele şi criteriile de acordare a statutului de zonă turistică naţională, localitate turistică şi staţiune turistică.

De asemenea, autorii au menționat că proiectul prevede crearea centrelor de informare şi promovare turistică de către autorităţile publice locale şi societatea civilă. La fel, reglementează criteriile de elaborare a rutelor turistice, creare a și determinare a zonelor turistice, precum și a activității ghizilor.

Un compartiment aparte se referă la prestarea serviciilor turistice de către tur-operatori şi agenţii de turism, facilitarea şi eficientizarea activităţii agenţilor economici din domeniu prin excluderea unor prevederi obligatorii, a voucherului şi obligativităţii modelului contractului.

Proiectul mai prevede susţinerea turismului social, care va contribui la diversificarea şi extinderea categoriilor de beneficiari de servicii turistice, în special elevi, studenţi, persoane cu dizabilităţi, persoane cu venituri mici etc.

La audieri au participat deputați, agenți economici, parteneri de dezvoltare care au adresat întrebări și înaintat propuneri. Proiectul urmează a fi dezbătut și adoptat în plenul Parlamentului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine