Proiectul european, prin care se intenționează reorganizarea postului TV7, a fost comentat în mod diferit în presă și pe rețelele de socializare. Pentru a afla cum stau lucrurile în realitate, Media Azi a discutat cu doi dintre fondatorii Asociației – Natalia Morari, jurnalistă TV7, și Ion Terguță, expert media.
Natalia Morari a menționat că are loc înregistrarea unei Asociații obștești, fondată de jurnaliști, care va deține 75 de procente din acțiunile postului TV7. Printre fondatori se regăsesc persoane cunoscute în mediul jurnalistic – Ion Terguță, Petru Macovei, Mariana Rață, Vladimir Soloviov, Natalia Morari și alții: „Pentru noi este important ca din Consiliul de Administrație să facă parte oameni, a căror integritate morală și profesională nu poate fi pusă sub semn de întrebare. Am vrea ca în organele de conducere și de control ale Asociației să intre nu doar jurnaliști, printre ei, de exemplu, va fi și Igor Boțan. Iar alte persoane notorii, precum Arcadie Barbăroșie, Ion Bunduchi, Cornelia Cozonac și alți reprezentanți ai societății civile, cu care acum suntem în proces de discuții, vor face parte din Consiliul de Observatori al viitoarei televiziuni”, menționează Natalia. În cadrul interviului jurnalista a mai menționat că nu va avea nicio funcție de conducere sau de management executiv în televiziune, cel puțin, la etapa inițială.
Proiectul va beneficia de un grant din partea Fondului European pentru Democrație, în valoare de 170 de mii de euro. „Suntem conștienți că nu vom putea supraviețui doar din publicitate, deoarece știm unde merge publicitatea în R. Moldova. De aceea, pentru noi este important să avem o finanțare directă de la cetățeni. La Forumul Diasporei, care va avea loc în luna martie, vom prezenta conceptul televiziunii, dar și instrumente simple, concrete cum Diaspora ar putea susține acest proiect. Vom oferi oamenilor libertatea de a alege – ei singuri vor decide unde își vor direcționa banii – pentru cheltuieli administrative, chirie, facturi sau pentru onorariile jurnaliștilor. Astfel, vor putea să-și transfere donațiile în contul emisiunii X, de exemplu, a unui jurnalist, sau al emisiunii Y, realizată de alt jurnalist”, menționează jurnalista.
În ceea ce privește grila de emisie, Ion Terguță a susținut că se vrea un content sută la sută original: „Suntem conștienți că intrăm în acest proiect cu resurse financiare și tehnice limitate. Nu putem acum să concurăm tehnic cu Canal 3, de exemplu, sau cu Prime. Noi mergem cu mijloacele pe care le avem. Important pentru noi este să construim un mesaj corect, atractiv din punct de vedere profesional și să-l prezentăm publicului ca și alternativă. Acesta este scopul nostru primar. Ulterior, am vrea să facem acest proiect capabil de concurență și rentabil din punct de vedere financiar”.
Televiziunea TV7 nouă va fi un post generalist pe platformă publică, a mai remarcat Terguță, iar modul de reangajare a oamenilor în postul de televiziune va fi în urma unui training. Astfel, cei care lucrează acum la TV7 vor trece printr-un training și toți cei care se vor putea adapta noilor concepte editoriale vor rămâne.
În privința unor termene limită, se preconizează ca la începutul lunii mai noul proiect să fie deja în casele oamenilor pe micile ecrane. Natalia Morari a mai spus că sunt acum în căutarea denumirii și că vor face un rebranding și există posibilitatea de a organiza un concurs în care să fie implicați și telespectatorii în căutarea viitoarei denumiri.