Cu siguranță atrag mii de turiști, iar oamenii întreprinzători fac bani pe acest lucru, dar nu orice obiect istoric este autentic. Legede sumbre sau nume mari sunt elementele pe care se bazează unele atracții turistice. Noi vă prezentăm câteva dintre cele mai renumite falsuri din lume.
#1. 221B Baker Street, Marea Britanie
Chiar și cei mai naivi turiști știu că Sherlock Holmes este un personaj fictiv, dar oricum merg să viziteze casa-muzeu de pe Baker Street și se confruntă cu o dublă înșelăciune. În primul rând, pe timpul lui Arthur Conan Doyle numărul 221B nu exista, pe faimoasa stradă nu erau mai mult de 100 de clădiri, iar în al doilea rând, numărul real al casei muzeu este 239, iar pentru a plasa semnul „Baker Street, 221B” s-a înregistrat o companie cu același nume. Totuși, cititori din toată lumea expediază scrisori pe această adresă inventată.
#2. Sleepy Hollow, Statele Unite
Timp de 122 de ani, acest sat american din statul New York s-a numit Nord Tarrytown. Dar, în 1996, locuitorii săi și-au amintit de povestirea lui Washington Irving „Legend of Sleepy Hollow” și au decis să-și redenumească localitatea, pentru a-i crește atracția economică și turistică. Chestiunea s-a decis într-un referendum, unde 1.304 rezidenți au votat pentru numele de Sleepy Hollow, iar 710 – împotrivă.
Într-adevăr, acțiunea romanului are loc în North Tarrytown, Washington Irving. De asemenea, autorul povestirii este înmormântat în cimitirul local, iar întreaga poveste este un alt exemplu al modului în care literatura schimbă realitatea. Interesul față de sat a sporit după filmul lui Tim Burton „Sleepy Hollow” (1999), chiar dacă a fost filmat în Marea Britanie.
#3. Castelul Bran, România
Castelul Bran este asociat cu Legenda lui Dracula, însă povestea lui este diferită. Scriitorul irlandez Bram Stoker nu a fost niciodată în România, dar, potrivit „The Independent”, unele descrieri din cartea scrisă de autor sunt inspirate de Castelul Bran. În plus, vampirul Dracula este inspirat de domnitorul Vlad Ţepeş. Totuși, denumirea de „Castelul lui Dracula” i s-a atribuit castelului Bran abia în secolul XX, după succesul romanului lui Bram Stoker. Fanii au mers în căutarea lăcașului vampirului și au ajuns la concluzia că Bran se potrivește în toate privințele. Însă prototipul romanului, Vlad Țepeș, locuia într-un alt castel – Poenari, din care astăzi au rămas doar câteva ruine.
#4. Balconul Julietei, Verona, Italia
Opera lui Shakespeare „Romeo și Julieta” a oferit glorie și o viață confortabilă pentru orașul Verona, căci anual aici vin milioane de turiști fericiți pentru a vedea casa lui Romeo și a Julietei. Puncte obligatorii sunt balconul unde a avut loc o scenă de dragoste, obligatorie este și o vizită la mormântul Julietei, unde fluxul de pelerini nu a secat timp de mai multe secole. „Trecerea de la casa Julietei la mormântul Julietei este la fel de natural pentru vizitatori, precum și pentru săraca… Julieta – își descria „turul” orașului Verona Charles Dickens în „Schițele din Italia”, în 1846. Aproape același lucru se întâmplă astăzi, și aproape nimeni nu își amintește că, de fapt, Romeo și Julieta nu au fost niciodată în Verona.
#5. Lacul Loch Ness, Scoția
Cred că lacul scoțian Loch Ness nu ar fi obținut faimă la nivel mondială fără legenda despre monstrul misterios. În căutarea acestuia se pornesc mii de turiști din întreaga lume, iar sub numele monstrului inexistent s-a dezvoltat o întreagă industrie, cu hoteluri, restaurante, bărci și agențiile de voiaj numite în onoarea lui.
#6. Stonehenge, Marea Britanie
Ghidurile de turism caracterizează Stonehenge din Marea Britanie ca pe o construcție din piatră străveche, unul dintre cele mai faimoase și misterioase situri arheologice ale lumii. Oamenii de știință publică în mod regulat cercetări cu privire la modul în care oamenii antici au aliniat într-un cerc acești bolovani gigantici. Sunt o mulțime de versiuni: sanctuar al druizilor, calendar astronomic, cimitir, centru de practici spirituale și de vindecare. Cu toate acestea, niciun ghid turistic nu publică fotografiile privind reconstrucția monumentului, care a avut loc în secolul XX. Recent s-au scurs mai multe fotografii în rețea, iar potrivit lor, Stonehenge nu mai este ceea ce a fost în trecut. În 1958, el a fost demolat practic până la pământ și reconstruit cu ajutorul tehnologiei moderne și a betonului, iar încercări de reconstrucție s-au făcut și înainte, în 1901. Arheologii au modificat amplasarea pietrelor. Astfel, modernul Stonehenge poate fi numit sanctuarul druizilor cu mult aplomb.
#7. Punctul de control Charlie, Germania
Punctul de control Charlie din Berlin este un important reper istoric, funcționând pe post de punct de trecere între Estul şi Vestul Germaniei în timpul Războiului Rece. Adevăratul punct de control a fost însă demolat în 1990, în timpul unificării Germaniei. Punctul de control de astăzi este o replică a originalului.