Anticorupția va fi predată elevilor în cadrul disciplinei de Educație Civică

elevi

Necesitatea introducerii Educației anticorupție ca parte componentă a disciplinei Educație civică a fost discutată pe 15 februare în cadrul unei mese rotunde organizate sub egida Centrului Național Anticorupție.

Evenimentul a adunat reprezentanți de la Ministerul Educației, directori de școli, cadre didactice, dar și tineri care au avut misiunea de a revizui Curriculum la disciplina Educație civică și elaborarea Ghidul metodologic pentru cadrele didactice, ambele din perspectiva educației anticorupție a elevilor.

Participanții la masa rotundă au fost unanim de-acord cu faptul că elevii au nevoie de educație anticorupție, precum au nevoie de educație juridică, economică, pentru sănătate etc., căci toate aceste tipuri de educații contribuie la dezvoltarea unui cetățean activ și responsabil.

Organizarea procesului educațional trebuie să fie centrată pe dezvoltarea de competențe sociale și personale, iar predarea educației anticorupție va contribui la crearea unor generații care își vor însuși un sistem de valori ce promovează integritatea, etica și respectul față de statul de drept.

Introducerea în cadrul curricumului și predarea sistematică a noțiunilor anticorupție adaptate vârstei, dublate de o atitudine exemplară și de o instruire permanentă a cadrelor didactice, vor duce la crearea unor modele demne de urmat și a unor repere corecte în gândirea tinerei generații.

În cadrul acestor ore urmează a fie prezentate formele, cauzele şi consecinţele corupţiei, metodele de identificare, prevenire şi combatere ale acestora, dar şi cui se pot adresa dacă sunt martorii unor fapte de corupţie. O astfel de curiculă ar încuraja o mai mare implicare a elevilor atât în lupta anticorupţie, cât şi în societate, or progresul nu poate fi asigurat, iar drepturilor și libertăților omului nu pot fi respectate în condițiile unei societăți corupte tolerate de exponenții acesteia, fie ei tineri ori maturi.

Odată definitivat, curriculum revizuit va fi implementat în învățământul preuniversitar treapta gimnazială și liceală și va deveni un instrument eficient al CNA și Ministerului Educației în prevenirea corupției.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine