Cernobîl: Locul dezastrului nuclear al planetei ar putea fi transformat în sursă de energie solară

Chernobyl
Foto:mcclatchydc.com

În aprilie 1986 a avut loc marea catastrofa nucleară de la Cernobîl. Radioactivitatea exploziei a fost atât de mare, încât a cuprins şi Marea Britanie. De atunci, zona a devenit una interzisă de autorităţi. În acest an însă, autoritățile ucrainene plănuiesc dezvoltarea în zonă a unor instalaţii de energie solară, menționează Mediafax.

În 1986 au fost declaraţi contaminaţi grav peste 2.600 de kilometri pătraţi, incluzând fosta zonă locuită de peste 120.000 de oameni.

Tragedia a rămas în memoria localnicilor, atât prin rudele decedate, cât şi prin gravele boli care i-au urmat în viaţă. Astăzi, deşi zona a rămas radioactivă, autorităţile au instalat noi forme de protecţie împotriva radiaţiilor şi ea poate fi vizitată neoficial pe scurtă durată şi în interior se poate vedea dezvoltarea unui ecosistem.

Ostap Semerak, ministrul pentru resurse naturale al Ucrainei, anunţă dezvoltarea anul acesta al unei zone de mari dimensiuni cu panouri solare. Primul pas este instalarea de panouri solare cu o capacitate de un gigawat. În funcţie de rezultate, capacitatea va creşte. Ideea a venit de la supraîncălzirea liniilor de electricitate din zonă. Este posibil ca zona interzisă şi părăsită să dea semne de viaţă din nou.

Obiectivul acestui plan este de a crea o antiteză între cataclismul nuclear şi o nouă formă de energie regenerabile. În principiu, în zonă, terenul este foarte ieftin, iar alte forme de dezvoltare a zonei nu există din cauza nivelului crescut de radiaţii.

Un „sarcofag” imens a fost amplasat deasuprea reactorului pentru a proteja zona de vitoare scurgeri de radiaţii.  Momentan nu este cunoscut modul în care se vor proteja angajaţii care vor instala panourile.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine