(studiu) Sporturile de echipă cresc nivelul de satisfacție personală

fobal

Persoanele care doresc să înceapă practicarea unui sport însă nu s-au hotărât încă ce variantă să aleagă, ar fi bine să opteze pentru un joc de echipă, conform unui studiu realizat recent de oamenii de știință de la London School of Economics (LSE). Aceștia au descoperit că prin practicarea unui sport de echipă, participanții se bucură nu numai de beneficiile asupra sănătății oferite de mișcare ci și de un grad mai mare de satisfacție pe termen lung, scrie Agerpres.

Un număr de 459 de atleți care practicau sporturi de echipă s-au dovedit a avea un nivel mai mare de satisfacție în viață în comparație cu cei care erau implicați în activități sportive individuale.

Marea Britanie este una dintre cele mai puțin active din Europa, potrivit unui studiu prezentat de Sport England care a arătat că circa o treime dintre britanici nu fac nici măcar 30 de minute de exerciții pe săptămână, precizează sursa citată. Nivelul recomandat este de 150 de minute de exerciții moderate pe săptămână.

Noua cercetare sugerează că începerea practicării unui sport de echipă poate îmbunătăți atât sănătatea fizică cât și pe cea mentală. Unul dintre autorii lucrării, dr Chia-Huei Wu, profesor asistent de management la LSE a declarat că în cazul sporturilor în care participanții concurează și au reușite, „mediul social al echipei este important în ceea ce privește nivelul general de satisfacție”. „Am descoperit că acest lucru poate fi explicat prin interacțiunea socială și sentimentele de identitate ce derivă din apartenența la o echipă, care nu sunt prezente atunci când un atlet și urmează țelurile individuale”, a explicat specialistul.

Acest studiu oferă „lecții importante” pentru toți cei care practică un sport, la orice nivel. „A juca într-un mediu de echipă conferă o serie de beneficii dincolo de cele legate de sănătate. A te alătura unei echipe poate aduce un sentiment de apartenență la coechipieri și satisfacția față de echipă te poate ajuta să te simți mulțumit de viață”, a explicat dr Chia-Huei Wu.

În cadrul cercetării, oamenii de știință au analizat informații de la persoane cu vârste cuprinse între 12 și 20 de ani care practicau diverse sporturi, precum înot, atletism, baschet sau ciclism. Acestora li s-a cerut să indice nivelul de satisfacție la trei intervale pe durata a șase luni, iar la final s-a observat că sportivii care aveau cel mai înalt grad de satisfacție față de echipa din care făceau parte au raportat și cel mai mai mare nivel de mulțumire în viața personală.

Autorii studiului sugerează că aspectul social pe care îl implică participarea la competiții și la antrenamente ca parte a unei echipe, relațiile personale ce se dezvoltă în cadrul interacțiunilor de grup, ca și sentimentul de apartenență și de identitate socială cresc nivelul de fericire.

Aceste aspecte pozitive îi ajută pe cei care practică sporturi de echipă să facă față mai bine, spre exemplu, eșecurilor și dificultăților mentale și fizice cu care se confruntă, notează oamenii de știință.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine