Marți, 17 ianuarie 2017, în cadrul Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a avut loc ceremonia oficială de înmânare a Certificatelor de calificare profesională pentru prima promoție de 20 maiștri-instructori în producție pentru programele de învățământ profesional tehnic în sistem dual.
Aceștia au absolvit un program de instruire care a fost inițiat în comun de către Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI RM), Ministerul Educației și proiectul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) „Reforma Structurală în Învățământul Profesional Tehnic”.
Președintele CCI RM a venit cu un cuvânt de felicitare către prima promoție de maiștri-instructori, dorindu-le succes şi inspirație în noua activitate. De asemenea, Sergiu Harea a declarat: „Programul de instruire a maiștrilor-instructori în producție din întreprinderile din Republica Moldova s-a desfășurat în perioada iulie – decembrie 2016, fiind organizat de CCI, cu suportul Proiectului „Reforma structurală în învățământul profesional tehnic în Republica Moldova”.
„Ministerul Educației împreună cu partenerii de dezvoltare își doresc să dea un imbold economiei naționale prin modernizarea învățământului profesional tehnic și pregătirea cadrelor calificate. Rolul maiștrilor-instructori este foarte important în acest proces, de aceea Ministerul Educației salută această inițiativa a Camerei de Comerț și Industrie. În continuare urmează să identificăm parteneriate cu mediul de afaceri, pentru a dezvolta acest proces și a crea un sistem unic de instruire”, a spus Silviu Gîncu, Ministerul Educației.
De instruire au beneficiat 20 de persoane – angajați ai companiilor care participă la programe de cooperare duală și maiștri de la școli profesionale din țară care desfășoară și/sau intenționează să desfășoare programe de formare profesională în sistem dual. Programul de instruire a parcurs atât module teoretice, cât şi activităţi practice individuale şi de grup, având ca finalitate examenul de certificare a competenţelor profesionale şi psiho-pedagogice specifice ocupației de maistru-instructor în producție.
Instituțiile de învățământ beneficiare sunt:
– Școala Profesională nr. 3 din mun. Bălți,
– Școala Profesională din or. Orhei,
– Școala Profesională din or. Nisporeni,
– Școala Profesională nr. 9 din mun. Chișinău.
Companiile participante în program sunt: Artima SA, Panilino SRL, ICS Nires International SRL, SRL Sammy Cablaggi, SE Bordnetze SRL, ICS Marthatex SRL, Tingrimar SRL, ICS Red Union Fenosa SA, care desfășoară și/sau intenționează să desfășoare programe de formare profesională în sistem dual.
Pe parcursul întregului curs, au fost abordate activități interactive, studii de caz și, nu în ultim rând, analize de caz/domeniu concret cu implicarea beneficiarilor instruirii, care vor combina și în viitor elementele teoretice cu activități practice.
ES Dna Ambasador Ulrike Maria Knotz, a punctat următoarele: „Mă bucură faptul că şi în Republica Moldova se manifestă interesul faţă de sistemul dual de învățământ profesional precum şi preluarea acestuia, bineînțeles adaptat la condițiile locale. O instruire de cea mai bună calitate nu se poate efectua dacă lipsesc acele persoane care să o implementeze. Aici interveniți Dvs., stimați maiștri-instructori. Sunteți cei care vor forma atât generații de specialiști în meseria lor, cât și maiareoltștrii de mâine. Mandatarea CCI ca reprezentant al mediului de afaceri pentru certificarea competențelor maiștrilor-instructori este un fapt de la sine înțeles în Germania. Din acest motiv, mă bucur cu atât mai mult, că acest model a fost preluat şi aici în Republica Moldova.”
În încheierea evenimentului, Sergiu Harea și Ronny Bechmann au înmânat absolvenților certificatele de calificare profesională.
Formarea specialiștilor după sistemul dual este o practică relativ nouă pentru Republica Moldova, în special pentru întreprinderi, punând accent pe obținerea abilităților profesionale nu doar în cadrul orelor teoretice la școlii profesionale, ci practic, direct la compania participant la programul de cooperare duală. În acest context a apărut necesitatea pregătirii maiștrilor-instructori care să formeze și să ghideze viitorii specialiști. Modelul dual de instruire este utilizat în țări precum Republica Federală Germania, Austria, Elvetia, având multiple avantaje, printre care: pregătirea profesională fondată a tinerilor și dezvoltarea competitivității lor personale pe piața muncii și formarea specialiștilor în strictă conformitate cu cerințele specifice ale sectorului privat. Pe parcursul anului de învățământ 2016-2017, în Republica Moldova, aproximativ 220 de ucenici în 9 meserii diferite beneficiază de instruire profesională în sistem dual.